De wereld is een veilige plek - Academie voor Mannencoaches & Lichtwerkers

De wereld is een veilige plek

In dit bericht neem ik je mee in een van mijn eigen processen die ik diep mocht doorvoelen, namelijk die van: ‘veiligheid’. Ik stuitte op de programmering: “De wereld is onveilig”

Ik vertel je graag hoe ik deze in mezelf transformeerde met behulp van een aantal dienende mannen om me heen. Ik kwam met deze mannen bijeen in Lage Vuursche. De afsluitende dag van de training “Bewust Vrij Man” die ik samen met mijn maatje Coen organiseerde. Tijdens het openingsrondje kwamen we tot de conclusie dat het al 14 maanden geleden was dat wij voor het laatst bij elkaar waren.

Er waren veel verhalen te vertellen over wat er in die afgelopen maanden was gebeurd. Terwijl de mannen een voor een deelden, bekroop mee een naar gevoel. Een knoop in mijn buik en het leek alsof mijn keel werd dichtgeknepen. Ik herkende dit gevoel. Ik zag mijzelf weer als klein jongetje op school dat op maandagochtend in de kring over zijn weekend mocht vertellen. Vreselijk vond ik het als alle ogen op me gericht waren en ik dan ook nog eens iets zinnigs moest vertellen. Het gevoel bevreemde me, want ik sta geregeld voor groepen in mijn zegje te doen. Toen het mijn beurt was, besloot ik allereerst mijn gevoel te delen. Dit luchtte op en riep bij veel van de mannen herkenning op. Ik kon ontspannen en vertelde vanuit mijn hart over mijn pad van de laatste maanden. Na het openingsrondje was ik me er nog niet van bewust dat dit het centrale thema voor mij zou worden van de dag.

Stiltewandeling voor diepe ontspanning

We maakten een stiltewandeling en ik merkte al vrij snel dat er veel spanning vrij via gapen. Ook kwamen er al mooie inzichten tot mij over hoe het persoonlijke levenspad van mensen vaak precies het tegenovergestelde lijkt te zijn van het verlangen van de ziel. Wil de ziel een gedisciplineerd leven om zijn taak constructief uit te voeren, zit hij in het lichaam van een flierefluiter. En een ziel die diepe innerlijke rust wenst te ervaren, bewoont een mens die zijn of haar agenda zo vol gooit, dat er geen moment tijd is voor die innerlijke rust. Tegelijk realiseer ik me dat programmering en onbewuste patronen de oorzaak hiervan is. Trauma, hoe klein ook, brengt je af van je ware natuur.

Herprogrammering

We kwamen bij een prachtige boom met vlakbij ons een stel witte koeien met kalfjes en om de boom heen een groot heideveld. Het was tijd om op zoek te gaan naar ieders grootste belemmerende overtuiging. Ik kreeg het nog niet zo helder, maar het woord ‘veiligheid’ kwam in me op. Ja, dat was het. Mijn belemmerende overtuiging: ‘De wereld is onveilig’, was nog steeds actief.

We liepen door het heideveld symbolisch terug naar het verleden. Terug naar de eerste herinnering van de overtuiging. Tijdens de wandeling, ik liep op blote voeten, kreeg ik al snel beelden door. Ik zag mezelf als baby, liggend in mijn wiegje. Ik zag allemaal vreemde gezichten. Ze keken boos. Ik voelde me in elkaar kruipen en afschermen. Daar was mijn afweermechanisme gecreëerd.

Als ik beelden door krijg, vertrouw ik erop dat ik ermee mag werken op inzichten te krijgen. De mind wil altijd verklaren of dit allemaal wel klopt en of het wel werkelijk gebeurd is. Maar eigenlijk doet dit er niet zoveel toe. Het beeld komt niet voor niets op in het bewustzijn en geeft je letterlijk houvast om mee te werken.

We mochten nog verder terug in de tijd. Naar het moment van voor de overtuiging. Ik voelde dat ik in de buik van mijn moeder zat. Het voelde enigszins veilig, maar nog niet compleet. Alsof ik me toen al schrap zette voor wat er zou komen.

Nog verder terug. Ik nam mezelf nu waar als ziel, die al naar de flarden van de film van zijn aankomende leven staat te kijken en zich voorbereid. Ook daar voel ik twijfel of ik dit leven wel wil. Of je dit echt wel gaat brengen wat ik wens te ervaren. Ondanks mijn twijfel zeg ik: ‘OK, doe maar!’

Toch was ook dit nog niet de plek waar alles compleet veilig voelde. Ik mocht nog verder terug. En tijdens die korte wandeltocht keek ik over het gehele heidegebied. Ik kon mijn tranen niet meer bedwingen. Dit voelde overweldigend. Ik was eindelijk thuis. Toen ik even op de grond ging zitten om mijn emoties te doorvoelen, viel het me op dat ik met mijn rug naar de prachtige heide gekeerd zat. Alsof ik al dat moois nog niet helemaal kon toelaten. Ik draaide me om en voelde dan eindelijk volledige ontspanning en dus veiligheid.

Ik realiseerde me opeens hoeveel impact deze overtuiging altijd op mij had. Door als kind al op te komen voor de zwakkeren. Ik zette mijn harnas altijd voor hen in de strijd. En trad op als redder in een onveilige wereld. Mijn eigen verstikking dus. Hoewel deze al vaker voorbijgekomen was in mijn transformatieproces, mocht ik nu een diepere laag daarvan afpellen.

Nieuwe overtuiging een feit

Ik zei nog een aantal keer hardop: ‘De wereld is een veilige plek’ en om te bekrachtigen nog ‘Zo boven, zo beneden’. En hoewel ieder in zijn eigen proces zat, was er veel overlapping en lopen we tezamen weer terug naar de boom.

Ik stelde voor om een ademsessie te faciliteren voor de mannen, zodat zij hun nieuwe overtuiging konden verankeren. Zelf bleef ik als begeleider het veld bewaken. En dat zorgde ook even voor een binnenpretje. Want mijn mind maakte er wat van: ‘Die mannen mogen nu lekker diep zakken en verankeren en wat doe jij? Wanneer kom jij aan de beurt om te verankeren?’

Mijn mind werd al gauw koest toen hij besefte dat hijzelf de meest ultieme verankering mocht ervaring. De nieuwe overtuiging was namelijk niet alleen: ‘De wereld is een veilige plek’, maar: ‘Ik belichaam veiligheid’, dus ‘Ik ben veiligheid’. Door hier als Facilitator te staan een de veilige ruimte voor anderen te creëren geef ik maximale expressie aan wie ik ben. Na de lach ontstond ook een traan van diepe dankbaarheid om dit tot op het bot te doorvoelen.

Verder ontstonden nog prachtige rituelen met mooie symbolen, voorwerpen, muziek en een diepe verbinding met onze diepste staat van zijn. Wat een cadeautje weer deze dag. 🙏🏻✨

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *