Wanneer coaching geen noodzaak meer is, begint het pas echt!

Regelmatig bereiken mijn cliënten al snel een doorbraak en zien dan niet direct de noodzaak van een vervolgtraject, maar dan pas begint het echt! Wil je weten waarom? Lees dan verder.

Tijdens een vrijblijvende kennismakingssessie wandelen samen door de natuur. Mijn eigen overtuigingen gaan aan de kant en ga compleet onbevooroordeeld in gesprek.

Ik krijg vaak te horen dat mijn manier van vragen stellen enorm verdiepend is. Zo komen we regelrecht tot de kern, komen blinden vlekken aan het licht en zijn de eerste belangrijke inzichten geboren.

Tussentijds staken we de wandeling en zijn we bij een plek waar we nog verder in ontspanning kunnen zakken. Meestal doen we dit in oogcontact. Niet om te zien wat er bij de ander speelt, maar het oogcontact zetten we in als spiegel om in contact te komen met ons eigen lijf. We maken een scan van ons lijf. Dat maakt je bewust van waar op dat moment spanning zit en helpt je inzicht te krijgen in de plekken waar bij jou spanning zich ophoopt.

In ons dagbewustzijn zijn we hier vaak niet mee bezig, omdat we wezenlijk geen contact hebben met ons lijf. Waar we dan wel zitten? Veelal in ons hoofd. Dus de eerste beweging die we maken tijdens zo’n sessie is uit het hoofd vandaan gaan.

Meestal ontstaat er na de scan van het lijf op spanning ruimte om dieper te voelen. Ik vraag je om je ogen te sluiten en te voelen waar direct je aandacht naar toe gaat. Wat je daarbij ervaart en of je alles wat je waarneemt kan beschrijven. Ik vraag door en dat maakt dat we steeds dieper kunnen gaan.

Soms gaan we terug in de tijd naar een belangrijke herinnering en stap je in een beeld dat zich als film begint af te spelen. Je ziet jezelf in dat verhaal, soms van een afstand en soms vanuit het perspectief van de jongere versie van jezelf. Soms vraag ik om het perspectief te veranderen. En kan het zijn dat je als toeschouwer ook deelnemer wordt door in het beeld te stappen.

In dit beeld zijn er dan twee versies van jou: de volwassene en de jongere versie en laat ze in contact met elkaar komen. Dan vraag ik bijvoorbeeld: ‘Wat zou je het liefst tegen de jongere versie van jezelf willen zeggen?’ Of dan vraag ik je om aan de jongere versie van jezelf te vragen ‘Wat heb je nodig?’. Welke kan dit ook op werkt. Dit leidt tot mega inzichten grote doorbraken, omdat je letterlijk iets herstelt/heelt dat onbewust nog een grote rol in je leven speelt.

Dit werkt vaak ook door op andere gebieden, omdat je vanuit een diepere staat van bewustzijn meer verbanden kan herkennen. Dus oorzaak/gevolg. Jouw eigen gedrag en overtuigingen bekijk je opeens vanuit een ander perspectief en dat geeft ruimte om nieuwe keuzes te maken.

Met de ratio is vaak niet te verklaren wat er in de sessies gebeurt. Vaak moeten we na afloop lachen, want soms horen we tussendoor wat voorbijgangers. En die zullen wel gedacht hebben: ‘Wat staan die twee mannen daar nou idioot te doen?’????

Het gekke is dat we vanuit die diepere staat van bewustzijn heel goed opmerken dat er mensen voorbijkomen en soms komt er zelfs even een hond snuffelen. Maar dat stoort dan niet. De mind denkt dan niet: ‘O jee, wat zullen anderen wel niet denken?’. Nee, we zijn dan zo geconcentreerd in proces dat het er niet toe doet. We zijn ons bewust van de omgeving, maar tegelijkertijd zijn ook op een andere plek. Noem het een droomwereld of een andere dimensie. Ik noem het een diepere laag van bewustzijn, waarin we meer waarnemen, dan we normaal gesproken met onze 5 zintuigen waarnemen.

En misschien klinkt het gek: Iedereen kan dat. Zelfs een nuchtere boer met beide voeten in de klei. Het enige wat je hoeft te doen is openstaan en dat helpt je door de weerstand heen.

Regelmatig bereiken de mannen die ik begeleid al binnen een sessie een mega doorbraak en zien dan niet direct de noodzaak van een vervolgtraject. ‘Ik voel me goed, ontspannen en heb alles weer een beetje op de rit!’, geven ze aan.

Mijn antwoord is dan: Coaching begint feitelijk pas als je alles weer op de rit hebt. Alles in de periode daarvoor is een fase van opruiming/heling. Je komt als het ware weer op een nulpunt aan en vanaf daar begin je met opbouwen, start de groeifase pas echt en kun je van daaruit ontwikkelstappen maken.

Kijk maar naar coaching bij topsporters. Gezonde mensen die begeleid worden om met hun unieke talent succesvol te zijn. Ze kiezen niet voor een gemiddelde, maar zetten alles op alles om een topprestatie neer te zetten. Los van de discussie of dit altijd gezond is en of dit ontstaat vanuit de juiste energie, ben ik van mening dat we ons als mens op vele vlakken gezond kunnen uitdagen en stimuleren.

Ik zie mezelf als een holistisch coach. Ik pak het totaal van aandachtsgebieden mee en richt met daarom op het complete plaatje van de cliënt, waarbij het bij de een misschien meer gaat over de inrichting van het persoonlijke leven en relaties en bij de ander meer gericht op de professionele en zakelijke groei.

Hoe wordt 2020 voor jou? Kies jij voor een gemiddeld leven of kies jij ervoor om jezelf op een gezonde manier uit te dagen?

Mocht je eens vrijblijvend willen sparren om te ervaren wat ik mogelijk voor je kan betekenen? Je bent super welkom!

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en hun team.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

“I’ll be there for you”

Sander de Zwart
Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis Masterclass

Jouw reis terug naar ontspanning, zingeving en plezier

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders