De invloed die je zelf hebt op wie je bent en wilt zijn - Sander de Zwart Coaching

De invloed die je zelf hebt op wie je bent en wilt zijn

In deze wereld zijn we opgegroeid met de gedachte dat we weinig invloed hebben op ons eigen leven. Dat omstandigheden en gebeurtenissen jouw voorspoed bepalen. We zijn gaan geloven dat het ware geluk is voorbehouden aan een select groepje ‘uitverkorenen’ en dat we er hard voor moeten werken en vechten om van dat sprankje ‘vreugde’ dat er nog over is voor onszelf te mogen opvangen. Wat nu als ik nu vertel dat geluk geen ‘toevalstreffer’ is, dat toeval in dit oneindige Universum niet bestaat en dat alles precies ontstaat, zoals jij dat zelf creëert? Uiteindelijk heb jij namelijk alleen zelf invloed op wie je bent en wilt zijn, niemand anders. In dit artikel neem ik je mee in hoe dit in zijn werk gaat. Misschien dat je het direct snapt of misschien kun je er niet zoveel mee en is het ‘abracadabra’ voor jou. Bedenk dan: ‘Wanneer de leerling er klaar voor is, zal de meester verschijnen.’

De illusie

We zijn zelf de creator, God, de Bron, het Universum of welke naam je er aan geeft. Er is niets anders dan ‘eenheid’. We zijn allemaal één. Er bestaat slechts één van ons. Alles wat we doen, doen we samen. Onze realiteit is samengecreëerde realiteit. Eén geheel, één ziel, één bron. Alles is energie en in de basis is alle energie ‘liefde’ en er is niets anders dan dat. Toch ervaren we dit als mens niet altijd en lijkt er buiten liefde ook iets anders te bestaan. Bedenk dan: ‘Alles dat je buiten liefde ervaart is een illusie’.

Hoe zit dat dan?  Zie het leven als een film, een projectie, de zogenoemde illusie. Ieder individu heeft zijn eigen film. Je kunt het zien als een grote meditatie of droom, waarin we als ‘ziel’ in een mensenlichaam zijn beland. Waarom? Om te ervaren wie je werkelijk bent. Hoe? Door te besluiten wie je werkelijk bent en dit te creëren, ieder moment opnieuw. In de illusie is dualiteit geschapen, het contrast. Om te kunnen ervaren dat alles ‘liefde’ is, was het ook nodig om te kunnen ervaren wat ‘liefde’ niet is. Daarom schiepen we ‘angst’ als tegenhanger van ‘liefde’.  ‘Liefde’ en ‘angst’ zijn daarom nodig om deze illusie in stand te houden, zodat we kunnen ervaren wie we werkelijk zijn. En realiseer je: Je bent niet de illusie, je bent er de schepper van. Jij creëert je eigen realiteit. Niemand anders kan dit voor jou doen. Dit kan alleen jijzelf. Ook al geloof je dat veel buiten jezelf invloed heeft op wie je bent, je bent het uiteindelijk zelf die kiest hoe jij daarop reageert. Reageer je vanuit angst of vanuit liefde? Kies je om te leven en te handelen vanuit angst? Of te leven en te handelen vanuit liefde?

Leer door de illusie heen te kijken

Neem leiding over je gedachte, woord en daad en zie jezelf als een scheppend wezen. Scheppende wezens weten namelijk wat zij op enig moment in de toekomst zullen denken of hoe zij zich ergens over zullen voelen, want scheppende wezens scheppen hun gedachten en hun gevoelens in plaats van dat zij die ervaren. En natuur ben je altijd al een scheppend wezen geweest, alleen was je je daar wellicht niet altijd van bewust. Daarom lijkt het soms alsof gedachtes of gevoelens je overkomen. En je herkent vast dat je daar dan in verstrikt kan raken. In strijd, in gevecht. Met wie eigenlijk? Met jezelf. Een nutteloze strijd dus, want door het gevecht worden de gedachten en gevoelens die je niet wenst alleen maar groter. Want wat je aandacht geeft groeit. Kies er daarom vandaag nog voor om de touwtjes in eigen handen te nemen, word een ware meester van jouw leven en leer door de illusie heen te kijken. Je kunt hier tegenin druisen en roepen: ‘Ja, dat is makkelijk gezegd!’ of ‘Het is niet waar wat je zegt!’ Dat mag je uiteraard vinden, je mag het ontkennen. Bedenk wel: De ware meester weet dat ontkenning er is voor degenen die kiezen de illusie te laten bestaan. Aanvaarding is er voor degenen die er nu voor kiezen om de illusie te doorzien en hier een eind aan te maken. En dan hebben we direct de eerste stap te pakken die jou brengen naar het meesterschap, om de creator te worden die je altijd al was.

3 stappen om de creator te worden die je altijd al was

Aanvaard wie je werkelijk bent en wilt zijn, spreek dit uit vanuit je hoogste waarheid en handel ernaar. Dus de 3 stappen zijn:

  1. Aanvaarding
  2. Verkondigen
  3. Tonen

Nu zul je denken: ‘Hoe dan?’ Het antwoord hierop:

“Leer wie je bent, je woorden en je daden te observeren”

 

  1. Dit begint met het visualiseren van wie je wilt zijn. Zie het complete plaatje voor je. Beschrijf wat je ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft. Zo gedetailleerd mogelijk. Tip: Schrijf dit op ik de tegenwoordige tijd, alsof je al bent wie je wilt zijn, want dat is de sleutel om te manifesteren in het eeuwige NU. Het Universum kent namelijk geen verleden en geen toekomst. Er is slechts het eeuwige NU.
  2. Wie je wilt zijn, bereik je door ervoor te kiezen dit volledig te leven. Dit te uiten in gedachten, in woord en in je handelen. Wees daarom een zachtaardige doch eerlijke observator op ieder gewenst vlak in je leven. Stel jezelf de vragen: ‘Welke keuzes maak ik keer op keer die niet bijdragen aan wie ik wil zijn?’ ‘Wat haalt me weg bij wie ik ten diepste ben en wil zijn?’
  3. Tussen wie je NU bent en wie je wilt zijn, zit een gat en als je niet oppast, wordt dat gat alleen maar groter. Hoe moeilijk het ook lijkt, het is uiteindelijk ‘simpel’: ‘Maak nieuwe keuzes, keuzes die gebaseerd zijn op liefde en niet vanuit angst’. Dus maak nieuwe keuzes die bijdragen aan wie je wilt zijn. Niets meer dan dat.

Hoe kan ik je dit nog eenvoudiger uitleggen?

Om het nóg simpeler te maken: ‘Zie dit proces als een omdraaiing van wat je altijd gedaan hebt.’ We zijn namelijk altijd gewend geweest om onszelf een doel te stellen en dat uit alle macht na te jagen. Willen we gelukkig zijn? Dan koppelen we daar angstvallig acties aan waarvan je denkt dat deze nodig zijn om jouw gewenste geluksgevoel te bereiken. We schieten in een doe-modus en halen alles uit de kast om dat geluk te bereiken. Tegelijk ervaren we ook veel omstandigheden die ons lijken te belemmeren. Soms zo erg dat het geluk zelfs verder van ons lijkt af te drijven, dan toen we begonnen. Dus gaan we nog harder werken in de hoop dat ons geluk dichterbij komt. Dit tevergeefs, want het put je uit en het brengt je steeds meer in twijfel. Gedachtes als: ‘Is het mij niet gegund? ‘Ben ik het wel waard?’ ‘Kan ik het wel?’ ‘Ben ik wel goed genoeg?’, steken de kop op. En is het de eeuwige interne strijd die je voert met jezelf en veroordeel jezelf als je jouw doel ‘geluk’ niet bereikt. 

Zoals ik al eerder schreef, laten we het omdraaien. Het doel ‘gelukkig zijn’ is namelijk geen resultaat dat je bereikt door er hard voor te werken. Het is niet het einddoel of de bestemming. Je mag het zien als vertrekpunt, als uitgangspunt. En zo werkt dat voor meerdere levensdoelen, zoals: ‘liefde’, ‘vreugde’ en ‘vrijheid’. Je mag gaan ervaren dat je NU al gelukkig bent, dat je nu al liefde, vreugde en vrijheid bent. Het is geen eindresultaat dat je bereikt door er hard voor te strijden of te vechten. Je bent dit alles al. En vanuit dat vertrekpunt volgen acties: afgestemde acties. Geen activiteiten vanuit een moeten, maar uitingen als een automatisch gevolg van jouw staat van zijn.

Leef je vanuit deze ‘omdraaiing’, dan neem je letterlijk de leiding over al je gedachten en je emoties. Zo word jij je ervan bewust dat je ze te allen tijde zelf aanstuurt in plaats van dat ze je overkomen. Want jij creëert je eigen realiteit, niemand anders doet dat voor je. Alles wat je ervaart, iedere gebeurtenis, iedere situatie is van zichzelf neutraal en dient als spiegel. Alleen jijzelf geeft daar betekenis aan. Vaak onbewust via jouw ‘referentiekader’. Hierin speelt mee: jouw afkomst, je opvoeding, de cultuur, je normen en waarden en met wie je omgaat.

Alhoewel je vast zult begrijpen dat een bewoner van een inheemse stam in de rimboe een totaal ander referentiekader heeft dan een bewoner van deze westerse wereld. Maar zelfs hierin tref je nog grote verschillen. Hoe dichterbij iemand in je leven aanwezig is, des te meer komen referentiekaders overeen. Maar hoe dichtbij iemand ook staat, zelf je eigen broer of zus kan een totaal ander referentiekader hebben dan jijzelf. Al ben je in hetzelfde gezin opgevoed, hierin zul je ongetwijfeld merken dat er soms een groot verschil is in hoe een ieder zijn jeugd en/of opvoeding beleefd heeft. Hoe dichtbij iemand ook staat, ieder individu geeft op zijn eigen wijze betekenis aan alle gebeurtenissen in zijn leven. Ieder mens is uniek. Dus ook jij.

Ondanks dat ik leef vanuit de gedachte dat wij allen één zijn, zie ik tegelijkertijd dat wij als mens, in volledige afscheiding van de eenheid de opdracht hebben als individu te ervaren wie we zijn en wie we willen zijn. Ieder mens is de creator van zijn eigen leven. Jij bepaalt ieder moment zelf wie je bent en wie je wilt zijn. Dit maakt ook dat je kritiek of feedback van een ander over wie jij bent en wilt zijn, wellicht eenvoudiger ter harte kan nemen. Iemand kan je slechts adviseren of bekritiseren. Niemand anders dan jijzelf kan het beste bepalen wie jij bent en wie je wilt zijn. 

De enige constante is verandering

Alles is in beweging en de enige constante is verandering. Dit betekent dat nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven jouw beeld van wie je bent en wie je wilt zijn kan veranderen. Kies daarom iedere dag opnieuw voor wie je bent en wie je wilt zijn. Is dit anders dan gisteren? Heb dan de moed om los te laten wie je gisteren dacht te willen zijn en kies dan voor wie je nu bent en wilt zijn. Niets staat vast. Je creëert het zelf, dus durf steeds weer opnieuw te kiezen. Vasthouden aan wie je dacht te willen zijn, zorgt alleen maar voor een eeuwig durende innerlijke strijd, gebaseerd op angst. Dat brengt je nooit dichterbij, maar laat je keer op keer ervaren wie je niet bent, totdat je dit doorziet en kiest om iemand anders te zijn.

Een mentor gewenst op jouw reis om de creator te worden die je altijd al was?

Voel je een JA en wil je dit pad samen mij bewandelen? Reserveer HIER jouw plek voor een krachtige 1-op-1 sessie in de natuur. En voor mijn groepsactiviteiten, check hier de actuele agenda>>

Een warme groet,

Sander de Zwart
Leiderschap Coach voor Mannen | Business Trainer

Sander de Zwart Coaching en Trainingen helpt bewuste mannen, trainers, coaches, leiders en andere impactmakers, via Coaching in de natuur, Groepstrainingen en Online bij het bereiken van je hoogst mogelijke potentieel en het leven van jouw MISSIE.

Interessant voor jou? Mijn boek ‘Leef‘, waarin ik je meeneem in mijn eigen pad van Spiritueel leiderschap.

#bewustzijn #bewustwording #blokkades #businesscoaching #coaching #healing #hsp #innerlijkekracht #lifecoaching #lifestyle #leiderschap #man #mannenwerk #manzijn #mannencirkel #mindset #mindfulness #missie #natuur #nlp #ondernemerschap #ondernemen #meditatie #outdoorcoaching #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #purpose #spiritualiteit #zelfrealisatie #zelfreflectie

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *