Denk niet aan een roze olifant (deel 2)

In deel 1 van deze blog sprak ik over het belang van de focus op wat we wél willen in plaats van wat we niet willen. ‘De roze olifant’ is daar een bekend voorbeeld van. Want als iemand je zegt: ‘Denk niet aan een roze olifant’, is dat het eerste dat er op je netvlies verschijnt. Je kunt er onmogelijk niet aan denken als je je gezegd wordt dat iets niet mag, want dan gaat daar juist de aandacht naar toe. Dus focus je op de gewenste situatie in plaats van steeds weer voor je te zien wat ongewenst is.

En ik wil hier nog een stapje verder in gaan. Want het gaat behoorlijk veel verder dan ‘omdenken’ of negatieve gedachten omzetten in positieve. Het gaat er namelijk om dat je leert te verbinden met de emotie er achter en die te shiften naar een hogere vibratie. En dan pas kun je de gewenste situatie aantrekken, in plaats van dat je deze onbewust van je afduwt.

Energy in motion

Emotie is namelijk ‘energy in motion’. Met onze gedachten zenden we uit en met onze emoties trekken we aan. Daarom is het zo belangrijk om de gedachte achter de gedachte helder te krijgen, want die verbind je namelijk met de emotionele vibratie.

Een voorbeeld

Als je midden in de nacht wakker ligt en vindt dat je moet slapen omdat je morgen weer een drukke dag voor de boeg hebt, kun je proberen de gedachten te verzetten naar de gewenste situatie. In eerste instantie zou je denken dat je dat de gewenste situatie ‘slapen’ is. Met als gevolg dat je van alles gaat bedenken om in slaap te komen.

Als ik als kind niet kon slapen, wat nogal vaak gebeurde zei mijn moeder altijd: ‘Dan moet je schaapjes tellen’. Want als je schapen als wolkjes voorbij ziet vliegen wordt je daar vanzelf wel moe van en door de focus te hebben op een en hetzelfde beeld ontspan je. Hoewel dit natuurlijk veel veel mensen goed kan werken, leek mijn brein er alleen maar actiever van te worden. Want in een eentonig beeld, raakte ik zo verveeld dat mijn gedachten alle kanten op gingen vliegen.

De gedachte achter de gedachte

Als je gewenste situatie ‘slapen’ is, bedenk dan dat er nog een gedachte achter zit en die gedachte is de werkelijke gewenste situatie. Het gaat je namelijk helemaal niet om slapen. Maar jij wilt namelijk een volledig opgeladen batterij, zodat je morgen de dag vol energie en zelfvertrouwen tegemoet gaat. Een dag waarin je het beste uit jezelf houdt en je uitdagingen moeiteloos aangaat. En je weet uit ervaring dat als je niet goed slaapt, dat je dat je sneller geïrriteerd of overprikkeld raakt en jij je veel minder zelfverzekerd voelt. Met andere woorden: het doorstaan van de dag kost je dan veel meer moeite. Daarom moet je wel ‘slapen’ nu. Maar als dat moet dan je zelf, dan wordt een gevecht.

Ik moet helemaal niets

Is ‘moeten’ niet al een woord waarmee direct een allergische reactie optreedt? Als iemand zegt dat je iets ‘moet’ doen, ga je dan al niet meteen met je hakken in het zand? Ja, en dat gebeurt ook als je iets moet van jezelf. Dan ga je met jezelf de strijd aan. En laat die strijd nu juist de oorzaak van je vermoeidheid zijn. Laat die strijd los. Zeg niet: ‘Ik moet nu slapen!’ Nee zeg: ‘Ik kies voor rust, stilte en ontspanning, zodat ik morgen weer 100% sta voor wie ik ben’.

Mooie dag.

Een warme groet,

Sander de Zwart

P.S. Meer inspiratie gewenst? Lees mijn boek: ‘Word de Creator die je altijd al was’.

 

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en hun team.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

“I’ll be there for you”

Sander de Zwart
Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Masterclass

Jouw reis terug naar ontspanning, zingeving en plezier

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders