Wanneer stond jij voor het laatst in vuur en vlam? - Sander de Zwart Coaching en Trainingen

Wanneer stond jij voor het laatst in vuur en vlam?

Als mij gevraagd wordt naar de ware mannelijke kracht, dan kan in dat het beste omschrijven als een kracht die je diep binnenin jezelf voelt. Een kracht die groter is dan je voorstellingsvermogen. Een kracht die ver voorbij je denken en je emoties actief is. Een kracht die feitelijk aan het roer staat, zodra jij je niet meer laat leiden door de verschillende vormen van conditionering. Het is de werkelijke leider in onszelf.

Deze tekst kwam ik tegen en voelt voor mij als diepe waarheid om nu te delen:

‘Het is de manier waarop spirit zich via jou uit, zoals die niet via iemand anders kan uiten. Je kunt het zien als een lied dat alleen jij kunt zingen als je kunt ontspannen en volledig jezelf durft te zijn. Dit brengt de verplichting en verantwoordelijkheid mee om hiermee naar buiten te treden. Doe je dit niet dan is er niets of niemand die jouw gave ontplooit.’

Met andere woorden: Ben jij niet bereid jouw unieke gave te ontdekken en tot uiting te brengen, dan zal dit een gemis zijn voor zowel jezelf als voor de wereld. Dan is dit als een zaadje dat zich voor eeuwig schuilhoudt in de grond, dan is dat als een kind dat nooit mag buitenspelen, dan is dat als een voornemen dat altijd bij een voornemen zal blijven.

Realiseer je dat wie jij bent gezien mag worden, dat wil geleefd worden, dat wil uitgedaagd worden, dat wil spelen en ontdekken. Wie of wat houdt je tegen?

Bovengenoemde tekst deelde ik enkele dagen geleden in de Online Community. Er kwamen veel mooie reacties van mannen die erdoor geraakt werden.

Het riep vooral vragen op als ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Tegelijkertijd een verdiepende vraag wat mannelijkheid nu precies inhoudt buiten de bestaande conditioneringen: ‘Een man moet groot en sterk zijn, zijn ballen tonen en moet altijd de kar trekken’. Ook daarin kunnen we samen nog wat lagen dieper onderzoeken en onze eigen ultieme waarheid ontdekken. In dit artikel ga ik hier wat dieper op in.

Conditioneringen van wie de man is en wie hij moet zijn

In de bestaande conditioneringen en overtuigingen over wie de man is en wie hij moet zijn, mogen we wat dieper kijken. ‘Een man moet zijn ballen tonen’, zoals hierboven benoemd, springt er voor mij uit. Want wat betekent dat eigenlijk, ‘je ballen tonen’? Kijk vooral naar wat je dit mogelijk ten positieve brengt. Dit kan zijn: je ballen tonen is daadkrachtig zijn, keuzes durven maken en daar volledig achter durven staan, durven laten zien dat je het soms lastig hebt in deze wereld, dus kwetsbaar durven zijn en hulp vragen. Als je dat allemaal durft: Dan toon je pas ballen!

Als je het mij vraagt toont een man die vecht, en zich verschuilt achter zijn angsten, zich kosten wat kost groot en sterk houdt en macht inzet om zijn gelijk te krijgen niet zijn ballen, maar zijn zwaard en zijn schild. In een maatschappij waar we als man veel zorgtaken erbij gekregen hebben, meer van onze empathische kant wordt verwacht is, zwemmen we soms in een oceaan waar overal waar we kijken geen land in zicht is. Het is soms verrekte lastig om hier je weg in te vinden.

Vaak willen we wel, maar weten we niet precies hoe en gaan we het gewoon doen. Zo zijn mannen. Alleen is het in die veranderende rol van de man niet de bedoeling om een replica van de vrouw te worden. En dat is wat er vaak gebeurt.

Als ik op het schoolplein sta, zie ik veel mannen. Dat was toen ik zelf een kind was wel anders. Toen zag je alleen moeders. En de veranderde tendens moedig ik echt aan. Ik vind het heerlijk om mijn kids vrijwel dagelijks naar school te brengen en als ze thuiskomen dan ben ik er. Ook al heb ik nog weleens wat zakelijke telefoontjes te doen, mijn jongste zoon (7) zei laatst: ‘Mama is veel aan het werk. Dat is niet erg, want jij bent er…jij hoeft niet te werken!’ Ik moet dan wel lachen, want ik werk gemiddeld 60 uur in de week en mijn vrouw 28 uur. En blijkbaar voelt het voor de kinderen anders. Letterlijk aanwezig zijn doet al goed. En het mooie is dat ik de wandelsessies altijd in schooltijd kan inzetten, dus daarin ben ik heel flexibel. Daarbij komt het dat ik die 60 uur die ik besteed aan ‘werk’ voor mij niet als werken voelt. Ik zie het als het volledig leven van mijn passie en blijkbaar straal ik dat ook uit naar mijn kinderen. Niet altijd natuurlijk, want ook ik zit weleens wat lager in mijn energie en kan soms wat bot uit de hoek komen. Ook dat is een stukje van mij. Dat is OK.

Maar nog even terugkomend op de rol van de man. Ik zie op het schoolplein veel mannen die zoekende zijn. In het op zich nemen van de zorgtaken, hebben ze veel van hun vrouwelijke kanten leren kennen, maar hebben ze hun mannelijke kant mogelijk wat uit het oog verloren. Een man heeft een doel nodig in zijn leven, een gezonde uitdaging, iets waar zijn innerlijk vuur van gaat branden en verwaarloos je die kant van jezelf dan dooft je vlammetje langzaam uit. Dat is iets dat ik op mijn eigen pad hebt ontdekt. Het gaat om de ideale combinatie tussen de ratio en de intuïtie, het aardse en het spirituele, het mannelijke en vrouwelijke, het verstand en het gevoel, het hoofd en het hart…. en als je als man dan ook nog je ballen vastgrijpt is het plaatje compleet. We hebben die ballen niet voor niets, anders waren we wel een meisje geweest.🤪

Een oefening

Een mooie oefening voor nu: Zoek een plek waar je letterlijk even je ballen kan vastgrijpen, sluit je ogen en voel diep in jezelf of je contact kan maken met je innerlijk vuur en dat zo groot kan maken als je hele lijf en ver daarbuiten.

Als je dat lastig vindt kun je jezelf de vraag stellen: Wanneer stond ik voor het laatst in vuur & vlam? Wat was de situatie? Wat deed ik? Welke gevoelens kwamen er in mezelf naar boven? Wat deed dat met mijn energielevel? Hoe lang kon ik daar op teren? En wat gebeurde er in de periode daarna?

Wanneer jouw innerlijk vuur op hol slaat (High Energy)

Lange tijd ervaarde ik slechts enkele energie-piekmomenten in mijn leven. Het was dan even een gevoel van vrede, vreugde, vrijheid, speelsheid en daarna zakte het weer in en ging ik weet door met een ‘gemiddeld’ leven, omdat ik dacht dat het zo hoorde. Als ik even een sprong in de tijd maak en kijk hoe dat nu voor mij is, dan heb ik vrijwel dagelijks een ‘high energy moment’. Gewoonweg omdat ik die momenten creëer. Omdat ik zoveel mogelijk in mijn leven doe wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. En dingen die me energie kosten laat ik zoveel mogelijk links liggen. En natuurlijk zijn er altijd wel wat tegenslagen of uitdagingen of dingen waar ik op leegloop. Het gaat om het evenwicht.

Nu ervaar ik zelfs weleens uitdagingen in het maken van keuzes in de energie gevende dingen. Er is gewoon veel wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg, maar ik kan niet alles in 24 uur proppen. Dus leer ik steeds beter het verschil te ervaren in waar mijn innerlijk vuur echt van op hol slaat en wat ‘best wel OK voelt’. Voelt het OK of goed dan komt dat dus op een tweede plaats. Waarvan ik werkelijk in vuur & vlam sta komt op nummer 1.

Hoe is dat voor jou? Ik daag je graag uit dat ook te doen! Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Weet dan dat ik er voor je ben>>.

Een warme groet,

Sander de Zwart

Leiderschap Coach voor Mannen | Business Trainer

Sander de Zwart Coaching en Trainingen helpt bewuste mannen, trainers, coaches, leiders en andere impactmakers, via Coaching in de natuur, Groepstrainingen en Online bij het bereiken van je hoogst mogelijke potentieel en het leven van jouw MISSIE.

Interessant voor jou? Mijn boek ‘Leef‘, waarin ik je meeneem in mijn eigen pad van Spiritueel leiderschap.

#bewustzijn #bewustwording #blokkades #businesscoaching #coaching #healing #hsp #innerlijkekracht #lifecoaching #lifestyle #leiderschap #man #mannenwerk #manzijn #mannencirkel #mindset #mindfulness #missie #natuur #nlp #ondernemerschap #ondernemen #meditatie #outdoorcoaching #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #purpose #spiritualiteit #zelfrealisatie #zelfreflectie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *