Stel dat je NU hebt waar je altijd van droomde - Sander de Zwart Coaching en Trainingen

Stel dat je NU hebt waar je altijd van droomde

Stel dat je NU hebt waar je altijd van droomde, hoe zou dat zijn? Hoe zou je je voelen? Heb je dan het ultieme geluksgevoel of de ultieme vrijheid bereikt? Wat is er dan? Ben je dan klaar en is dan je hele leven 100% voor elkaar?

Allemaal hypothetische vragen, want het is allemaal suggestief en berust niet op een eenduidige waarheid. En toch vind ik het altijd leuk om daarmee bezig te zijn, want het helpt me te relativeren en tegelijk geeft het me inzicht in hoe ik vroeger tegen het leven aankeek en wat er in mijn kijk op het leven en op de wereld is veranderd.

In het verleden keek ik meer lineair naar het leven. Als een begin- en eindstation. En ik stond ergens tussenin. Waarin het leven misschien redelijk OK was, maar verre van perfect. In mijn ogen moest ik daarom hard werken om bij die eindbestemming aan te komen. Ultiem geluk of ultieme vrijheid was in mijn ogen iets dat je moest verdienen als je eerst maar door diepe dalen ging en vele hindernissen nam.

Om daar een concreet voorbeeld van te geven: Toen ik nog in loondienst werkte, had ik altijd de neiging om eerst alle ‘rotklusjes’ te doen, liefst ook nog die van anderen, want ik hielp anderen immers graag. Met de volgende gedachte in het achterhoofd: ‘Als die klussen zijn opgeruimd, dan is er tijd en ruimte voor wat werkelijk belangrijk is!’ Maar omdat ik het leuke altijd voor het laatst bewaarde, was dit vaak ook het eerste waar een streep door ging als er geen tijd meer over was.

En ik geloof dat wij mensen hier allemaal wat ‘last’ van hebben. We hebben veel te doen in ons drukke leven. Maar waar vullen we nu werkelijk onze tijd mee? Vraag jij je dit weleens af? Als de dag weer eens voorbij gevlogen is, stel je jezelf dan weleens de vraag: ‘Wat heb ik vandaag allemaal in godsnaam gedaan?’ en misschien een nog mooiere vraag: ‘Hoeveel tijd in deze 24 uur heb ik besteed aan wat er werkelijk toe doet, wat me energie geeft en zin geeft aan het leven?’.

Natuurlijk hoef je niet 24 uur per dag bezig te zijn met dingen die je energie opleveren of zin geven aan het leven. Uitdagingen en triggers genoeg. Ik kom ze dagelijks tegen. Zakelijk gezien, maar ook privé. Ook al probeer ik er het beste van te maken, zal ik niet de perfecte vader zijn. Ik maak fouten, ja! En dat is wat ik vroeger niet durfde. Want falen betekende dat ik niet goed genoeg was. Falen betekende dat ik slecht was. Falen betekende dat ik ver van mijn verlangen naar geluk vandaan was en nóg harder aan mezelf mocht gaan werken. Té streng voor mezelf. Herken je dat?

De kunst is om zachter te worden voor jezelf en fouten te durven maken. En juist in het moment, in het NU op zoek te gaan naar waar jouw ultieme gevoel van geluk of vrijheid in zit. Want het is niet een enorme weg die je moet afleggen voordat je daar bent. Je hoeft niet te strijden of te vechten om dat pad af te leggen. Geluk en vrijheid is niet een pot goud die je treft aan het einde van de regenboog. Want zolang je dat gelooft zal je altijd blijven zoeken en zal je het nooit vinden.

Het ultieme gevoel van geluk en vrijheid, dat vind je in het moment. In het NU! Door je te realiseren dat het verleden en de toekomst niet bestaan. Dat dit slechts bestaat uit gedachten en emoties, die komen en gaan. En waar je een waarheid aan gekoppeld hebt. Maar je BENT het niet. Je bent niet je gedachten en je bent niet je emoties. In het hier en nu ben je slechts een BEING, de Ziel, de spirit, de Hogere Zelf, die de beschikking heeft over een mensenlichaam en hiermee uniek is, zijn lessen leert en het verschil kan maken met zijn unieke talenten.

STOP MET ZOEKEN! Je bent er al…En tegelijkertijd heb je nog veel te leren en heb je nog te groeien en dat is niet erg. Alleen het uitgangspunt is van belang. Ben je tevreden of ben je ontevreden met waar je nu staat?

Als je tevreden bent waar je nu staat, heb je vrede met alles wat er is. Dus ook de uitdagingen, tegenslagen, verdriet en pijn. Jezelf ontwikkelen doe dan vanuit de behoefte om te leren en je bewustzijn te doen groeien. Om iets dat nu al goed is nog mooier te maken. Groeien gebeurt dan vanuit ontspanning en vrijheid.

Ben je ontevreden waar je nu staat, dan is de kans groot dat je vaak moe bent en je je lusteloos voelt. Je ervaart een noodzaak om iets te veranderen en bent in continue strijd, vooral met jezelf. Je baalt dat je niet het leven hebt, dat je altijd voor ogen had en omdat je daar de nadruk oplegt, gaat daar vooral je aandacht naar uit. Dit betekent dat je veel meer oog hebt voor het tekort en de onvrede dan wat er wel al klopt in je leven. Het lastige aan deze situatie is dat hoe graag je ook iets wilt veranderen, je nauwelijks energie hebt om daadwerkelijk in actie te komen. En als je dan in de actiemodus schiet, dan is het vaak vanuit een verkramping, omdat je van alles MOET van jezelf. En vooral omdat je gedachten je dwingen om van alles te gaan ondernemen om te bereiken waar je naar op zoek bent. Al dat harde werken trekt je volledig leeg.

Oplossing? Sluit vrede met jezelf. Zeg tegen jezelf dat het OK is waar je nu bent én ontspan. Vanuit die staat van ontspanning ontstaan dan vanzelf ideeën die je helpen met belangrijke levensvraagstukken. Vooral als je op een kruispunt in je leven staat of staat voor een belangrijke keuze.

Voel je dat ik je mogelijk verder kan helpen en kan begeleiden? Lees hier hoe je in aanmerking komt voor een gratis strategiesessie>>

Je kunt dit zien als een volwaardige coachsessie met een duidelijke inventarisatie van jouw specifieke hulpvraag en mijn advies voor jouw groei. Een mooi moment om af te tasten welk van mijn diensten het best passend is op jouw individuele pad. Te denken valt aan een 1-op-1 traject of retreat, deelname aan het Man & MISSIE Weekend of een van mijn andere groepsactiviteiten.

Mocht je vragen hebben? Dan verneem ik het graag. Een mooie dag.

Een warme groet,

Sander de Zwart

2 gedachtes op “Stel dat je NU hebt waar je altijd van droomde”

  1. Goedenavond Sander,
    Een tijdje geleden hebben wij al eerder email contact gehad en nu volg ik je op facebook en via de mail.
    Ik erken mezelf zo onwijs in het stuk van altijd MOETEN en ik volg een cursus mindfullness sinds 4 weken om dit meer los te laten en bewuster in het NU te zijn, maar ik vind dit heel lastig zou dit kunnen door HSP? Ook is de diagnose adhd en gegeneraliseerde angststoornis gediagnosticeerd maar de angst is bij mij alleen puur uit het feit niet bekritiseerd te willen worden door anderen.
    Ik ben benieuwd wat een sessie me zou kunnen opleveren en ik hoop hier wat meer informatie over te kunnen krijgen.!

    1. Beste Nino, dankjewel voor je bericht. En wauw, wat een openheid. Dat getuigt van veel moed. Je beschrijft een aantal elementen die ik al direct met elkaar verbind en als geheel zie. Graag wil ik daar eens persoonlijk over met je in gesprek, zodat we samen kunnen bekijken wat ik mogelijk voor je kan betekenen. Een vrijblijvende strategiesessie is de eerste stap om met elkaar in contact te komen. Vraag jouw gesprek hier aan en dan hebben we op korte termijn contact: sanderdezwart.com/strategiesessie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *