Oordelen – Goed of fout?

Op mijn eigen pad van persoonlijke en spirituele ontwikkeling kwam ik het keer op keer tegen, de ‘les’: Stop met oordelen! Ook ik heb deze les in een van mijn online programma’s zitten. Ik merk hierin dat dit wat extra verdieping behoeft. Want als je het té letterlijk neemt, sla je de plank volledig mis en voed je het oordeel.

Hoezo dan? Als je van jezelf moet stoppen met oordelen dan keur je ieder oordeel dat je vormt af. En deze afkeuring is de veroordeling van het oordeel zelf!

Wat een mindfuck, hè? Laten we eens in de kern hiervan duiken. Wat is een oordeel eigenlijk precies? Als je het vanuit de bron bekijkt is dit het vormen van een mening. Op zich niets mis mee.

Waar het vaak ‘misgaat’ is dat we ons vaak niet bewust zijn op basis van welk bewustzijn en welke aspecten deze mening gevormd is. (Denk aan: eerdere ervaringen, eigen ideeën, eigen normen en waarden, het onderbewuste, ons lijf, onze gevoelens, ons onderbuikgevoel, en zo veel meer). En dit geldt in de eerste plaats al voor de mening, die we zelf vormen. Daarvan weten we soms maar half van hoe deze tot stand komt. Laat staan wat dit betekent voor de mening van anderen.

En laat de mening van anderen voor velen toch altijd zo’n belangrijk gegeven zijn.???? Alleen kan dat nooit volledig de mening van de ander zijn. Op basis van de mening van de ander, vorm je namelijk zelf weer een eigen mening.

Hoe complex????? Waarom maken we het onszelf toch zo moeilijk? Ik las van de week een mooie tekst die hier een mooie verklaring voor geeft:

‘In het universum is niets ingewikkeld. De mensen maken het ingewikkeld. De Aarde is de basisschool, het universum is de universiteit.’

 

Laten we de plek hier dus zo optimaal mogelijk gebruiken als leerschool en wie weet is de Aarde er ooit klaar voor om een universiteit te worden.

Een mooie dag.

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en hun team.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

“I’ll be there for you”

Sander de Zwart
Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Masterclass

Jouw reis terug naar ontspanning, zingeving en plezier

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders