Waarom we hier zijn op aarde?

Openheid en kwetsbaarheid

‘Jezelf openstellen en kwetsbaarheid tonen brengt je dichter bij jezelf’, dit wordt vaak gesteld. Deze uitspraak klopt voor mij. Toch heb ik hier in mijn leven lange tijd moeite mee gehad. Want als ik dat deed, voelde ik me angstig, onzeker, wankel en naakt. Het maakte me bang om te falen, om het verkeerde te zeggen of te doen. Angst om afgewezen te worden of bevestigd te worden in een ‘niet-goed-genoeg-zijn’.

De maskers die we dragen

De aanwezige angst om mezelf te laten zien, kwam niet uit de lucht vallen. Het is waar de wereld om me heen mee doordrenkt leek te zijn. Als kind al viel het me op dat mensen een masker droegen. Als ik naar mensen keek, zag ik achter hun maskers hun puurheid, hun licht. Prachtig om te zien! Toch vroeg ik me altijd af waarom ze al die pracht toch altijd angstvallig verborgen hielden. Als een draak die de schat met zijn leven moest beschermen. In het gedrag van de mens kwam slechts een klein glimpje mee van al dat moois. Wel viel het me op dat er uitzonderingen waren. Een voorbeeld hiervan: ‘Kunstenaars’. Veelal eigenzinnig en excentriek, uniek en volledig zichzelf. En juist die mensen die authentiek zijn, worden vaak scheef aangekeken, worden niet altijd begrepen en voor gek verklaard. ‘Wie is er nu de echte gek?’ dacht ik dan. Een en al verwarring over het leven die ik als kind al ervoer. ‘Waarom zijn de dingen zoals ze zijn?’ ‘Waarom doen we de dingen zoals we ze doen?’ Vragen die mij altijd zijn blijven bezighouden. En ook ik vormde door de jaren heen een werkelijkheid waarin ik ging geloven dat je een rol te spelen hebt en dat je wie je diep van binnen bent en altijd al was slechts voor jezelf mocht houden.

Een nieuwe tijd

We leven in een tijd waarin steeds meer mensen zich gaan realiseren dat het dragen van een masker geen soelaas meer biedt. Het houdt een fake-wereld in stand, waarin je je steeds meer afvraagt: ‘Wie houdt nu wie voor de gek?’ Tijdens mijn coaching in de natuur met mannen en de Mannencirkels, ontmoet ik veel mannen die net als ik, klaar zijn ‘toneelspelen’. Ze lopen op een of meerdere vlakken vast, hebben moeite met het maken van keuzes, zijn een pleaser geworden en voelen diep van binnen dat ze innerlijk werk te doen hebben om weer thuis te komen bij zichzelf. De eerste stap, de stap naar hulp is al meteen de grootste stap. Hulp vragen is namelijk iets dat mannen niet snel zullen doen. Ze blijven namelijk liever jarenlang aanmodderen, dan te moeten toegeven dat ze het niet alleen kunnen. Want dat zou betekenen dat je faalt en dat je niet goed genoeg bent, toch? Grappig genoeg, geloofde ik dat zelf ook. Totdat ik besefte dat ik het uit eindelijk wel allemaal zelf te doen heb, maar dat ik het niet alleen hoef te doen.

Ik geniet ervan als de mannen die bij me komen hun puurheid laten zien.  Het helpt me om nog dichter bij mezelf te komen. Tegelijk is een kwetsbare opstelling voor de man zelf een van de sleutels om een vicieuze cirkel te doorbreken.

Waarom zijn we hier op aarde?

Waar ik zelf de grootste kracht en inspiratie uit haal is het geloof dat ieder mens uit dezelfde goddelijke bron afkomstig is. We zijn in beginsel Eén. In ons tijdelijke jasje als mens zijn we hier een afgescheiden stukje van. Je ziel is alwetend en bestaat uit pure onvoorwaardelijke liefde en heeft ervoor gekozen om als mens naar de aarde te komen. Waarom? Om zichzelf te leren kennen. Dit kan alleen door het zelf te ervaren (te belichamen). Daarom zijn wij als mens hier op aarde om onszelf te ervaren. Omdat weten (de Ziel) dat we pure en onvoorwaardelijke liefde zijn slechts een concept is, is ervaren (het lichaam/de mens) nodig om onze ware zelf te kunnen beleven (voelen). Volg je me nog?

Angst als absolute tegenhanger van Liefde

De werkelijkheid waarin we als mens leven is iets dat we creëren om onszelf te ervaren (een illusie). We zijn als het ware de schepper van ons leven. En om te kunnen ervaren dat we pure/zuivere liefde zijn, is het nodig dat ook het absolute tegengestelde aanwezig is. En dat is angst.

Ik geloofde altijd dat we hier als Ziel op aarde zijn om te leren, om onze levenslessen te leren en om eerder gemaakte fouten te herstellen (Karma). Hier kom ik deels op terug, want we hoeven feitelijk niets te leren of te herstellen. De ziel weet namelijk alles al en is al heel van zichzelf. Alleen zijn we dit als mens vergeten, want als we alles al zouden weten dan zou onze motivatie om werkelijk te leven weg zijn. Het enige wat we werkelijk te ‘leren’ hebben, is onszelf weer te herinneren wie we ten diepste zijn. Het leven is daarom geen leerroute, maar bedoeld om te her-inneren (opnieuw naar binnen te gaan).

Angst is dus de tegenhanger van liefde en is nodig om liefde te kunnen ervaren. Hoe kunnen we immers ervaren wat liefde is, als we niet weten wat liefde niet is? Daarom krijgen we op ons levenspad te maken met tegengestelden, zodat we ook kunnen ervaren wie we NIET zijn. Deze ervaring leert ons te herinneren wie we WEL zijn. En zo ontdek je langzamerhand dat je een schepper bent van je eigen leven. Door de innerlijke leiding te nemen over je leven, ga je ontdekken dat je zelf de keuze hebt of je kiest voor leven in ‘liefde’ of voor leven in ‘angst’. Waarbij in mijn ogen liefde staat voor leven en angst staat voor overleven.

Angst ervaar je dus om te kunnen beseffen wie je niet bent, zodat je kunt realiseren wie je wél bent. Dat wordt zelfrealisatie genoemd. Stress is een afgeleide van angst. Overmatige blootstelling aan stress, betekent feitelijk dat je teveel ervaart van wie je niet bent. Het is een signaal dat jou de keuze geeft: ‘Heb ik nog meer nodig om te ervaren van wie ik niet ben of kies ik om dit achter me te laten?’ Laat je dit achter je dan ontstaat vanzelf de ruimte voor wie je wel bent. Daar hoef je niet naar te zoeken, want het was er altijd al. Alleen had je mogelijk teveel de aandacht voor wie je niet bent.

Onze opdracht

Ik geloof dat we buiten ons te leren herinneren wie we werkelijk zijn ook de opdracht hebben om anderen hierin te helpen. Hoe? De vorm hierin is volledig vrij. Dit hoeft niet per se iets op professioneel gebied te zijn, maar is uiteraard wel mogelijk als je voelt dat je dit wilt creëren.

Omdat je leeft om te ervaren en jijzelf een creator bent van je eigen leven, mag je hier de vorm aan geven die je wilt. Een mooie uitspraak die een van de deelnemers van mijn Man & MISSIE Weekend deed was de volgende:

‘Je bent hier om iets te creëren wat er nog niet is, maar wel hoort te zijn’.

 

Ik kan nog steeds huilen bij deze woorden, want dit is voor mij zo’n enorme waarheid. Dit is waar het leven over gaat.

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en hun team.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

“I’ll be there for you”

Sander de Zwart
Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Masterclass

Jouw reis terug naar ontspanning, zingeving en plezier

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders