Hoe je een positieve mindset creëert - Sander de Zwart Coaching

Hoe je een positieve mindset creëert

Tijdens de online Mannencirkel was het thema van de avond ‘mindset’. De grote vraag was:

  • Waarom is de ene persoon nu een doemdenker en de ander een Mr. Positivo? én
  • Waarom heb je zanglijsters en schijtlijsters?

Zo word je niet geboren

Al hoewel je misschien anders zou geloven: niemand wordt als azijnpisser of doemdenker geboren. Niemand komt ter wereld met het idee: het is mijn zielsopdracht om iedereen eens lekker te gaan afzeiken, te bekritiseren of continu ruzie te zoeken. Niemand komt op aarde met een diep hartsverlangen om zichzelf continu naar beneden te praten, knoerthard voor zichzelf te zijn en zichzelf rigoureus te straffen als hij niet voldoet aan zijn eigen maatstaven.

Azijnpisser of doemdenker? Ze doen hetzelfde, maar de een doet dit naar buiten toe en de ander doet dit naar binnen toe. En dan heb je de ‘positive thinkers’. Soms leuk om dit te observeren. Want wie zijn ze werkelijk? Hoe zijn ze zo geworden? Welke eigenschappen bezitten ze waarom alles hen zo makkelijk lijkt af te gaan?

Ook die positievelingen zijn niet geboren met het idee: laat ik eens zorgen dat ik altijd een positieve mindset heb. Laat ik het hele leven eens door een roze bril bekijken, zodat de wereld voor hen altijd wonderschoon is.

Daarbij komt dat er ook mensen zijn die zich blij en vrolijk naar buiten opstellen maar zich diep van binnen droevig en hulpeloos voelen. Uiteindelijk mag een ieder bij zichzelf nagaan of hij eerlijk is naar zichzelf en/of naar anderen toe. Dus doe je je naar de buitenwereld anders voor dan wanneer je alleen met jezelf bent of is er geen verschil? (Het gat daartussen bepaalt of er wonden te helen zijn).

Slechts een resultaat van…

Onze mindset is slechts een resultaat van hoe we het leven zelf al ons hele leven hebben ervaren. Waar we vandaan komen, hoe we zijn opgevoed en opgegroeid, met wie we omgingen, wat we hebben meegemaakt en wie onze voorbeelden waren en vooral ook hoe we alles wat anderen ons vertelden in onze binnenwereld als waarheid hebben aangenomen. Wie je NU denkt te zijn is niets meer dan een resultaat van hoe jij alles tot nu toe hebt waargenomen en in je hoofd hebt gelabeld.

Als ik je vraag ‘ben jij het resultaat van alles wat je hebt meegemaakt?’ dan zeg je waarschijnlijk: NEE. Toch is dat waar we ons continu mee identificeren en waarop we onze nieuwe keuzes baseren. De enige manier om daar even uit te stappen is om de stilte op te zoeken en werkelijk in het NU te zijn. Volledig aanwezig in je lijf, in plaats van alleen maar in je hoofd. En dat is lastig, want we zijn niet gewend om contact te maken met ons lijf en werkelijk te voelen.

Omdat ik mijn eigen gevoelswereld/emoties lange tijd onderdrukte liep ik 7 jaar geleden volledig vast. Totaal geen contact meer met mijn kern en ik wist totaal niet meer wie ik zelf was. Alleen maar aanwezig in mijn hoofd. Continu bezig met het fixen van mijn realiteit en in mijn gedachten al weer bezig met het volgende op mijn lijstje:

  • Een spannende afspraak over een uur;
  • Wat ik morgen allemaal op het programma had staan;
  • Verlangend naar het weekend dat voor de deur staat;
  • In het weekend alweer bezig met de gedachte: ‘oh maandag moet ik weer’.

Uit het NU in het NU

Totaal niet in het NU aanwezig, maar steeds weer bij het volgende. Niet maximaal kunnen genieten van het moment, want ik was alweer bezig met het volgende moment in de toekomst waar het ook belangrijk was om te kunnen genieten, dus dat moest toch echt van te voren in de perfectie uitgedacht zijn. Ik ontdekte dat de meeste mensen tegenwoordig zo leven. Altijd maar bezig. Altijd maar doenig. En altijd ‘lekker’ druk. En grappig, want we noemen het ook echt ‘lekker’, maar diep in je hart vind je het helemaal niet zo ‘lekker’ om altijd maar bezig te moeten zijn met het volgende.

Uitspreken van…

Wat nu als we dit allemaal eens durfden uit te spreken tegen elkaar en wat we werkelijk verlangen in dit leven zouden delen. Zou het dan mogelijk zijn dat deze wereld er instant anders gaat uitzien? Dat we met zijn allen ons meer gaan richten om hoe we het graag zouden zien in plaats van voortborduren op hoe we de wereld tot nu toe hebben vormgegeven? Wat nu als vanaf vandaag alles mogelijk is wat zich diep in je hart bevindt, hoe zou dat dan zijn?

Loop je ergens vast in die continue gedachtenstroom, is het een vicieuze cirkel waar je niet lijkt uit te komen? Check hier de mogelijkheid voor een Energy Update>>

Een warme groet,

Sander de Zwart

P.S. Meer inspiratie gewenst? Lees mijn boek: ‘Word de Creator die je altijd al was’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *