Waar komt inspiratie toch vandaan? - Sander de Zwart

Waar komt inspiratie toch vandaan?

De ene persoon lijkt wel te barsten van inspiratie, inzichten en creativiteit. Terwijl anderen ongelooflijk veel moeite hebben om op een idee te komen. En als het idee er eindelijk uitgeperst wordt, dan ben je er nog lang niet. Want dan pas komt de uitwerking, de actie en de implementatie. Waarom de een dit beter kan kanaliseren daar zijn vele theorieΓ«n over.

Op een dieper level voelt dit voor mij als het verschil tussen mensen voor wie de enige echte relatie die ze hebben die met β€˜me, myself and I’ is, tegenover mensen die een relatie hebben met God. En daar komt in mijn ogen inspiratie vandaan. Gisteren kreeg ik een fijne voicememo van Patrick Woord en zijn vraag was: β€œHoe zie jij God precies?” Ik word blij van deze vragen. Want mijn hele leven voel ik dat inspiratie niet te forceren is en pas op gang komt als er sprake is van relevantie. Is er geen concreet doel, dan blijven de sluizen gesloten, zeg maar. Deze vraag was een vrijbrief om te horen en te voelen wat inspiratie mij hierover te vertellen had.

Slechts een poging

Laat ik beginnen met dit: ieder woord om God te beschrijven is slechts een poging. God is niets en tegelijk alles. God kent zichzelf niet en heeft de wereld geschapen om zichzelf te leren kennen. Iedere creatie in dit universum draagt de goddelijke kern in zich en is God in potentie. Maar is niet God zelf, maar slechts een fysieke expressie van een aspect van God. En zo zijn we als individu ook een aspect die op zichzelf staand expressie geeft aan wat hem in potentie gegeven is: een kind van God.

Ik vergelijk het altijd met onze lichaamscellen. Het zijn in essentie dezelfde cellen, met precies hetzelfde DNA, toch geeft iedere cel in fysieke vorm expressie op zijn unieke manier. Immers iedere cel zit op een andere plek en heeft te maken met andere triggers. Hierdoor wordt hij precies in de juiste positie gebracht waardoor hij niet anders kan dan de taak uit te voeren die hem wordt ingefluisterd.

Associaties met een Godsdienst

Als kind zag ik God in eerste instantie als een man met een baard…later meer als algehele schepper van dit universum. Iedere godsdienst is een poging om God uit te leggen. Toch levert dit in de regel meer angst, haat, dogma’s en beperkende overtuigingen op die juist het tegenovergestelde van God laten zien. Ik hang daarom geen specifieke religie aan, want voor mij maakt het niet uit. Ik heb op de middelbare school al eens een verslag mogen schrijven over religies en toen ontdekte ik dat als ik alle regeltjes, gebruiken en rituelen en gewoonten eruit filterde er in de kern hetzelfde overbleef: liefde.

Als ik terugdenk aan vroeger voelde ik God altijd al bij me. Een energie die altijd over je waakt, je gidst en steunt. Ook veel op zoek geweest. Gezocht in het paranormale, New Age en vele spirituele stromingen en dat was het allemaal net niet. Ook Law of Attraction vind ik mega interessant en doet ook weer een poging om de werking van het universum en energie uit te leggen, maar is in de kern toch niet God. Net zoals de godsdiensten dus…dat zijn ook pogingen…de een zal de entourage en setting zien als hulpbron om God te kunnen voelen en ervaren. De ander kan zich er in verliezen en juist van God vandaan raken en afhankelijk worden van de religie of stroming.

Dat is wat ik dus veelal zie in bij alle zoekers. Hoe goed ze ook weten dat de ware God binnenin zit…zoeken ze toch buiten zichzelf.

God vs. Universum

Ik ben ook gaan ontdekken dat God niet hetzelfde is al het universum. Want ook het universum is een creatie. En niet de creator. Maar nu komt ie…Ik schreef zelf het boek β€˜Word de creator die je altijd al was’. (Hoe lul ik wat krom is recht? ;-)) En ook diverse stromingen zeggen dat we onze eigen schepper en dus creator zijn.

En dat klopt. We zijn als menselijke verschijning alleen schepper/creator met de energie die ons gegeven is. We zijn niet de schepper van het gehele universum. En niet de schepper van andere individuen. Die hebben hun eigen bezieling en energiesysteem…wel ingetapt op het geheel, maar een eigen unieke code…een eigen DNA afdruk en dus een eigen aspect. Een vlammetje in het vuur. Een druppel in de oceaan.

Zie de energie waar jij mee mag scheppen als een bonk klei

Hoe maakbaar is het leven eigenlijk als je geleid wordt door God? En hoe voorkom je dat je niet gaat scheppen met energie die niet van jou is? In een visioen werd me dit getoond. Ik zag een groep mensen in een handvaarheidlokaal. Allemaal voorzien van een bonk klei. De leraar geeft slechts één opdracht: “Maak er iets moois van!”.

Je ziet sommige mensen verschrikt opkijken. Die zijn angstvallig op zoek naar meer houvast en handvatten. Je hebt ook een aantal mensen die zich serieus buigen over het stuk klei en het van alle kanten bestuderen. En het kleinste groepje begint gewoon met kneden. Die laatst genoemde groep kan de controle het beste loslaten van allemaal. Ze laten zich op de een of andere manier leiden door inspiratie of door God en zien wel waar het schip strand. Ze zijn vol vertrouwen dat er wel wat moois uitkomt.

De groep die de klei bestudeert denkt eerst een heel concept uit voordat ze beginnen. Niet omdat ze onzeker zijn, maar omdat ze alles precies uitgedacht willen hebben voordat ze starten met de uitvoer. De eerste groep is het onzekerst van allemaal. Helemaal niets mis mee, het legt slechts een patroon bloot. Ze hebben door omstandigheden de connectie met God verloren. Onzekerheid is namelijk iets dat in de kern niet bestaat. Dit is aangeleerd gedrag door bijvoorbeeld een negatieve ervaring uit het verleden. Hierdoor ben je jezelf gaan vertellen dat je niet goed genoeg bent of niets kan. En dat kan een patroon van passiviteit teweegbrengen. Voordat dit type begint met kleien, zal het mogelijk veel om zich heen kijken om te zien wat andere aan het maken zijn.

Ze zien bijvoorbeeld dat iemand een hond maakt en ze besluiten dit ook te proberen. En met veel pijn en moeite komt er wat vorm in de klei. Maar intussen blijven ze om zich heen kijken en zien dat iemand anders een giraffe aan het maken is. Meteen komt het besluit om de hond om te bouwen tot giraffe. Want een ander doet het immers ook en een giraffe ziet er toch iets mooier uit dan een hond. Je hebt misschien ook mensen die door de ruimte gaan lopen en zich bemoeien met andere kunstwerken. Misschien middels aanwijzingen, maar erger nog… het kan zelfs zo ver gaan dat je verder gaat aan het stuk klei van de ander. En dat terwijl je eigen bonk nog onaangeroerd is.

Dit zie ik veel gebeuren in real life. Mensen die niet bouwen met hun eigen bonk klei (lees: energie), maar alleen maar bezig zijn met de klei van een ander. En dat is precies de grote valkuil waarin we trappen als we ons hiervan onvoldoende bewust zijn. Spirituele stromingen (hoe bewust ze ook lijken) die prediken dat we allen één zijn en schepper, vergeten dat we toch ieder ons eigen stukje energie hebben waarmee we mogen werken. En dat betekent dat je eigenlijk zegt: we gooien alle klei op een grote hoop in alle kleuren en maten en daar gaan we ons allemaal tegenaan bemoeien. Waardoor het één vormloze en kleurloze homp blijft.

“Speel niet voor schepper of voor God. Neem slechts verantwoordelijkheid over je eigen stukje klei.”

God staat werkelijk boven alles als schepper en heeft daarom geen vorm en kan slechts beschreven worden aan de hand van zijn creaties. Net zoals wij als mens vooral herinnerd zullen worden om wat we gemaakt hebben en hoe we ons geuit hebben en niet om wie we in essentie waren. Maar dat kan alleen als je leert werken met je eigen stukje klei en dat van een ander met rust laat.

Vraag eens een keer niet β€˜wat wil ik in het leven?’ Maar: β€˜wat wil het leven van mij’. Die vraag zal je verder helpen om te ontdekken wat jij hier te creΓ«ren hebt. En natuurlijk mag je samenwerken, mag je hulp van een coach of mentor inschakelen. Alleen laat hen je nooit vertellen wat jij moet bouwen, want dat mag je zelf ontdekken. Een goede coach of mentor stelt goede vragen die je de weg wijzen naar binnen.

Wil je mij als je mentor? Meld je aan voor een selectiegesprek. Dat voelt haast als een sollicitatie en dat is het ook. πŸ˜‰ Ik werk alleen met de klanten met wie de connectie gelijkwaardig is, vriendschappelijk en ‘pure joy’.

https://sanderdezwart.com/

❀️‍πŸ”₯

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plan hier direct je 30 minuten 'Soul call'

Centraal staan: Gelijkwaardigheid, vriendschap & “pure joy”.

Sander de Zwart draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches