Diep inzicht door een zonnebril - Sander de Zwart Coaching

Diep inzicht door een zonnebril

Inzicht ontstaat in de meest onverwachte omstandigheden. Na een ademsessie met een van mijn vaste klanten moest ik terug. Hij vergat zijn zonnebril. Hij moest weer door naar zijn volgende afspraak, dus ik besloot om terug te fietsen. Omdat mijn sessies puur intuïtief ontstaan, kon ik slechts op gevoel een inschatting maken waar we geweest moesten zijn. Ik nam een ‘short cut’ via een stijl duin en klauterde naar boven. En ja hoor…daar lag de bril nog, onaangetast. Wat er toen gebeurde overtreft mijn stoutste verwachtingen.

Totaal gedachteloos

Ik staarde nog even de natuur in, totaal gedachteloos. Tegelijk is dat gelogen, want zodra je bewust bent van je ‘gedachteloosheid’ is dat alweer je eerste gedachte en komt al gauw de volgende. Toch bleef het slechts bij enkele gedachten om me bewust te maken van mijn staat van zijn. Er was geen gedachte over gisteren, niet over morgen en zelf niet over een volgend moment vandaag. Ik stond er gewoon, volledig stil. Er was even helemaal niets.  Ik werd me er plots van bewust dat ik deze stiltes altijd doodeng vond en vaak snel vulde met nieuwe gedachten, nieuwe gevoelens en nieuwe acties. En dat doen we continu. We zijn gewend om alle stiltes op te vullen en in actie te schieten. En nu hoefde er even helemaal niets en dat was perfect. Wat voel ik me gelukkig als ik niets van mezelf moet, als ik niet hoef te weten waar mijn pad toe leidt en als ik me aan niets hoef vast te houden. Wat een verademing.

Zo vaak in de actiemodus

Vrouwen vullen hun stiltes vaak op met woorden en ik ben ervan overtuigd dat de meeste mannen hun stiltes opvullen door in de doemodus te schieten. En natuurlijk is actie een belangrijk onderdeel van het creatieproces en uiteindelijke manifestatie van je doelen. Toch mogen we ons meer bewust worden over de effectiviteit van onze acties. Zo ben ik als ondernemer/coach ook zo vaak in de actie geschoten.

Want:

 • Klanten komen toch niet vanzelf?
 • Ik moet mezelf toch bewijzen als coach?
 • Ik moet toch content creëren en zichtbaar zijn?
 • Tijdens sessies moet ik laten zien wat ik in huis heb?
 • Ik hoor toch het beste van mezelf te laten zien, want anders val ik door de mand?
 • Ik moet die mannen toch allemaal overtuigen dat ze wakker mogen worden en aan zichzelf mogen werken?
 • En als ze het niet snappen, dan moet ik het nog maar een keer uit leggen en nog eens en nog eens, totdat ze wel luisteren!

En zo kan ik nog heel wat blokkerende overtuigingen benoemen, waarmee ik mezelf als ondernemer vaak in de weg zat. Oh, man, wat heb ik het mezelf vaak moeilijk gemaakt.

Afgestemde actie

Tot ik ontdekte dat het allemaal zoveel moeitelozer kon. En verwar het woord ‘moeiteloos’ niet met ‘vanzelf’. Want niets gaat vanzelf. Uiteindelijk is er ook actie nodig, maar dan wel de effectieve actie, ofwel: afgestemde actie. En dat houdt in:

 • Focus op wat wel werkt (niet op wat niet werkt);
 • Geef aandacht aan mensen die je boodschap kunnen ontvangen (niet aan de mensen die er geen snars van snappen wat je aan het doen bent);
 • Maak iets dat kloppend voelt voor jou nog kloppender (voordat je met weer wat nieuws begint);
 • Maak beter één keuze, dan geen keuze.

Hoe dan?

Een vraag die veel mannen me stellen: ‘Het klopt allemaal wat je zegt, maar toch weet ik niet hoe ik dat allemaal moet doen. Waar begin ik?’ Mijn antwoord is dan altijd: Begin ergens, als je maar begint! Er zijn geen vaste regels over hoe je moet leven, tenzij je kijkt naar hoe jij en hoe anderen altijd geleefd hebben. Als je diep in je hart kijkt en voelt dan weet je wat voor jou het juiste is. Dus sta je op een keerpunt in je leven en vraag jij je af: ‘Hoe dan?’. Kijk in je hart. Stel jezelf de vraag:

 • Wat zou iemand met maximale zelfliefde doen?
 • Wat zou mijn toekomstige ik doen?
 • Wat zou de verlichte versie van mezelf doen?
 • Wat zou mijn Ziel doen?
 • Wat zou mijn maximale potentieel doen?
 • Wat zou de persoon doen die al heeft bereikt wat ik wil bereiken?

Je mag ook zelf iets verzinnen, als het maar kloppend voelt als symbool voor iemand vanuit zijn hoogst mogelijke staat van Zijn. Want dan weet je zeker dat het antwoord vanuit de juiste plek komt en niet vanuit angst of vanuit de beperkingen van het ego.

Ik gun het jou ook om volledig gedachteloos te zijn

Ik gun het jou ook om volledig gedachteloos te zijn en vanuit die staat van zijn te creëren. Ben je op dit moment hard op weg om jouw coachpraktijk van de grond te krijgen en wil je dat dit moeitelozer gaat? Je bent welkom in de Man & MISSIE Coachopleiding>> Vrijdag 25 september starten we met een enthousiaste groep mannen.

Is dit voor jou nog niet de stap, maar voel je wel dat ik mogelijk van betekenis kan zijn op jouw pad? Laten we ‘een bakkie doen’ op afstand>>

Een warme groet,

Sander de Zwart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *