Keuzestress, koudwater vrees en kopkramp

In dit artikel neem ik heel graag mee in een aantal bijzondere ervaringen die ik als ondernemer en coach heb gehad en nog steeds weleens heb.

Niet alleen de kant van de ondernemer belicht ik hierin, maar ook die van mijn klant-in-wording, want dat proces is super complex, delicaat en soms enorm verwarrend. Want er gaat super veel aan vooraf voordat iemand resoluut JA zegt tegen een samenwerking.

En zelfs als ze JA gezegd hebben, komen allerlei innerlijke saboteurs, angstgevoelens, blokkades en patronen naar boven die er alles aan zullen doen om onder het commitment uit te komen.

De laatste tijd werd ik hier zo vaak mee geconfronteerd dat ik niet anders kon dan hier een artikel aan te wijden. Maar uiteraard niet voordat ik eerst zelf doorvoeld had wat er in een klantrelatie energetisch op diep niveau allemaal speelt waar we met onze ratio nooit bij kunnen.

Met een basistraining Koopbezwaren wegnemen redt je het niet als ondernemer en het vraagt je stevig in je schoenen te blijven staan, echt je verantwoordelijkheid te pakken en je te ontfermen over je client-to-be.

Keuzestress

In stilte komen altijd de antwoorden, lukt het me om de fluistering van mijn intuïtie te horen die me van alles influistert. Woorden stromen dan vanzelf. Een van die eerste woorden was keuzestress.

Hoewel de wetenschap zegt dat we keuzes vrijwel altijd vanuit onze emotie maken en niet vanuit de ratio, ligt het wat mij betreft iets genuanceerder.

Ik geloof dat we in een wereld leven waarin we per definitie nooit geleerd hebben hoe we keuzes kunnen maken die onze ziel en ons persoonlijke levenspad dienen. We zijn niet gewend om echt te voelen wat onze diepste waarheid is en daarnaar te handelen.

Het probleem met kiezen vanuit onze emotie is dat we ons er vaak onbewust van zijn. We weten niet wat er zich in ons onderbewustzijn allemaal afspeelt.

En als je dan wel wat sensaties voelt terwijl je een keuze te maken hebt, zijn dat vaak angstgevoelens, wordt ons overlevingsmechanisme ingeschakeld en die zet zich schrap om zich te behoeden voor mogelijke gevaren.

Dit geeft allerlei waarschuwingssignalen, fysiek ongemak (bijvoorbeeld kriebels in je buik, kortademigheid, een dichtgeknepen keel).

Maar meestal zijn deze signalen slechts een automatische reflex vanuit ons reptielenbrein en niet meteen een intuïtieve ingeving dat je de keuze maar beter niet kunt maken. En dat is waar we regelmatig enorme misinterpretaties creëren en soms ergens NEE tegen zeggen terwijl het vanuit het diepst van je zijn een JA is.

Maar daar kom je even niet bij omdat de angst overheerst. En zo ontstaat ook uitstelgedrag. Niet kiezen is dus eigenlijk ook een keuze.

En zo is je zelfsaboterend vermogen lekker in de weer, want die zal er alles aan doen om je te laten geloven dat je de juiste keuze maakt. Die probeert ‘verkeerde’ keuze goed te praten en deze te verantwoorden met allerlei ‘l*lsmoezen’.

Veel bedrijven spelen super handig in op de moeite die wij hebben met het maken van keuzes. Ze ontwikkelen producten of diensten met zulke gunstige voorwaarden dat je je een dief van je eigen portemonnee voelt als je niet zou ingaan op het aanbod.

Te denken valt aan:

 • hoge kortingen (bijna ongeloofwaardig, maar toch gelooft je systeem het)
 • schaarste (op=op, één van de laatst exemplaren, tijdelijke aanbieding)
 • bestel voor 23.00 uur, morgen in huis
 • gratis verzending
 • niet-goed-geld-terug-garantie
 • dagelijks opzegbaar

Niet echt helpend voor je systeem, want het nodigt je niet uit om contact te maken met je allerdiepste angsten en blokkades, zodat je ze definitief kunt doorbreken. Want alleen als je daar aan overgeeft, kun je pas echt bewust leren kiezen.

Als het gaat om dienstverlening, zoals coaching zit er vaak een extra moeilijkheid bij het doen van een aankoop. Omdat er bij coaching vaak geen sprake is van een product, maar een dienst, is het extra uitdagend om helderheid te scheppen over de inhoud en de werking van de dienst.

 • Dus wat is het exacte probleem en hoe urgent is het om op te lossen?
 • Wat is het resultaat en hoe zeker behaal je dit resultaat na bijvoorbeeld deelname aan een traject?
 • En wat is het resultaat je écht waard en is dat in verhouding met wat je moet betalen?
 • En misschien nog belangrijker: ben je überhaupt in staat om een objectieve inschatting te maken van de waarde die de coaching je biedt op zowel de korte als op de lange termijn?

In mijn eigen beleving is investeren in jezelf van onschatbare waarde. Groei je enorm als je in jezelf investeert, vooral op vlakken die je van te voren nooit zag aankomen. En soms zelfs jaren later vallen er kwartjes en krijg je diepe inzichten.

Ik werk het liefste met ondernemers die het gewend zijn om in zichzelf te investeren, want die hoef je niet uit te leggen dat een traject altijd groei oplevert en die weten ook zeker dat de investering zich uiteindelijk in veelvoud terugverdient.

Ook weten ze dat hun eigen innerlijke demonen nog weleens twijfel zaaien. Ze weten dat ze zelf hun grootste blokkade en blinde vlek zijn en schakelen daarvoor met liefde hulp in.

Maar natuurlijk zijn er genoeg mensen die nog niet gewend zijn om in zichzelf te investeren. Ja misschien in iets materieels, zoals een mooie auto. Maar ik bedoel echt in jezelf en in een stuk persoonlijke groei.

Dit heeft ook vaak te maken met de relatie die men heeft met betrekking tot geld. En daarnaast ook je bewustzijn en de fase van volwassenheid over hoe je naar geld en je financiën kijkt. Bijvoorbeeld: het wezenlijke verschil tussen kosten en investeringen. In een toekomstige post zal ik hier dieper op ingaan.

Ga er maar vanuit dat er nog tal van blokkades met betrekking tot geld in je aanwezig zijn.

Koudwatervrees

Meestal gaan er meerdere contactmomenten overheen voordat iemand bij mij daadwerkelijk een betalende klant wordt. Bijvoorbeeld een kennismaking via Zoom en meerdere correspondenties via DM op de socials.

Ik ben ervan overtuigd dat de perfecte match essentieel is. En daar heb ik zelf vaak meerdere contactmomenten voor nodig, zodat ik het echt helemaal voel. Soms gaat dit proces sneller, is er direct een gevoel van diepe verbondenheid en voelt het voor beide partijen gewoon direct als een JA en spreken we het commitment naar elkaar uit.

Want het commitment is niet eenzijdig. Ook ik committeer mij aan mijn klant en voel me vanaf het moment dat ze JA zeggen verantwoordelijk. Niet voor de stappen die de klant gaat maken, want die verantwoordelijkheid ligt bij hem. Ik bedoel mijn verantwoordelijkheid als ‘energiemanager’, spaceholder, procesbegeleider en vooral ‘ego-killer’.

Dit laatste nuanceer ik graag even, want er zijn meerdere opvattingen over het ego vanuit de psychologie, spiritualiteit en zelfontwikkeling. Ik geloof zelf niet in een totale ego-dood, ook als zijn we in essentie een spiritueel wezen en zal er uiteindelijk wel een ego-dood zijn, maar niet op korte termijn.

We hebben hier op aarde een fysiek, mentaal, emotioneel en spirituele vorm en zijn een individu. En dit vereist het scheppen van een gezond en bewust ego dat ons dient als voertuig en spreekbuis.

En dit ego bevat nog heel veel onbewuste patronen, aangeleerde en niet-authentieke eigenschappen en gigantische beperkingen in het denken, waardoor je je potentieel niet ten volste leeft.

Geregeld maak ik mee dat mannen die het commitment voor professionele begeleiding al gemaakt hebben na een paar dagen toch beginnen te twijfelen.

Je zou kunnen zeggen: de ziel heeft JA gezegd, maar het ego gooit roet in het eten.

 • Die wil jou houden waar je nu staat
 • Die wil niet veranderen
 • Die wil niet dat er allerlei angsten en blokkades worden aangeraakt
 • Die wil comfort, gemak en niet teveel gedoe

Maar wil je echt groeien en impact maken met wat vanuit het diepst van je ziel gecreëerd wil worden, dan zul je je over al je angsten heen moeten zetten en weet je dat comfort je niet veel verder brengt.

Ja soms weet je gewoon dat je koudwatervrees hebt. Het liefst zou je weg duiken, alle plannen in de prullenbak gooien en de sessies met je coach annuleren.

Dikwijls ervaar ik deze weerstanden bij mijn klanten die nog moeten starten of die middenin een traject zitten. En natuurlijk wordt dit vaak niet als zodanig als zelfsabotage opgemerkt. Want het ego heeft diverse geldige redenen:

 • financieel even lastig
 • toch niet de juiste timing, misschien volgend jaar
 • ik denk dat ik er zelf wel uit ga komen
 • te impulsief JA gezegd

Aan mij de schone taak hier doorheen te prikken en waarheid te spreken. Ik zie het als mijn plicht, want hoewel ik mijn eigen ego intussen erg goed ken, word ik ook nog geregeld misleid en heb ik ook mijn blinde vlekken.

Dus hoe kan ik van mijn klant, die hier in de regel nog geen pro in is, verwachten dat ze zien dat ze zichzelf aan het saboteren zijn.

Het is mijn morele plicht om die steun en toeverlaat te zijn. De ziel had namelijk al ingestemd met een samenwerking. Alleen het ego had andere plannen. En dan is het echt even: F*ck die vrije wil!

Daarbij komt ook nog eens dat de energie al in beweging is nadat het commitment is uitgesproken. Logisch dat er allerlei patronen aan de oppervlakte komen. Zelfs al is de officiële coaching nog niet begonnen.

Je zit gewoonweg in mijn inner circle vanaf het moment dat je JA tegen me zegt. Aan mij de schone taak je te confronteren met de spelletjes die het ego met je speelt.

Ik dien waarheid, ik dien jou.

Kopkramp

En logisch ook dat er kopkramp ontstaat, want je hoofd gaat overuren draaien wanneer je wereld wordt opgeschud. Transformatie is namelijk altijd een heftig proces van loslaten van het oude niet meer dienende en het toelaten van het diepste verlangen dat altijd al in je leefde.

Wees blij dat je dan angsten, blokkades en een vol hoofd ervaart.

Alles wat doorbroken mag worden, drijft boven.

Zonder modder geen lotus.

 

“Geen los zand, maar een stevig fundament vanuit verbinding met jezelf en met je klant”

Wil je leren hoe?

“I’ll be there for you”

Sander de Zwart
Leadership & Business Mentor | HSP Held | Opleider | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Masterclass

Jouw eerste reis naar innerlijke wijsheid

Stap uit de automatische piloot en reis voorbij je blokkades naar je volste potentieel.

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders