Verbinding in aanwezigheid en aanwezigheid in verbinding - Sander de Zwart Coaching en Trainingen

Verbinding in aanwezigheid en aanwezigheid in verbinding

Verbinding en aanwezigheid waren twee belangrijke kernwoorden op mijn Privé Retreat bij Raymond, Femke en hun zoontje Aram in Spanje. Van donderdag t/m zondag stapte ik even uit mijn bestaande leefomgeving. Even afstand van het thuisfront, even afstand van mijn business en even afstand van het razend drukke Nederland.

Raymond en Femke besloten dit drukke leven in Nederland een paar jaar geleden te verruilen voor de rust in Spanje. Ondanks dat ik in de afgelopen jaren al behoorlijke stappen heb gemaakt naar een leven vanuit een groeiend bewustzijn, innerlijke rust en vrijheid, merkte ik bij mijn komst in Spanje, dat ik nog wel wat tandjes mocht vertragen. Ik zat nog teveel in mijn hoofd.

Mentale kracht vs. Teveel in je hoofd

De eerste dag en een deel van dag twee zat in nog volop in mijn hoofd. Mentale kracht daar is niets mis mee. Toch werd er in de energie die we uitwisselden binnen het gehele gezin Zijderhand, bij mij een verborgen ‘randje’ omhoog gehaald, dat ervoor zorgde dat ik nog niet volledig kon zakken in mijn Zijn. Als ik de film terug draai klopte alles precies. Er wilde iets gezien worden, als het gaat om verbinding met anderen en daarin volledig aanwezig zijn. Dit ging om een gevoel van onveiligheid en een angst voor afwijzing. Dan doet het beschermingsmechanisme dienst, om het zomaar te noemen. En omdat je dan niet vanuit je volledige Zijn in verbinding kan gaan, neemt dat beschermingsmechanisme het over. Ik was daardoor hard aan het werk in het maken van contact. Dit heeft natuurlijk een averechts effect op de ander.

Middels confronterende gesprekken, een liefdevolle stoeipartij en een ademsessie/healing, kon ik dat laagje doorgronden en transformeren. Vanaf dat moment kon ik er volledig Zijn. Was mijn ware zelf er, zonder masker, zonder verwachtingen, zonder jezelf te vergelijken met een ander. Of jezelf boven of onder de ander te plaatsen. Uiteindelijk ben ik gaan inzien dat de groei van bewustzijn voor ieder weer een unieke beleving is. Er is geen regel, geen standaard. Het loopt niet lineair of chronologisch.

Groei is een natuurlijk proces, je hoeft niet te zoeken

Als je al je zintuigen voor je laat werken, signaleer je precies op je pad wat je nodig hebt op dat moment voor jouw groeiproces. Je hoeft er niet krampachtig naar op zoek te gaan. Je hoeft jezelf alleen maar te gunnen om in stilte te zijn met jezelf en te signaleren wat dit moment (het hier en NU) je te brengen heeft. We doen dit vaak te weinig. Ik betrap mezelf erop dat ik in het dagelijks leven veel online ben. Nog even een post op Facebook, nog even een mailtje beantwoorden en een Whatsapp bericht lezen. Het sluipt er ongemerkt in en haalt je steeds weer weg bij je essentie.

Telefoon UIT

De afgelopen dagen heb ik mijn telefoon in de flight mode gehad. Een behoorlijke uitdaging voor mij. Dus een mooie test. Het viel me reuze mee en ik ontdekte hoe makkelijk ik mijn telefoon kon laten liggen. Natuurlijk goed te verklaren, want ik was op een retraite en dan is er het doel om meer in rust en ontspanning te zijn. Je bent meer gecenterd en dat maakt dat er veel minder behoefte is aan die ‘aardse gewoontes’.

De verleidingen van Social Media de baas

De echte uitdaging komt nu pas, nu ik weer in Nederland ben. Nu mag ik  onderzoeken op welke wijze ik het gebruik van mijn telefoon moeiteloos kan integreren in mijn leven. En dat geldt ook voor de tijdstippen waarop ik werk. Nu ben ik vaak ook in het weekend en ‘s avonds laat nog bezig. Ik mag daarin meer ontspannen. Want wat gebeurt er in het ergste geval als ik een mailtje pas de volgende dag beantwoord? Of wat is het risico als ik een reactie op een van mijn posts een keer mis en niet ‘like’? In het ergste geval voelt de ander zich gepasseerd als ik zijn of haar reactie over het hoofd zie. So be it. Dat is dat een stuk dat geraakt wordt in de ander en daar ben ik niet verantwoordelijk voor.

Laten varen van verwachtingen

We kunnen het onszelf zoveel eenvoudiger maken als we die verwachtingen die we steeds maar scheppen kunnen laten varen. En dat we de verantwoordelijkheid nemen voor onszelf als de ander iets in je raakt. Dan zal er veel minder haat en nijd zijn in deze wereld.

Tenslotte

Ik wil Raymond, Femke en Aram onwijs bedanken voor de liefdevolle ontvangst, hun grenzeloze gastvrijheid en de mooie inzichten die ik heb mogen krijgen. Ik heb ervan genoten dat Raymond en ik op de laatste avond nog even muziek maakte. Hij op de drum en ik met mijn stem. Hierdoor konden we nog even op diep niveau met elkaar verbinden. Dankbaar daarvoor en meteen geïnspireerd om weer meer met muziek te gaan doen in mijn leven. Privé en misschien ook wel in mijn bedrijf.

De wijze waarop dit gezin leeft daar heb ik enorme bewondering voor. Het was heerlijk om hier een paar dagen aan te mogen proeven. Een paar maandjes zou ook nog wel lukken, maar tegelijkertijd realiseerde ik me dat Nederland mijn thuis is. Dit besef kwam heel diep binnen toen ik op de terugweg langs de prachtige kuststrook vloog en het grasgroene Noord-Hollandse polderlandschap onder me zag. Toen voelde ik echt: ‘Ja, hier ben ik thuis’. En ja, hier zal de verleiding van hard werken, agenda vol plannen en teveel doen weer op de loer liggen. Dit weet ik maar al te goed. Tegelijkertijd daagt het me op een gezonde manier uit om me hier regelmatig uit te onttrekken door te vertragen, te rusten en te ontspannen.  Let’s do this!

Een warme groet,

Sander de Zwart

Leiderschap Coach voor Mannen | Business Trainer

Sander de Zwart Coaching en Trainingen helpt bewuste mannen, trainers, coaches, leiders en andere impactmakers, via Coaching in de natuur, Groepstrainingen en Online bij het bereiken van je hoogst mogelijke potentieel en het leven van jouw MISSIE.

Interessant voor jou? Mijn boek ‘Leef‘, waarin ik je meeneem in mijn eigen pad van Spiritueel leiderschap.

2 gedachtes op “Verbinding in aanwezigheid en aanwezigheid in verbinding”

    1. Hey Sil, Thanx voor je mooie reactie. Ja fijn om weer zoveel helder voor ogen te hebben. Hoe is het met jou, man?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *