Wanneer ben je echt jezelf?

Een wereld waarin iedereen elkaar napraat en nadoet, zonder zelf na te denken of je eigen keuzes te maken. Het heeft me vaak gestoord, terwijl dit beeld voor mij bedoeld was als mooiste uitnodiging ooit.

Niet kopiëren maar creëren

Een van de mannen die bij een van mijn recente Mannencirkels aanwezig was zei het super mooi: ik wil stoppen met alsmaar kopiëren, ik wil creëren. En dat vond ik treffend voor hoe vaak we nog in oude energie vastzitten van gewoontes die ons niet meer dienen. We hebben nieuwe manieren van leven nodig. En dat begint klein: bij jezelf. En dat is automatisch iets heel groots.

Verandering komt vanzelf als we stoppen met de dingen die niet meer voor ons werken. Dat geeft ruimte aan het ontwikkelen van nieuwe gewoontes. De definitie ‘gewoonte’ vraagt om een kleine toelichting. Een gewoonte is een gebruik, vaak cultureel van aard, dat ooit bewust is geïntegreerd in het leven van een mens, omdat de situatie en omstandigheden erom vroegen en er genoeg mensen achter stonden het te integreren in hun leven. Bij integratie van een nieuwe gewoonte wordt er dus bewust voor gekozen. Er wordt over nagedacht. Maar iets dat een eeuw geleden een gewoonte werd en nu nog van kracht is, is niet per definitie iets waar we nu bewust voor kiezen. Het is er ingesleten en generatie op generatie doorgeven. Als niemand zich afvraagt waarom we doen wat we doen, blijven we een gewoonte onbewust voortzetten. De tijdgeest verandert continu en dit vraagt ons om kritisch te kijken naar welke gewoonte ons nog dient en welke niet. We mogen bereid zijn afscheid te nemen van bepaalde gewoonten en tradities als het gewoonweg niet meer past in de huidige en toekomstige wereld. Niet omdat we het altijd fout gedaan hebben, maar omdat iets dat vroeger voor ons werkte nu gewoonweg in een ander daglicht is komen te staan.

Het lastige hierin is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. En dat hoeven we niet te forceren. Want dat creëert alleen maar meer verzet en zorgt eerder voor vertraging van de gewenste verandering, dan dat dit het proces versnelt. Verandering komt van binnenuit. Kleine gewoontes waar alleen jij bij betrokken bent, kun je relatief snel implementeren als je het echt wilt en er volledig achter staat. Maar als iets veel groter is, bijvoorbeeld een maatschappelijke kwestie, dan is een verandering veel uitdagender. Dan ben je afhankelijk van veel verschillende invalshoeken, behoeften, belangen, prioriteiten, angsten en nog veel meer. Dat maakt dat een veranderproces op collectief niveau veel impactvoller is en dit heeft voor daadwerkelijke implementatie vaak meer tijd nodig. Dat vraagt iets van ons geduld en het vertrouwen dat iets dat werkelijk bestaansrecht krijgt, zodra genoeg mensen er achter staan en ervoor kiezen.

Omdat ons bewustzijn continu groeit, ook op collectief niveau, zullen nieuwe gewoontes vanuit een hoger bewustzijn ontstaan. Die zijn veel meer hybride. Veel meer in vorm te veranderen, zodat ze meegroeien met ons bewustzijn. Wel kun je je afvragen of iedere verandering die collectief plaatsvindt de juiste is en of dit het grotere goed wel dient. Jezelf die vraag stellen, helpt je vooral om je eigen richting te bepalen. Maar dat betekent niet dat het de richting van iedereen is en moet zijn.

Alle ‘vrije willen’ bij elkaar

Ieder mens heeft zijn eigen opvattingen en zijn eigen vrije wil. De verzameling van al die ‘vrije willen’ bij elkaar bepaalt hoe onze wereld er in de toekomst gaat uitzien. Vooral in deze tijd ontstaat veel onrust met alles wat er gaande is. Dit levert veel angst en polariteit op. Verschillen in denkwijzen binnen de samenleving komen meer en meer aan de oppervlakte. En dit zorgt voor de nodige verwarring.

Als jij je hierdoor onrustig of verward voelt en blijft voelen, is dit een teken dat je met je energie teveel buiten je eigen lichaam aanwezig bent. Je aandacht is dan vooral gericht op anderen en dus niet op jezelf. Onrust en verwarring kun je altijd zien als een uitnodiging om naar binnen te keren en de aandacht te richten op jezelf.

Dualiteit is in dat opzicht niet verkeerd en kun je zie als iets neutraals. Het is een hulpmiddel om je ergens tot te verhouden en daarmee bepaal je je eigen positie in het geheel. En van daaruit kun je je eigen keuzes maken. Keuzes die jou helpen en keuzes waarmee je voelt dat je een collectieve bijdrage bent. Hoe dichter je hierin bij jezelf blijft des te krachtiger je bijdrage is. Je komt dan het dichtst bij je eigen zielstrilling.

In het oog van de orkaan

Wanneer je aandacht teveel bij anderen is met al die verschillende meningen, wordt je alle kanten op geslingerd en dat maakt dat je moeite hebt om het juiste te kiezen. Want door die verschillende invloeden wordt je immers steeds weer aan het twijfelen gebracht. Een mooie metafoor die ik hiervoor vaak gebruik: Jij bent het oog van de orkaan. Zorg ervoor dat je er in staat en in blijft staan. Dan kan de storm om je heen blijven razen zonder dat het je direct beïnvloedt. Het oog van de orkaan geeft je een gevoel van innerlijke vrede, want daar ben je werkelijk je ware jezelf. Je laten meesleuren door de storm, maakt dat je letterlijk én figuurlijk met alle winden meewaait.

Dat maakt dat je moeite hebt met het maken van keuzes. Want het ene moment wil je dit en het volgende moment wil je dat. Je wordt gewoonweg continu aan het twijfelen gebracht omdat je ieder gewenst fundament mist. Je vliegt namelijk continu van links en rechts, van boven naar beneden door het luchtledige. Die storm toch. Bah! Het oog, ja, daar mag je staan. Daar mag je zijn.

Voel je dat het tijd is voor verandering en nieuwe bewuste keuzes?

Er zijn nog 4 plekken voor de Intuitive Coaching Business Mastery (de jaaropleiding Intuïtief MannenCoach). En er is dit voor nu niet de hoogst resonerende keuze? Binnen de Mannencirkels Coaches is ook nog ruimte.

Een warme groet,

Sander de Zwart

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en hun team.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

“I’ll be there for you”

Sander de Zwart
Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Masterclass

Jouw reis terug naar ontspanning, zingeving en plezier

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders