Waarom je nooit gelukkig kan worden - De illusie - Sander de Zwart Coaching en Trainingen

Waarom je nooit gelukkig kan worden – De illusie

‘Ben ik wel ECHT gelukkig?’ Steeds meer mensen vragen het zich af.

 • Iedere dag weer de sleur van het werk. Wat voor zin heeft het? Ben ik eigenlijk wel een goede werknemer of ondernemer?
 • Regelmatig ruzie met je partner. Is dit (nog) wel de ware voor mij? Ben ik mannelijk genoeg en kan ik mijn partner het beste geven?
 • Uitdagingen in de opvoeding van de kids. Kan ik wel een goede vader zijn? Doe ik het wel goed?
 • Wie ben ik? Haal ik wel het beste uit mezelf en uit het leven?

Massaal gaan we op zoek naar meer zingeving, voldoening, plezier en succes, kortom: Geluk! Waarom eigenlijk? Ik geloof allereerst dat we hier zelf debet aan zijn. Onder andere Social Media geven je een inkijkje in de levens van je vrienden, familie en zelfs van wereldberoemde artiesten. Dit schept een beeld van hoe de wereld er volgens jou uitziet, uit hoort te zien en welke positie jij hierin aanneemt ten opzichte van anderen. Met andere woorden er worden gedachtes en gevoelens in jou geactiveerd die een bijdrage leveren aan hoe jij jezelf ziet en hoe je je gedraagt. Maar welk deel van jou bepaalt dit? In dit artikel wil ik je meenemen in mijn visie waarom je nooit gelukkig kan worden. Hiermee wil ik niet zeggen dat geluk niet bestaat of niet ervaren kan worden. Wel wil ik ermee zeggen dat we onze kijk op geluk of überhaupt op alles in het leven mogen veranderen, zodat we ontdekken wat de diepste waarheid is van ons leven als mens op aarde.

De illusie

Descartes, een Franse filosoof, wilde leren begrijpen wie we zijn als mens. Hij ontdekte dat onze zintuigen kunnen worden gemanipuleerd en dat de wereld zoals wij die zien feitelijk een illusie is. Je herkent vast wel de stemmetjes in je hoofd. Het ene stemmetje zegt: ‘Je moet vandaag nog dit en dat doen!’ en het andere stemmetje zegt: ‘Vandaag even helemaal niks, even een dagje Netflixen, dat heb ik na een week hard werken wel verdiend!’. Twee totaal tegenstrijdige gedachten die uit jou komen. En dan is er nog een derde stemmetje dat zegt: ‘Doe normaal en kies: wat wil je nou echt?’. En tegelijkertijd gaan die gedachtes nog even door, want je denkt na over de consequenties als je het een verkiest boven het ander en daar ga je ook nog een hoop bij voelen.  Want als je alles van je to-do-list afwerkt, dan voel je je na afloop voldaan. Dan kan je jezelf een schouderklopje geven: ‘Goed bezig!’. En als je besluit te Netflixen, dan kun je heerlijk op de bank hangen, je gelukkig en ontspannen voelen omdat je even niets moet van jezelf. En na afloop bekruipt er misschien een schuldgevoel of boosheid: ‘Had ik maar…’ of ‘Wanneer moet ik dan al het andere gaan doen?’

Als het mogelijk is om al deze zichtbaar tegenstrijdige gedachten en gevoelens te ervaren, dan moet er wel ‘iets’ zijn om dit te kúnnen ervaren. Descartes noemde dit onze ware zelf, dat bestaat uit puur bewustzijn. Ik noem het ook wel Ziel of Hoger Zelf. En als we dus leren begrijpen hoe bewustzijn onze gedachten en gevoelens observeert, kan dit ook worden omgedraaid. Dit betekent dat we bewust kunnen leren waarnemen vanuit ons bewustzijn. En de stroom aan gedachten en emoties kunnen we dan ook een naam geven: onze identiteit, persoonlijkheid, het ego of de illusie.

De wereld bekijkend door de bril van puur bewustzijn

Als we dit doen, dan kun je een ding concluderen: ‘Je bent niet je gedachten en je emoties!’ Vanuit dit oogpunt valt alles wat je denkt dat er is in zijn geheel weg en is er een totale neutraliteit. En hiermee bedoel ik dat je vanuit een totaal ontspannen toestand een blik op je leven kunt werpen. Dan kun je zonder oordelen naar je gedachten kijken en is het mogelijk om al je emoties te aanschouwen, zonder er een directe waarde aan te geven. Naar jezelf kijken vanuit puur bewustzijn, maakt dat je de eenheid in de dingen gaat zien. De dualiteit die je vanuit je gedachten en emoties ervaart valt dan volledig weg. Alles IS er gewoonweg, zonder dat je het hoeft op te roepen of zonder dat je het hoeft weg te drukken.

Geluk vanuit puur bewustzijn bekeken

Wanneer je naar het belangrijke thema in ons leven ‘geluk’ kijkt vanuit puur bewustzijn, zul je zien dat dit slechts een emotionele toestand is. Het is geen eindbestemming of een doel waar we hard voor moeten werken. Daarom kan je dus nooit gelukkig worden. Want als je je emoties niet bent, dan kun je het ook niet worden. Geluk is dus feitelijk een van de emoties die we vanuit puur bewustzijn kunnen ervaren op ieder gewenst moment. Dus ook NU! De enige vraag hoeft te zijn: Door welke bril bekijk ik het leven NU: Door die van bewustzijn of door die van de illusie?

Hoe je de bril van puur bewustzijn leert opzetten?

In de kleine drie jaar die ik actief ben als trainer en coach, doe ik niet anders dan dit. Ik leer mijn klanten hoe ze dit doen en zo een complete transformatie van hun leven teweeg kunnen brengen. Keer op keer werkt dit en dit gaat extreem diep en niet iedereen is daar klaar voor. Voor sommige mensen is het nodig om bijvoorbeeld eerst een opleiding NLP te doen of aan programma’s deel te nemen, zoals 365 dagen Succesvol of die van Michael Pilarczyk. En dit schrijf ik niet om op te scheppen. Dit komt omdat er vooral cliënten op mijn pad komen die al enige jaren bezig zijn met hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling, deze programma’s hebben doorlopen en NU toe zijn aan een verdiepende stap. En sta je nu aan het ‘begin’ dan wil dat niet zeggen dat je eerst allerlei cursussen of opleidingen moet doen voordat je bij mij terecht kan, integendeel. Het is namelijk ook weer een ‘illusie’ om te denken dat je eerst allemaal acties moet ondernemen. Zelfs mij heb je niet nodig. Alles is er namelijk al. Alleen is het verrekte handig als er een hulplijn is die je blinde vlekken blootlegt. Dus daarom volgen we opleidingen, nemen we een coach of lezen we boeken. Om iets dat al in ons aanwezig is te kunnen zien en ervaren. En als je voelt dat ik je mogelijk verder kan helpen, dan ben je uiteraard van harte welkom, want dan resoneert mijn boodschap met je. En als je het niet voelt, is het ook OK.

Mijn doel met ieder van mijn diensten, is om mijn klanten het beste te geven. Geen quick fixes, maar waardevolle tools om je eigen waarheid te ontdekken en jezelf en het leven te zien vanuit puur bewustzijn: ‘De zetel van de ziel’.

Mooie dag vandaag!

Een warme groet,

Sander de Zwart

Leiderschap Coach | Business Trainer

Een overzicht van mijn actuele aanbod

Online:

 1. Gratis MISSIE Cheat Sheet
 2. eBook ‘Leef’
 3. Online leiderschapsprogramma ‘Leef de Essentie’ (2 maanden)

Groep

 1. Mannencirkel (2e woensdag van de maand)
 2. Man & MISSIE Weekend (max. 7 deelnemers)

1-op-1

 1. Gratis strategiesessie (beperkt aantal plaatsen)
 2. Leiderschap Coaching traject (6 maanden)
 3. Leiderschap Retreat (3 dagen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *