Rust in je kop! Hoe je dat voor elkaar krijgt? - Sander de Zwart Coaching en Trainingen

Rust in je kop! Hoe je dat voor elkaar krijgt?

Misschien herken je het, maar in mijn hoofd is het eigenlijk nooit rustig. Er spelen altijd wel gedachten door mijn hoofd. Dit is ook niet zo gek, want volgens de geleerden produceren we er per persoon zo’n 60.000 per dag. Logisch dat het er nooit rustig is. 😉

En bij het hebben van gedachten is aan de basis niks mis. We hebben als mens nu eenmaal dat brein gekregen en al het denken draagt ook bij aan ons welzijn. Toch zegt bijna iedere man die ik coach dat hij verlangt naar wat rust in zijn kop!

Ja, we spreken hier dan over het hebben van zoveel belemmerende gedachten, dat je niet meer ‘normaal’ kan functioneren. Deze gedachten lijken een loopje met je te nemen, roepen gevoelens op van angst, tekort, niet goed genoeg zijn en nog meer destructieve gedachten over wie je denkt te moeten zijn als man in deze tijd. Dit leidt tot oneindig malen, slapeloze nachten en een gebrek aan energie om de dag door te komen.

Tijdens het Man & MISSIE Weekend dat ik onlangs organiseerde ging ik samen met 7 andere mannen op onderzoek. Waar laten we ons nu zo door belemmeren? Waarom staan we nog niet volledig voor wie we zijn? Waarom belemmeren onzekerheid en angst ons om daadwerkelijk het leven te leiden dat we willen?

Algauw kwamen we tot die enorme stroom aan gedachten. Ik noem dit ‘Het verhaal dat je jezelf vertelt’. Een aaneenschakeling van gedachten over wie je denkt te moeten zijn als man. Want, ja, over MAN-ZIJN kwamen heel wat verhalen voorbij.

De verhalen over MAN-ZIJN


Ondanks het feit dat ik natuurlijk geen persoonlijke verhalen van de mannen kan delen, merkte ik veel ‘collectieve’ verhalen op.
Dus overtuigingen die niet individueel zijn, maar die gelden voor bijna iedere man:

 • Een man is gevaarlijk (zijn directheid kwetst anderen)
 • Een man moet krachtig zijn
 • Een man moet een leider zijn
 • Een man is kostwinner en moet geld verdienen
 • Een man moet altijd weten wat hij wil
 • Een man is groot, breed en heeft een grote piemel
 • Een man is macho
 • Een man is sportief
 • Een man neem de overhand in gesprekken
 • Een man is onkwetsbaar
 • Een man praat niet over zijn gevoelens
 • Een man heeft zijn emoties in de hand
 • Een man heeft uithoudingsvermogen
 • Een man heeft toewijding, is gecommitteerd en is ondernemend
 • Een man is niet verbonden met zijn hart
 • Een man moet altijd winnen
 • Een man is altijd stoer en hard
 • Een man is trots
 • Een man is standvastig en daadkrachtig
 • Een man mag niet falen
 • Een man neemt beslissingen
 • Een man maakt meer vijanden dan vrienden
 • Een man moet alles alleen doen en zelf ontdekken
 • Een man is bang om zichzelf als minder dan de ander te zien en compenseert dit door te vechten en te strijden

Een overtuiging kun je zien als een conclusie die je ergens in je leven hebt getrokken naar aanleiding van je afkomst, je opvoeding, je ervaringen en met wie je omgaat. Deze conclusie staat nu gegrift in je geheugen en onbewust kan dit het beeld van jezelf en de wereld gekleurd hebben en nog steeds invloed hebben op jouw functioneren. Op het moment dat jij er bewust van wordt kun je het de ruimte geven, zodat het kan helen en transformeren. Simpel gezegd: Je neutraliseert de overtuiging, zodat je de kijk op jezelf en op de wereld verandert.

Als ik bovengenoemde verhalen teruglees, dan zie ik hier voor mezelf een aantal die me in het verleden belemmerden. De meesten hebben twee kanten. En het is dan ook weer per persoon afhankelijk of de overtuiging een belemmering vormt of juist bijdraagt aan je welzijn.

Een man is groot, breed en heeft een grote piemel, is voor mij een behoorlijke tijd een ding geweest. Terwijl ik op de basisschool vrij lang was, stond ik in mijn pubertijd lange tijd stil in mijn groei. Als tiener ga je dan vergelijken. Veel jongens waren veel langer en gespierder dan ik. En als ik tussen mijn benen keek, dan had ik niet bepaald een formaat ‘pornoster’. Dus konden negatieve gedachten me behoorlijk in de weg zitten en mijn zelfbeeld behoorlijk verlagen. Ook was ik niet een echte sportman en nam ik niet graag het voortouw. Ik was zelfs een beetje bang voor mannen, vooral in groepen. Al dat macho gedoe en algemeen gepraat, daar kon ik altijd weinig mee.

Toch heb ik heel wat onzekerheden en belemmerende gedachten achter me kunnen laten. Soms geloof ik het gewoon zelf niet dat ik nu juist het voortouw neem, op podia sta en dagelijks mannen coach en begeleid. Precies die ‘wezens’ waar ik vroeg bang voor was. En me tegelijk realiserende dat ik er ook gewoon één ben en dat ik vroeger dus feitelijk vooral bang was voor mezelf. Een grote paradox!

Rust in je kop! Hoe je dat voor elkaar krijgt?

Wat mij heeft geholpen, is om het leven met veel humor te bekijken. Het is een groot spel, een ontdekkingstocht waarin we steeds weer wat leren en steeds meer ONT-wikkelen. En op het moment dat je dan eindelijk denkt te snappen hoe het zit, realiseer je je dat je eigenlijk helemaal niets weet. 😉

Je gedachten met een korreltje zout nemen, helpt mij om er afstand van te nemen. Je produceert je eigen gedachten, maar je bent ze niet. Dus welke verhalen jij jezelf ook vertelt, neem ze niet al te serieus en probeer vooral open te staan voor wat vandaag je brengt. Zo hoef je je gedachten niet te onderdrukken, maar kun je er meer in ontspannen.

En ontspannen kan op veel manieren:

 • De natuur in voor een wandeling, in stilte of in een goed gesprek met jezelf;
 • Dingen doen waar je blij van wordt en je energie geven;
 • Dagelijks een paar minuten kort mediteren, al is het slechts een ademhalingsoefening. Het helpt je om meer uit je hoofd te komen;
 • Jezelf af en toe een cadeau doen dat je rust brengt, inzichten geeft en vooruit helpt in het leven.

Dit laatste staat voor mezelf al voor een paar momenten op de planning in 2020. In maart ga ik 4 dagen naar Spanje voor een 1-op-1 retreat. Puur voor mezelf, om ruimte te creëren voor nieuwe plannen en ideeën en mezelf weer een niveautje omhoog te tillen. En hoe mooi is het om dat onder begeleiding te doen van een professional die moeiteloos mijn blinde vlekken blootlegt. Daarnaast ben ik onlangs bij een collega coach/trainer geweest voor een healing. Ik ben van plan om dit vaker te ondergaan.

Ook zal ik binnenkort weer een massage boeken bij een van de mannen die mijn Mannencirkels regelmatig bezoekt. Zo geef ik mezelf regelmatig cadeautjes om mezelf weer een flinke boost te geven. Een win-win-situatie. Want zorg ik goed voor mezelf? Dan zorg ik ook goed voor mijn gezin en ben ik van nog grotere waarde voor mijn klanten.

Mochten er vragen omhoog schieten na het lezen van deze mail? Schroom niet om mij te benaderen.

Een warme groet,

Sander de Zwart

P.S. Een tip voor rust in je kop: Beluister HIER de zeven geleidemeditaties die ik voor je heb gemaakt.

Sander de Zwart Coaching en Trainingen helpt bewuste mannen, trainers, coaches, leiders en andere impactmakers, via Coaching in de natuur, Groepstrainingen en Online bij het bereiken van je hoogst mogelijke potentieel en het leven van jouw MISSIE.

Interessant voor jou? Mijn boek ‘Leef‘, waarin ik je meeneem in mijn eigen pad van Spiritueel leiderschap.

#bewustzijn #bewustwording #blokkades #businesscoaching #coaching #healing #hsp #innerlijkekracht #lifecoaching #lifestyle #leiderschap #man #mannenwerk #manzijn #mannencirkel #mindset #mindfulness #missie #natuur #nlp #ondernemerschap #ondernemen #meditatie #outdoorcoaching #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #purpose #spiritualiteit #zelfrealisatie #zelfreflectie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *