Hoe een goede coach ook een goede verkoper wordt - Sander de Zwart Coaching

Hoe een goede coach ook een goede verkoper wordt

Als je een coachpraktijk bent gestart dan heb je al heel wat hobbels overwonnen. Je heb al je moed bij elkaar verzameld om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, je hebt een website en je laat je zelf zien op Social Media. Daarbij komt dat je al jaren bezig bent met persoonlijke en spirituele ontwikkeling en een coachopleiding hebt gevolgd waarbij je alle tools en kennis in huis hebt om lekker te gaan knallen. Maar een business heb je pas bij betalende klant nummer 1. Als je het heel goed doet heb je maar één hele goede klant nodig die jou de jaarwinst bezorgd. Dan zit je helemaal geramd. De kans is groot dat die klant jou nog niet gevonden heeft. Mij ook nog niet hoor.

Gaat jou het realiseren van omzet in je business of het verkopen van je product of dienst je nog niet moeiteloos af? Lees dan vooral verder. Met dit uitgebreide artikel schijn ik, met een vleugje humor en luchtigheid, een licht op de universele blokkades die we hebben op het ontvangen van geld en help ik je de weerstanden in jezelf te shiften, zodat verkopen niet meer als verkopen voelt en jij een gezondere geldstroom creëert.

Een goede coach is niet automatisch een goede verkoper

Ik vind het zo gaaf om mijn inspiratie te delen. Dit gaat vaak alle kanten op. Van spiritualiteit, bewustzijn, energie en bewuste creatie tot aan business en geld verdienen met je zielsmissie. Ik zie zoveel goede coaches. Maar een goede coach is niet automatisch een goede verkoper. Vooral geld verdienen door gewoon jezelf te zijn, daar zit vaak ongelooflijk veel weerstand op. En daarbij ook een weerstand op geld. Dit heeft alles te maken met hoe je bent opgegroeid met geld en welke rol geld in je leven speelt.

In mijn 18 jaar dienstverband bij een bank heb ik altijd in de commercie gezeten. Ik verkocht producten en diensten en gaf leiding aan een team verkoopadviseurs. Targets en doelstellingen waren mij niet vreemd. Toch heb ik nooit echt druk ervaren om mijn targets te behalen. Ik nam ze als leidraad en liet tegelijkertijd het resultaat los. Waar veel van mijn collega’s vooral krampachtig gefocust waren op de cijfers en hard aan het verkopen waren, ging ik gewoonweg het gesprek aan met mijn klant en maakte oprechte verbinding door in te tunen op hun dromen en verlangens voor nu en in de toekomst. En omdat geld meestal een rol speelt bij het kunnen realiseren van deze dromen en verlangens kon ik direct de vertaling maken naar een van de diensten uit de productcatalogus en had ik na afloop van het gesprek een tevreden klant en mijn targets ruimschoots behaald. (Vaak behaalde ik hogere resultaten dan de harde verkopers uit het team).

Nu ik vier jaar als ondernemer aan de weg timmer, merk ik dat ik hier precies hetzelfde te werk ga. Ik stel mezelf een doel, maar ben niet keihard aan het verkopen. Vandaag de dag behaal ik mijn gelddoelen en kan ik lekker leven van mijn business. Maar dat is niet altijd zo geweest. Je eigen product of dienst aan de man brengen, is andere koek dan het verkopen van een product van iemand anders. Je eigen bedrijf, jouw creatie, iets dat volledig jouw DNA ademt in de wereld zetten, dat is oprecht mega spannend en kwetsbaar. Dat heb ik echt moeten leren hoor.

De geschiedenis van geld

Laat ik beginnen met een weetje over geld wat je ongetwijfeld bekend is, maar waar je je mogelijk nog niet zo in verdiept hebt. Geld is om te beginnen een illusie. Het gehele economische systeem is een illusie. Het bestaat echter omdat we er een collectieve afspraak over gemaakt hebben. En daarom heeft het zijn waarde, voornamelijk een emotionele waarde. En in dat opzicht kun je zeggen dat het sentiment dat wij eraan hebben gekoppeld, maakt dat geld bestaansrecht heeft. Iets dat wereldwijd erkend is als ruilmiddel ten behoeve van je primaire en secundaire levensbehoeften. En omdat geld een middel is voor uitwisseling en dus verplaatsing van A naar B, of beter gezegd het omzetten van iets non-fysieks naar iets fysieks, maakt dit dat je kunt zeggen: geld is energie. Want dat getalletje op je rekening doet je misschien niet zoveel, maar je fantastische dromen en verlangens van de ervaringen die je met je geld geld kunt creëren des te meer. En zo is geld eigenlijk geen doel op zich, want zolang het slapend op je rekening blijft staan, zal je er niet warmer of kouder van worden. Maar bij het idee dat je mooie reizen maakt en prachtige belevingen schept, gaat je hart toch echt sneller kloppen.

Het fysieke bankbiljet dat je in handen hebt, is niets meer dan een overtuiging. Een overtuiging die ooit begonnen is als een certificaat (biljet) van het goud dat een waardekantoor voor je in bewaring nam. Hoe meer biljetten je in je handen had, des te meer goud je bezat. Op den duur ging het biljet zijn waarde krijgen en ingezet worden als ruilmiddel in plaats van het fysieke goud. Het fysieke goud stond er slechts als garantie tegenover. Omdat de waardekantoren gingen inzien dat het fysieke goud nog nauwelijks werd opgeëist, bedachten ze het volgende: ze besloten om meer biljetten te gaan drukken dan er werkelijk in fysieke waarde tegenover stond. En de zo ontstond de eerste bank en werd het financieel economische stelsel geboren.

Buiten het in bewaring nemen van geld, leent de bank geld uit aan zijn klanten in ruil voor een vergoeding (rente). Met iedere nieuwe lening die een bank aan zijn klant verstrekt wordt er nieuw geld gecreëerd. Hoeveel een bank mag uitlenen en dus hoeveel geld hij mag creëren, bepaald hij niet zelf. Er zitten toezichthouders achter die de regels bepalen en zij hebben totale controle over de geldkraan.

Neale Donald Walsch spreekt hier in zijn boekenreeks ‘Conversations with God’ ook over. Als we zouden willen kan er per direct een einde komen aan alle armoede in de wereld als we al het geld dat nu bestaat herverdelen. Dit kan alleen als ieder individu op deze aarde hieraan meewerkt. En je zult begrijpen dat dit het grote probleem is. Om iedereen gelijktijdig te laten geloven in een nieuw systeem, zodat het oude kan vallen, is een uitdaging. Ook al heb ik jarenlang in de financiële sector gewerkt, ik heb zelf niet alle wijsheid in pacht. Maar als ik erop afstem voel ik heel duidelijk dat er oneindig veel belangen meespelen, wat dit systeem ongelooflijk ingewikkeld maakt en niet te bevatten. Maar dat we het met zijn allen té complex hebben gemaakt, dat is een ding dat zeker is.

Simpel denken

Mijn simpele manier van denken, heeft regelmatig vragen over hoe we door die illusie heen kunnen breken. Ik moet soms zo lachen als ik zie hoe serieus we het allemaal nemen: de beurs, onze economie, de welvaart en ook de miljoenennota en rijksbegroting. Als we goed kijken dan weten we dat er meer schulden zijn dan dat er aan beschikbaar geld tegenover staat. En dit betekent dat het totaal aan schulden feitelijk nooit afgelost zal worden. Misschien wel op jouw eigen bankrekening, maar in het collectieve systeem dat we gecreëerd hebben niet. Daarin zal oneindig nieuw geld gecreëerd worden. Dus ik vraag me weleens af: Waarom maakt de regering van ieder land een begroting en wordt er zoveel wegbezuinigd als geld tot in de oneindigheid gecreëerd kan worden? Wat heeft het voor nut om huis aan huis te collecteren voor goede doelen, als de geldkraan vanuit de allerhoogste macht in deze wereld gewoon opengedraaid kan worden en ingezet kan worden om een nieuwe overvloedige wereld te scheppen? Waarom moeten wij als mens überhaupt betalen voor een stukje grond op deze aarde op de plek waar we willen wonen, terwijl wij gratis en voor niets op deze aarde zijn terechtgekomen? En zien wij tijdens deze coronacrisis de economie instorten en bedrijven failliet gaan. Misschien nodig als we ooit in een wereld willen leven waar geld niet meer de drijvende factor is. Maar nu nog een groot probleem omdat alles erop vaart. En ook hier misschien een optie om iets met de geldkraan te doen om de crisis glad te strijken. Of denk ik nu te simpel?

Uiteindelijk is alles zoals het is, omdat we het ooit hebben geaccepteerd als waarheid.  En zoals ik al eerder schreef: alles zit veel complexer in elkaar dan ik hier omschrijf. Ik deel slechts een perspectief ervan. Wat ik vooral zie is dat geld alleen een middel is en nooit de oplossing. Stel dat er geld gepompt worden in bedrijven die failliet dreigen te raken, dan zijn ze misschien even gered, maar zullen ze bij een volgende crisis weer in de problemen komen als er niet structureel iets in de bedrijfsvoering wordt gedaan om een bedrijf gezond te maken en te houden. En dat geld ook als we naar het grotere plaatje kijken. Landen die momenteel worstelen met armoede en in ontwikkeling zijn, zijn niet gered met alleen geld. Ze hebben de kennis en capaciteit nodig om een nieuwe welvarende samenleving te bouwen. De juiste coaching en begeleiding hierin is essentieel. En zo zie je dat de gehele wereld baat heeft bij goede coaches op allerlei vlakken, zodat we wereldwijd doorgroeien naar een hoger bestaanslevel.

Kijk naar de aarde alsof je hier voor het eerst bent

Mij helpt het altijd om alles van mijn eigen ‘mens zijn’ even helemaal los te laten en me voor te stellen dat ik van een afstandje naar de aarde kijk. Alsof ik van een andere planeet kom en voor de allereerste keer een kijkje mag komen nemen op aarde. Het is soms best lastig om alles wat je geleerd hebt even helemaal te vergeten en volledig met een blanco blik naar alles te kijken. Maar nadat je zoveel mogelijk overtuigingen van je afgeworpen hebt, kom je ongetwijfeld tot de conclusie dat de menselijke aardbewoners er nogal vreemde gewoonten en gebruiken op na houden. De ‘waaromvraag’ is een vraag die kleine kinderen vanuit hun onbevangenheid stellen. Zij zijn de wereld nog aan het ontdekken. Al volwassene mogen we dit ook weer eens vaker doen en wie weet komen we dan tot hele mooie oplossingen voor hoe we deze aarde en ons tijdelijke verblijf hier een totale metamorfose kunnen geven.

Weerstand op geld

Veel mensen die het spirituele pad al een tijdje bewandelen, zien al behoorlijk door de sluiers van vele systemen heen. Maar dit betekent niet dat er direct iets verandert. Zolang de meerderheid nog achter alle afspraken staat die we gemaakt hebben, houden we het systeem met zijn allen in stand. Tot grote frustratie van degenen die het graag anders zien. En tegelijkertijd beseffen we ons dat we hier als pionier zijn om bewustzijn te brengen. Daarom zijn we coach, trainer, therapeut, healer of andere hulpverlener geworden. Wij zijn de brengers van verandering (ofwel licht) en helpen anderen op een liefdevolle en geweldloze manier naar een hogere levensstandaard en dus een hoger bewustzijn. En dit proces kost tijd. Dit betekent dat we nu nog in een wereld leven waarin geld een ruilmiddel is en dus waarde heeft. Ook al voelen we diep van binnen dat het anders kan. Het is gewoonweg nog niet zover. Deze verandering kan morgen zijn of duurt misschien nog wel honderd jaar of zelfs langer. We weten niet precies hoelang de mensheid nodig heeft om bepaalde systemen om te bouwen. Dit is afhankelijk van vele factoren. Misschien maken we het paradijs op aarde dat we voor ons zien in dit leven niet eens meer mee. Mij is niets toegezegd of beloofd voordat ik hier kwam. Jou wel? Daarom mogen we als lichtwerker accepteren dat we hier gewoon even zijn als begeleider en dat we een onderdeel mogen zijn van dit nogal bijzondere aardse systeem. Je doet jezelf alleen maar tekort als je hier tegen vecht. Het geldsysteem is er nu eenmaal en nog niet verdwenen. Dus NU geld verdienen met je zielsmissie mag je volledig omarmen. Hoeveel je verdient dat bepaal je zelf. Wetende dat er oneindig veel geld gecreëerd wordt in deze wereld, maakt de drempel misschien wat lager voor je. Met het ontvangen van geld doe je niemand tekort als jij daarvoor in ruil waarde levert. Je doet alleen maar jezelf tekort als je het ontvangen van geld in jezelf blokkeert.

Je relatie met betrekking tot geld

Tijdens een HBO-studie 10 jaar geleden heb ik een onderzoek gedaan naar onze relatie met betrekking tot geld. Ik gebruikte hiervoor als leidraad het prachtige boek Life Planning (De ontbrekende schakel tussen geld en gevoel) van George Kinder. Ik ontdekte dat hoe je bent grootgebracht met het begrip geld grotendeels bepaalt hoe je verstandhouding met geld vandaag de dag is. Moest vroeger ieder dubbeltje omgedraaid worden en er hard gewerkt worden door je vader en/of moeder om de hongerige kindermonden binnen het gezin te voeden, dan kan het best zo zijn dat je relatie met geld niet zo best is. Misschien werd er wel negatief gesproken over de rijken en werd gedacht dat financiële rijkdom gepaard gaat met macht en manipulatie. Alleen maar voorbehouden aan mensen met een hoge intelligentie, die alleen maar bezig zijn om meer rijkdom te vergaren ten koste van de armen. En hoewel die situaties ongetwijfeld hebben bestaan en nu nog steeds een onderdeel van de realiteit zijn, mag je erop vertrouwen dat er ook financieel welgestelde mensen zijn die het beste voor hebben met een ander. Mensen die naast het goed zorgen voor zichzelf ook investeringen doen ten goede van de wereld en de mensheid. Maar omdat je ‘geld’ wellicht onbewust hebt gekoppeld aan ‘egoïsme’ of ‘slecht zijn’, zijn je ogen gesloten gebleven voor die andere kant. Dit maakt dat je mogelijk moeite hebt met het ontvangen van geld, omdat je brein erop voorgeprogrammeerd is dat je dit tot een egoïstisch of slecht mens maakt. En dat wil je natuurlijk niet. Daarom doet jouw gehele systeem er alles aan om de geldstroom naar jou toe te blokkeren. Daarom vraag je misschien te lage prijzen voor je diensten of vindt je het moeilijk om geld te vragen voor je product, omdat dit in je hoofd staat voor ‘misleiding’ of het rijk worden ten kosten van de armen of zwakkeren. Vooral dit laatste is in coachland een heikel punt. Grotendeels omdat men een onjuist beeld heeft van het begrip coaching. We denken vaak dat coaching bedoeld is voor mensen die in de diepste afgrond van hun leven zijn terechtgekomen. Dus ergens ‘slachtoffer’ van zijn of in elk geval als ‘zwakker’ worden gezien. Vanuit dit perspectief kan zelfs de coach verstrikt raken. Als je gelooft dat je cliënt de zwakste schakel is in het geheel, kan de relatie nooit een gelijkwaardig niveau bereiken. En precies dat maakt dat in jou als coach een naar gevoel ontstaat als je geld vraagt voor je dienst. Begrijp dan dat geld in dat stuk slechts een afleiding is van de werkelijke ‘pijn’ die duidelijk ook in jou als coach en dus in de ondernemer aanwezig is.

Een gelijkwaardige verstandhouding

Het traject tussen coach en klant kan pas slagen als er een gelijkwaardige verstandhouding is. Dit betekent dat je je klant nooit als mindere mag zien en de klant mag nooit tegen je op kijken. Hij mag erop vertrouwen dat hij in verbinding gebracht kan worden met zijn eigen innerlijke wijsheid. Jij als coach bent hierin slechts de begeleider. Jij creëert middels de beleving die je neerzet de energetische ruimte om dit te laten ontstaan. Ik heb het al vaker gezegd: eigenlijk is coaching vooral een energetisch proces dat de klant dichter bij zijn authentieke zelf brengt. Het gesprek, de behandeling en specifieke methode waarmee dit bereikt wordt is slechts bijzaak. Voor het ego van zowel de coach als de klant wordt de illusie gecreëerd dat de behandeling het resultaat geeft. Maar ik maak echt geen grap: het is werkelijk een complete illusie. Alleen maar omdat het brein gelooft dat het werkt, werkt het. Gaat het te ver om te zeggen dat ik hiermee concludeer dat alles maar dan ook alles een placebo is? Nu ik dit getypt heb, voel ik aan alles dat het diepe waarheid is. Alles valt en staat met geloof. Maar als je goed gelezen hebt, betekent dit niet dat jouw rol als coach geen zin heeft als jou behandelmethode er niet toe doet. Het is jouw energetische frequentie die jouw cliënt de ruimte geeft zich letterlijk aan je op te trekken en dus zijn eigen frequentie te verhogen en de lagere frequenties in zichzelf te shiften.

Je hebt kunnen lezen dat de weerstand eigenlijk al begint bij het überhaupt verdienen van geld. En ik heb het dan nog niet eens gehad over ons onderwijssysteem en de hiërarchie in branches en sectoren. Hierin zien we vooral terug dat het opleidingsniveau gekoppeld is aan je kansen op de arbeidsmarkt en daarmee uiteindelijk ook de hoogte van je inkomen. Dit brengt een grote druk met zich mee. Kun je als kind minder goed dan gemiddeld meekomen op school, wordt er mogelijk ongemerkt een stempel gedrukt op jouw toekomstperspectief. Met andere woorden: door wat anderen van jouw gedrag en tegenvallende resultaten vinden, worden mogelijk onnodig deuren gesloten voor wat betreft jouw toekomstige mogelijkheden. En het is dan de vraag of die voorspelling helpend is om jezelf op welke wijze dan ook te evolueren of dat dit je juist belemmert. Ik vermoed het laatste. Aangezien jouw geloof in jezelf dusdanig is afgenomen, begrenst je dit in het verkennen van je mogelijkheden voor nu en in de toekomst. En zo zou je natuurlijk ook nog andere scenario’s kunnen schetsen, zoals de ongemerkt hoge verwachtingen die ouders kunnen hebben van de schoolprestaties van hun kind. Hoewel dit lijkt voort te komen uit liefde, omdat een ouder de best mogelijke toekomst voor zijn kind wenst, heeft dit ook een keerzijde. Hieronder kan mogelijk ook de angst voor het falen binnen het ouderschap schuilen. Want stel je voor dat alle vriendjes van je kind een hogere opleiding genieten. Wat zegt dit dan van jouw rol als ouder? Heb je dan steken laten vallen? En wat vindt de buitenwereld daarvan? Wat doet dit dan met jouw reputatie? Word je dan minder waard voor anderen? En vind je jezelf hierdoor minder waard? Wat mij betreft zijn dit essentiële vraagstukken waar wij als mens vandaag de dag mee worstelen. De onzekerheid over wat er van ons terechtkomt of is terechtgekomen. Allemaal te herleiden naar bestaansrecht. En misschien wel de meest prangende vraag die jij jezelf stelt als je na dit leven aan de hemelpoort staat: ‘Heb ik het goed gedaan?’

Weerstand op verkopen

Zoals ik twee alinea’s terug schreef: alles valt en staat met geloof. Geloof in jezelf, in je product, je dienst, je bedrijf, je klant. Je mag erop vertrouwen dat jouw product zichzelf verkoopt zolang jij er zelf in gelooft en je klant ook. Dit is de basis. Dan hebben we het nog niet eens over de investering of de prijs. Nee, die is altijd bijzaak. Ontelbare onderzoeken zijn er gedaan naar koopgedrag en uiteindelijk het maken van elke keuze. Bijna al onze beslissingen in het leven nemen we op basis van gevoel. En dit is grotendeels een proces dat plaatsvindt in het onderbewuste. Kijk maar eens naar commercials op tv. Alle reclames gebruiken foefjes om het onderbewuste aan te spreken. De reclame voor een auto bevat bijvoorbeeld heel veel prachtige beelden, die ons brein in de waan brengt dat we werkelijk over de weg zoeven in de meest snelle, stille en zuinige auto die van alle gemakken is voorzien. Beleving dus. En ondanks dat zo’n reclame van A tot Z gescript is, merken we dat als kijker niet en wordt de beleving in ons onderbewustzijn geprogrammeerd. Zo hebben irritante wasmiddel- of maandverbandreclames ook iets bijzonders dat een imprint maakt in ons brein. Hoewel er diverse pogingen zijn gedaan om ook van dergelijke reclames een prachtige beleving te maken, is er natuurlijks niets beters te bedenken dan een: ‘Oh, mijn was was nog nooit zo schoon’ en ‘Je kan dansen, springen en nog zoveel meer zonder dat de vleugels van Always je in de weg zitten’. Meestal zijn dergelijke reclames bewust zo storend gemaakt, dat dit er juist voor zorgt dat je de merknaam onthoudt. En daarbij komt: we kopen het als consument sowieso, dus hoeven we nergens van overtuigd te worden. Maar als je net na het zien van zo’n stomme reclame de supermarkt binnenwandelt, valt je oog toch precies op dat ene merk en belandt deze als vanzelf in je winkelkarretje.

Met het vermarkten van jouw product of dienst als coach is het toch weer even anders. In de VS is het al heel gangbaar om voor ieder wissewasje een personal coach of therapeut in te schakelen. In Europa kijken we daar toch nog wat anders tegenaan. Bij ons valt het niet onder de primaire levensbehoeften en we zijn sowieso niet zo gewend om veel geld uit te geven als het gaat om onze mentale en emotionele gezondheid. Voor onze fysieke gezondheid is dit veel meer geaccepteerd. We gaan naar de sportschool, doen misschien wat aan mindfulness, meditatie of yoga en boeken af en toe een Thaise massage. Maar als het gaat om constructieve begeleiding op mentaal of emotioneel vlak dan vinden we dat minder belangrijk. Vreemd eigenlijk, want we weten eigenlijk best wel dat vermoeidheid, stress, overspannenheid of een burn-out niet alleen op fysiek niveau een probleem is.

Zelf investeren

Vooral als coach kan het een behoorlijke uitdaging zijn om het belang van coaching te tonen. En hoe bereik jij je klant en hoe overtuig je ze? Misschien goed om eerst eens naar je eigen situatie te kijken. Op welke manier ben je zelf gewend te investeren in coaching? Hoeveel coaches heb jij? En voor welke doeleinden zet je ze in? Waarvoor denk jij ze zelf nodig te hebben? En hoeveel ben jij bereid per jaar in jezelf te investeren? Als jij hier zelf erg op beknibbelt en moeite hebt met geld uitgeven aan je eigen leefstijl, hoe kun je dan van je klant verwachten dat hij dat wél doet? Jouw blokkade op geld uitgeven aan jezelf is tegelijk ook een blokkade bij je klant. Dit kan niet anders. Want jij trekt precies de energie aan die je ook uitzendt. Hebben jouw potentiële klanten moeite met het doen van de investering? Dan is dit een signaal dat je aan je eigen blokkade mag werken. In mijn eigen pad heb ik dat ook zo ervaren. Toen ik in het begin nog niet zoveel omzet maakte, vond ik het lastig te investeren in coaching voor mezelf. Ik had immers het geld niet. En ik kon toch moeilijk mijn winst direct weer weggooien door dit uit te geven aan mezelf. Dit was uiteindelijk een beperkende overtuiging. Want er is een wezenlijk verschil tussen lasten en investeringen. Lasten (zoals huur, transactiekosten, je website) die gooi je weg. Je krijgt er natuurlijk wel iets voor terug, zoals het woongenot, je werkruimte en het gemak, maar er zit geen winstgevend element in.

Een investering daar zit wél een winstgevend element in. Koop je vastgoed en verhuur je dit voor een hogere prijs dan je aan hypotheeklasten hebt, dan maak je er winst mee. Investering in coaching heeft ook een winstgevend element. Je wilt bijvoorbeeld vaardigheden ontwikkelen, ergens beter in worden of kennis verbreden. Met het opdoen van alle wijsheid bespaar je tijd en verhoog jij je eigen waarde. Zonder coach had je bijvoorbeeld honderden boeken moeten kopen en lezen en was je uren zoet geweest. Nu je de investering hebt gedaan, heb je tijd bespaard en omdat je jezelf naar een hoger niveau hebt getild heeft dit jouw kansen en mogelijkheden in het leven en in je business vergroot. Heb je bijvoorbeeld jouw kleurenpalet als coach uitgebreid of is jouw zelfvertrouwen toegenomen, dan heb je daar in je praktijk weer profijt van. Zo kun je hogere prijzen vragen voor je diensten als je jouw klant met je ontwikkelde skills nóg beter kan helpen. En maakt dat jouw toegenomen zelfvertrouwen je helpt om jezelf nóg krachtiger te vermarkten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van video’s, ingehuurd worden als spreker of jezelf laten zien via interviews. Dit maakt dat je bereik groter wordt en je hierdoor eenvoudiger nieuwe klanten aantrekt.

Als dan je eigen blokkades doorbroken zijn

Zodra jouw eigen blokkades doorbroken zijn met betrekking tot geld is de zwaarte geshift naar een hogere vibratie. En vanuit een hogere frequentie trek je klanten aan die daarop resoneren. Laat ik wel helder zijn dat het shiften van blokkades altijd op meerdere lagen mag gebeuren. Als je deze blog goed leest, kan het heel goed zijn dat er al veel shift, vooral op mentaal niveau. Want als je andere invalshoeken erkent en aanneemt, kunnen ze leiden tot nieuwe inzichten en uiteindelijk tot nieuw gedrag. Toch kan er nog een diepere emotionele laag onder zitten die geheeld mag worden voordat er definitief iets in je realiteit verandert of transformeert. Die diepere emotionele blokkade kan namelijk het fundament zijn geweest waarop de beperkende geldblokkade überhaupt gebouwd kon worden. Een overtuiging beklijft namelijk pas als er al iets zit dat dezelfde energetische frequentie in zich draagt. Vaak is het een opeenvolging van steeds weer nieuwe overtuigingen die op één oorspronkelijk fundament gebaseerd is. Daarom is het begrijpen dat je geld mag ontvangen in je business niet voldoende. Je moet het op een dieper level namelijk ook kunnen omarmen. En dan komen we bijvoorbeeld uit op een niveau van zelfliefde en al eerder benoemd: bestaansrecht. Diepe emotionele en energetische blokkades en ook familiekarma dat in het DNA ligt opgeslagen kunnen een belemmering vormen om daadwerkelijk de realiteit te creëren die je wenst. Daarom is het zo belangrijk om in persoonlijke coaching ook te kiezen voor behandeling op de diepere niveaus. Ikzelf werk bijvoorbeeld met methodes als meditatie, ademwerk, hypnose en trance healing, om de onderbewuste lagen van het bewustzijn naar boven te halen en waar mogelijk te transformeren. Dat zorgt altijd voor de meeste verlichting en de grootste doorbraken. Daar kan geen enkele business of mindset training tegenop.

Het mooie aan die diepe behandelmethodes is dat de transformatie die de klant maakt mega is. Ik durf te garanderen dat je daar als coach en als ondernemer het meeste aan hebt. Want als je bewustzijn ruimer wordt en je vrijer in het leven staat, ga je vanzelf meer mogelijkheden en kansen zien en kom je steeds makkelijker in contact met je bron van inspiratie. Dit komt het creatieve proces binnen je bedrijf alleen maar ten goede. Want hoe meer eenvoud en gemak je in het ondernemen ervaart, des te beter het stroomt. Dus ook aan klanten én aan omzet. Verkopen wordt dan geen verkopen meer. Jij biedt een dienst waarin je 100% gelooft en dan is het niet hard werken om je product aan de man te brengen. Jouw natuurlijke enthousiasme en tone of voice stralen dan zoveel vertrouwen uit dat de klant die bij jou past dat vanzelf voelt en dolgraag met je wil werken. Je hoeft hem niet meer te overtuigen, want hij voelt het al omdat jij gewoon maximaal jezelf bent. Mensen die niet overtuigd zijn of het niet voelen, kun je dan laten gaan. Het is op dat moment gewoonweg geen energetische match. De persoon die echt vanuit zijn diepste kern JA zegt, hoeft dus ook niet na te denken over de prijs, die is namelijk al om en zal gewoon betalen. Uiteraard schets ik dit erg rooskleuring. Natuurlijk kan het zo zijn dat iemand heel graag wil, maar echt het geld niet heeft. Het is dan aan jou om hem te inspireren op zoek te gaan naar oplossingen, samen een betaalafspraak te maken of eventueel water bij de wijn te doen als dat echt zo voelt. Uiteraard zonder jezelf daarin tekort te doen. Want doe je jezelf tekort dan heb je daar uiteindelijk altijd jezelf mee. Dan zal er een disbalans zijn in de relatie tussen jou en je klant en dit heeft dan hoe dan ook zijn weerslag op de flow in het proces en het uiteindelijke resultaat. Durf daarom gezonde prijzen te vragen. Wil je dat per klant bepalen of een standaard prijs hanteren? Er zijn oneindig veel businessstrategieën die je kunt toepassen. Kies waar jij je het beste bij voelt, want waar je in gelooft dat zal je best passende realiteit zijn en dus voor jou werken.

Een goede verkoper

Tenslotte kunnen we dus concluderen dat een goede verkoper niet verkoopt, maar zo enorm gelooft in zijn dienst dat deze zichzelf verkoopt. In dat opzicht hoef je dus nooit te leuren. Als je op een plek bent waar niemand jouw product wenst te kopen, dan hoef je je product niet te veranderen, maar dan ben je niet op de juiste plek. Tenzij je geen twijfel hebt aan de plek, maar aan je product. Dan mag je daar nog aan schaven. Twijfel is sowieso altijd een prachtig signaal om onder de loep te nemen, want deze legt precies bloot waar het nog niet volledig stroomt en nog in lijn mag komen met wie je werkelijk bent en wat het leven voor jou in petto heeft.

Bakkie op afstand?

Voel je na het lezen van dit artikel de behoefte om met mij in contact te komen en te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen? Je bent van harte welkom voor een online kennismaking>>

Een warme groet,

Sander de Zwart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hier het gratis groeigeheimen ebook

"Male Potential Life Hack"

Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van het eBook en het versturen van waardevolle info op het gebied van intuïtieve ontwikkeling, ondernemerschap en zelfrealisatie. Je kunt je te allen tijde uitschrijven. Voor meer informatie, zie ook onze: Privacy Policy