Hoe je iets creëert waar de magie vanaf springt - Sander de Zwart Coaching

Hoe je iets creëert waar de magie vanaf springt

Op 20 juni 2008 stapten mijn vrouw en ik in het huwelijksbootje. Terwijl ik dit schrijf is dit precies 12,5 jaar geleden. Toen deze magische dag tijdens een coachingssessie ter sprake kwam, ontstond er een mega waardevol inzicht. Ik realiseerde me waarom alles op deze grote dag zo magisch was, alles klopte en hoe het komt dat veel van onze gasten het er nog steeds over hebben. Ja, ik ontdekte hoe je iets creëert waar de magie vanaf springt. Wil je weten wat ik precies ontdekte? Lees dan verder.

Van wie is het feestje?

In het voorjaar van 2007 deed ik op romantische wijze een huwelijksaanzoek. We waren op vakantie op Texel en zaten ’s avonds in de jacuzzi. Ik begon het lied ‘Perhaps Love’ van John Denver te zingen. Na een couplet en een refrein stelde ik met een trilling in mijn stem de welbekende vraag en ze zei JA. Daarna namen we alle tijd om het grote feest dat we voor ogen hadden voor te bereiden. Wat al meteen duidelijk was: we willen het groots aanpakken. In de voorgaande jaren hadden we al behoorlijk wat geld opzij gezet. Alleen hadden we daar nog geen helder doel voor. En met onze bruiloft in het vooruitzicht, had de bestemming zich als vanzelf aangediend.

Het mocht sprookjesachtig worden, net zoals in iedere Disneyfilm. Maar over één ding waren we het vrijwel direct eens: we doen het op onze eigen manier: licht, luchtig en losjes. Traditioneel, maar niet te krampachtig. Dus open-minded om alles in een fris jasje te steken. Steeds weer met de insteek: net even anders dan wat anderen doen.

En bij alle beslissingen die volgden bleef dit de gedachte: ‘Het is ons feestje!’ Dus zo dicht mogelijk bij onszelf, op de manier die bij ons past. We waren nauwelijks bezig met de mogelijke mening van anderen. Alhoewel…we spraken uit dat het een onvergetelijk feest moest worden, waarover iedereen jaren later nog zou napraten.

Dus hier in elk geval de eerste tip als je van plan bent iets te creëren:

“Maak er jouw feestje van!”

En dan maakt het niet eens zoveel uit of het iets kleins is of iets groots, zoals een bedrijf, een dienst of een product. Het proces werkt altijd op dezelfde manier. Zorg ervoor dat je dichtbij jezelf blijft. Dan pas is het uniek en onderscheidend. Eigenlijk heel simpel, toch is dit sinds mensenheugenis een van de grootste uitdagingen: dichtbij jezelf blijven. Zo snel zijn we bezig met de mening van een ander, slikken we onze woorden in om anderen niet te kwetsen of om niet gekwetst te worden. Het is de kunst om meningen van een ander niet te persoonlijk te nemen, maar slechts te gebruiken als aanknopingspunt dat inzichtelijk maakt waarin je nog meer zelfvertrouwen mag ontwikkelen of waarin je jezelf nog afwijst. Toen wij onze bruiloft organiseerden, deden we dit volledig vanuit onze eigen bubbel. En natuurlijk was het weleens lastig. Want wie vraag je voor de gehele dag, wie alleen voor de receptie en wie alleen voor de feestavond? Die schifting konden we redelijk eenvoudig maken door 100% achter onze keuzes te blijven staan.

En er is een leus die geregeld door mijn hoofd gaat: ‘Gezeik krijg je toch’. Hoe goed je ook je best om het zo perfect mogelijk te doen en rekening te houden met anderen, er is altijd wel iemand die er een andere mening op na houdt. En misschien is het je weleens opgevallen? Hoe harder je probeert om gezeik te voorkomen, des te meer gezeik je krijgt. Dat is een ‘Wet van de Aantrekkingskracht dingetje’. Maar dan een omgekeerde manifestatie. Hoewel? Het klopt altijd precies met wat je aantrekt, maar eigenlijk is het niet je bedoeling. Dit ontstaat omdat je je eigen angst niet onder ogen durft te komen. Daarom doe je hard je best om alles te controleren, zodat niet gebeurt waar je bang voor bent. En daarmee creëer je juist nog meer van waar je bang voor bent, waardoor de strijd nog groter wordt. Want wat je aandacht geeft groeit en nu geef je jouw angst ongewenst meer aandacht dan je verlangen. Daarom is het zo belangrijk om je te focussen op wat je wél wilt ervaren, in plaats van wat je niet wilt ervaren.

In het creatiesproces gaat er van alles mis en dat is de bedoeling

Hoewel we onze bruiloft helder voor ogen hadden, gingen er een paar dingen mis:

 • Onze trouwambtenaar verloor na de intake alle aantekeningen op straat. Ze was ervan overtuigd dat ze alles uit haar hoofd kon oplepelen, toch bevestigde haar toespraak dat een herinnering met de tijd compleet nieuwe vormen kan aannemen. Gelukkig konden we daar later om lachen;
 • De band die wij al een half jaar van te voren vastgelegd dachten te hebben, bleek dubbel geboekt te zijn. Dus twee weken van te voren nog op zoek naar een andere band;
 • De levering van mijn trouwschoenen vanuit Italië had vertraging, waardoor ik ze pas twee dagen voor ons huwelijk kon ophalen in de bruidsmodezaak;
 • Tijdens de rit met de trouwauto naar het ouderlijk huis van mijn verloofde, lieten de zuignappen van het prachtige boeket dat op de motorkap bevestigd was los. Met als gevolg: een grote bloemenzee op de weg. Gelukkig konden de chauffeur en ik een en ander snel herstellen.

En qua planning liepen we gedurende de hele dag enorm uit, vooral als we foto’s maakten. Maar wat hadden we een lol. En achteraf zie je in dat alles dat misgaat helemaal zo had moeten zijn. We kunnen nog steeds lachen om het verhaal van de trouwambtenaar en we hadden uiteindelijk een super leuke band. Wat een muziek en wat een power. Zelfs de rook stoomde na afloop uit een van de muziekboxen. Kortom: een geweldig feest, waar inderdaad jaren later nog menig persoon over napraat.

Resumé

Als je aandachtig hebt meegelezen, heb je alle ingrediënten meegekregen die nodig zijn om iets te creëren waar de magie vanaf springt. Laat ik ze nog eens op een rijtje zetten:

 • Eigenheid/authenticiteit (Je zou het ook passie of bezieling kunnen noemen en dit vraagt om in alles zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Dus maak er jouw feestje van.)
 • Helder doel (Volg je dromen, visualiseer en voel)
 • Geld (Onderzoek wat het kost en sta open voor creatieve oplossingen. Bedenk dat geld overal vandaan kan komen)
 • Tijd (Iets magisch creëren kun je niet forceren en heeft tijd nodig om te rijpen. Dit vraagt om geduld en vertrouwen)
 • Veerkracht (Het creatieproces kent onverwachte wendingen en misschien zelfs tegenslagen. Bedenk dat die tegenslagen hoogstwaarschijnlijk alternatieven brengen die het eindresultaat nóg mooier maken)
 • Genieten (Je mag het creatieproces zien als iets leuks, dus geniet. Geniet je er niet maximaal van, dan is dat een teken dat je iets creëert dat waarschijnlijk niet voor jou bedoeld is. Schaaf net zolang totdat je vindt wat het wél is voor jou)
 • Afgestemde actie (Volg waar je voeten je brengen. Alle keuzes en beslissingen die je maakt mogen bijdragen aan je doel. Stel jezelf iedere dag de vraag: Wat kan ik vandaag doen dat mijn hoogste doel dient?)

Misschien ben ik nog wat vergeten. Ongetwijfeld. Maar dit waren de belangrijkste punten die vandaag gedeeld wilden worden.

Ik wens je magische creaties toe.

Zet de volgende stappen en beklim de trap naar Next Level

Stap 1: Gratis Groeigeheimen

Download hier het eBook “Male Potential Life Hack”>>

Stap 2: Bakkie op Afstand

30 minuten focus op jouw MISSIE, jouw hulpvraag superscherp en mijn advies voor jouw groei>>

Stap 3: Energy Update

Boek een diepgaande APK-sessie van 1,5-2 uur samen met mij in de natuur>>

Stap 4: Mentoring

Beklim samen de trap naar Next Level en word de Creator die je altijd al was>>

Een warme groet,

Sander de Zwart

3 gedachtes op “Hoe je iets creëert waar de magie vanaf springt”

 1. Volg waar je voeten je brengen. Dit zou zo maar een quote van mij kunnen zijn. Mag ik die volgend jaar gebruiken voor mijn eigen praktijk als running therapeut?

  1. Tuurlijk mag je die gebruiken. Hij is niet van mezelf…het is een gedachtegoed dat al bestond en ik ergens heb opvangen.????????

  2. Tuurlijk mag je die gebruiken. Hij is niet van mezelf…het is een gedachtegoed dat al bestond en ik ergens heb opgevangen.????????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *