De allerdiepste waarheid van ons bestaan: eenling zijn! - Sander de Zwart Coaching

De allerdiepste waarheid van ons bestaan: eenling zijn!

De volgende sterke tekst kwam ik tegen op een tijdlijn en moest hem wel delen. Dit is de allerdiepste waarheid van ons gehele bestaan. Precies dit is wat ik teach en precies dit is mijn grootste uitdaging: eenling zijn.

“Iedereen is een eenling, zei de wijze man, maar bijna niemand weet het.”

Frederike keek hem ernstig aan. “Waarom niet?”

“Omdat de meeste mensen bang zijn voor zichzelf. Ze willen liever samen eenzaam zijn”.

“Ben ik ook een eenling?” vroeg Frederike.

“Ja, jij ook”, zei de wijze man.

“Zal ik later ook een eenling zijn?” vroeg Frederike.

“Dat hangt van jou af. Bedenk wel dat het heel moeilijk is om een eenling te zijn. Ieder mens wil je beïnvloeden. Ieder wil zich met jou bemoeien, zodat je net zo wordt als zij. Want als je een eenling wilt zijn, dan blijf je altijd een ander voor de ander en dezelfde voor jezelf. Dan blijf je vrij. Zorg dat je vrij blijft!”

“Hoe moet ik dat doen? vroeg Frederike zacht, ik ben vaak heel bang voor mensen, vooral op school. Ze schelden me uit omdat ik zo goed kan leren.”

“Dat maakt niet uit, het gaat erom dat je niet bang bent voor jezelf. Eenlingen reageren altijd op zichzelf en nooit op de ander. Dus als de ander je uitscheldt, dan scheld je niet terug. Je vraagt je alleen af: waarom doet dat nou zo zeer in mij? Is dat mijn trots, is dat mijn onzekerheid, is dat mijn angst? En waarom wil ik nou zo graag terug schelden? Komt dat door de ander of komt dat omdat ik zo van schelden houd? Omdat ik nog zoveel gescheld in mij heb zitten? Vraag altijd aan jezelf en nooit aan de ander want anders komt er een ander in je wonen en weet je niet meer wie je bent.”

De wijze man pakte een beukennootje van de grond en zei: “Ieder mens is als dit zaadje. De ander is alleen het water of het zonlicht, maar nooit het zaadje zelf. Dat zaadje zit in jou. Verbind je altijd met jouw eigen oorzaak en niet met de motieven van de ander. Zo maak je je vrij van de motieven van de ander. De ander raakt je alleen maar aan, zoals ook de regen of de zon alleen het zaadje aanraakt, maar niet weet of er een beukenboom of een dennenboom uitgroeit.”

“Of een roos…..,” zei Frederike.

“Precies, of een roos. Niemand weet wat jij in je hebt. Dat moet jezelf ontdekken. De ander kan je niet raken als jij het niet in je hebt. Dus iedere keer als je door de ander wordt geraakt, of dit nu met vloeken gebeurt of een compliment, met slaan of met een streling, iedere keer kun je iets over jezelf te weten komen. Dat is het mooie van de ander. Dat is het mooie als je een eenling bent. Een eenling doet dankzij de ander steeds nieuwe ontdekkingen over zichzelf. Eigenlijk kan de ander je dus heel weinig aandoen. Wees dan ook niet bang dat je de ander zou kunnen kwetsen want dat is niet mogelijk. Je kunt de ander alleen aanraken op de plek waar hij al gekwetst was. Maar dat is dan niet jouw ‘schuld’, dat is een deel van hem. En het is ook aan hem of hij deze kwetsing vergroot of juist beter wil leren begrijpen. Bemoei je niet met de ander maar laat hem vrij. Voel je niet gehinderd om alles te zeggen wat je wilt zeggen, zo blijf je in evenwicht. Zo blijf je vrij van elkaar en geef je je eigen macht niet weg.”

Uit: “Een gelukkig mens en andere geheimen“ van Theije

Coachen en gecoacht worden

Dat dit verhaal diep bij je binnenkomt, daar twijfel ik geen seconde over. Ik wil je graag uitdagen om nog dieper te doorvoelen wat voor jou betekent. Wat betekent dit voor jou als je bijvoorbeeld een coachende rol hebt? En wat betekent dit voor jou als je zelf gecoacht wordt?

Het is essentieel om tot in de kern te voelen wat dit werkelijk betekent. Als ik kijk naar mezelf heb ik het lange tijd niet goed gedaan. In mijn coachende rollen bij de Rabobank, was ik in het begin vooral bezig met begeleiding op instructieniveau en iemand precies te kneden in een vorm die volledig passend was bij het functieprofiel. Ik was als het ware anderen aan het veranderen. Zodat ze precies gingen doen wat er van hen verwacht werd. Daar was het gehele beoordelingssysteem op gestoeld. En dit had weinig te maken met het helpen de medewerker tot bloei te laten komen. Dit was verre van een uitnodiging je authentieke zelf te laten zien. En ik bedacht dit niet zelf. Ook ik had iemand boven me die me vertelde dat dit de manier was om een ander te coachen, terwijl dit volledige tegen mijn natuur voelde. In die loop der tijd ging ik steeds meer vanuit mijn ware natuur coachen. En hierdoor kwam ik geregeld in conflict met mijn manager. Hij vond dat ik me wat harder moest opstellen en eens met mijn vuist op tafel moest slaan.

En gecoacht worden? Ook daarin heb ik precies die ervaring. Als iemand me vertelt wat ik ‘moet’ doen of ‘anders moet doen’, dan gaan mijn nekharen overeind staan. Dikwijls heb ik mezelf afgevraagd: hoe is iemand in staat om te vertellen wat het beste voor mij is? Niemand weet namelijk beter wat goed voor jou is dan jijzelf. Ook als ondernemer heb ik me geregeld laten coachen en vaak merkte ik dat de coach precies wist te vertellen hoe ver ik al was qua business en ook spiritueel gezien. Regelmatig maakte dit dat ik het gevoel kreeg dat ik door de coaching juist verder van mezelf kwam af te staan, dan dat ik dichterbij kwam. Vaak ontstond er juist een veel grotere waas en ruis in mijn systeem. En tegelijk was het contrast dus blijkbaar nodig, om uiteindelijk weer scherp te krijgen wie ikzelf in het geheel ben. En in zoverre wordt je altijd geholpen om dichterbij je ware zelf te komen, ook al wekt de ander met zijn gedrag de illusie het tegenovergestelde te willen. Zo helpt iemand die licht en vreugdevol is om dat stuk in jezelf te ervaren. En iemand die jouw bekritiseert of jou probeert te veranderen toont het tegengestelde, zodat je vanuit het contrast kan ervaren wie je werkelijk bent.

Wil je geen artikel of video missen en ontvang je mijn mails nog niet? Download het gratis  groeigeheimen eBook ‘Male Potential Life Hack’ and you are on the list>>

Een warme groet,

Sander de Zwart

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hier het gratis groeigeheimen ebook

"Male Potential Life Hack"

Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van het eBook en het versturen van waardevolle info op het gebied van intuïtieve ontwikkeling, ondernemerschap en zelfrealisatie. Je kunt je te allen tijde uitschrijven. Voor meer informatie, zie ook onze: Privacy Policy