Denk niet aan een roze olifant (deel 1) - Sander de Zwart Coaching

Denk niet aan een roze olifant (deel 1)

Vaak weten we heel goed wat we niet willen ervaren. En als we voldoende moed hebben dan delen we dit met anderen. Vaak gepaard met agressie en frustratie. Want wat we niet willen ervaren, is er door toedoen van situaties, omstandigheden en ook specifieke personen die dit veroorzaakt hebben. Het kost je veel energie om hier mee te dealen, het trekt je zelfs leeg. Al je energie gaat er namelijk naartoe. Of laat ik het beter zeggen: je zet je eigen energie om in een waarneming die zwaar voelt. (Namelijk de frequentie van: agressie en frustratie)

In plaats daarvan kun je er ook voor kiezen je energie om te zetten naar iets dat licht voelt. Dit kun je doen door je focus te verleggen van de waarneming ‘niet willen’ naar ‘wel willen’. Dus wat wil je wel ervaren? Wat vind je wel prettig? Wat maakt je blij? Waar maakt je hart een sprongetje van?

Van niet naar wel

Het veranderen van de niet-waarneming naar de wel-waarneming heeft een ander voordeel. Om dat we via onze gedachtekracht (hoofd) uitzenden en via onze emoties (hart) aantrekken, creëren we meer van wat we wel willen. Zolang je de focus hebt op wat je niet wilt, wordt wat je niet wilt alleen maar groter. Als ik zeg: denk niet aan een roze olifant. Wat gebeurt er dan? Dan verschijnt meteen het beeld van een roze olifant op je netvlies. Terwijl ik je zo duidelijk zei dat je er niet aan moest denken.

In onze communicatie doen we dit onbewust vaker dan we willen. Als je kind bang is in het donker en hem/haar tijdens het naar bed brengen wil geruststellen, dan neigen we er snel naar om te zeggen: ‘niet bang zijn’. Ook al zeggen we dit met de allerbeste bedoelingen, je mag je afvragen of dit effectief is. Het woord ‘bang’ herinnert het kind weer aan de angst voor het donker, terwijl het er misschien niet eens aan dacht.

Focus op de gewenste situatie

Door je aandacht te richten op een gewenste situatie en hier positieve energiewoorden aan te geven, geef je jezelf en anderen richting. Want een ander heeft er meer aan om van je te horen waar je behoefte ligt, dan te horen wat je niet wil. Op welke vlakken kun jij je focus nog verleggen van ‘niet willen’ naar ‘wel willen’?

Een warme groet,

Sander de Zwart

P.S. Wil je leren hoe jij je mindset verandert en de realiteit creëert die je wenst? Bestel hier mijn boek ‘Word de Creator die je altijd al was’>>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *