[Inspiratie] Je ware zelf laten zien, je ruimte innemen en de grootste uitdagingen hierin

Vanochtend zat het al in mijn achterhoofd: Ik MOET weer schrijven. Nou, ik weet niet hoe jij erin zit, maar mijn hele leven heb ik al moeite met het woord MOETEN, dan schiet ik direct in de weerstand. En het gekke is, dat ik dus ook in de weerstand schiet als een stemmetje in mezelf zegt: Je MOET…

Eigenlijk te krankzinnig voor woorden, want ik zeg het gewoon zelf en door in de weerstand te schieten, ga ik dus feitelijk de strijd aan met MEZELF! En dat is dus wat we blijkbaar vaak doen. We zijn in gesprek met verschillende stukjes persoonlijkheid in onszelf, ieder met een eigen mening, ieder met een eigen belang en dat wordt soms ruzie, vechten, strijden en oorlog.

Je hiervan bewust te worden, maakt ook dat ik soms in een deuk lig. Dan denk ik weer: Wat maak ik het mezelf toch moeilijk, want dan wil ik niet MOETEN schrijven, maar door het dan niet willen MOETEN, ontneem ik mezelf ook het WILLEN, want dan wordt het niet willen MOETEN belangrijker dan het WILLEN.

Volg je me nog? Haha. Nou, ik laat dat gezwets in mijn hoofd er tegenwoordig steeds eenvoudiger zijn. Dit doe ik door bewust meer contact te maken met mijn lijf door diep te zakken. Je kan dit bijvoorbeeld doen via een visualisatieoefening, ademhalingstechnieken, meditatie of een andere vorm van ontspanning. Voor mij is dat muziek luisteren of muziek maken en lekker zingen. En soms ga ik in de huiskamer een beetje gek staan dansen. Van mijn kids krijg ik dan regelmatig een afkeurende blik van: ‘Pap, doe normaal!’. Bijzonder, want die dansjes die ze bij de meest populaire game van deze tijd leren, zien er in mijn ogen soms net zo freaky uit.

Na echt lekker geland te zijn in mijn lijf, voel ik direct weer energie door mijn lichaam stromen, beginnen mijn handen te tintelen en dan begin ik lekker te schrijven. Ik moet dan niet teveel gaan nadenken, want dan gaan er weer allemaal twijfels door me heen of het wel goed genoeg is wat ik deel.

Toen ik zo’n 2,5 jaar geleden begon met ondernemen, ging ik me wat verdiepen in het online ondernemen. Een paar jaar daarvoor had ik al een website aangemaakt voor spirituele coaching, maar daar kwam geen hond op af. Wist ik veel. Ik dacht: Je hebt alleen een site nodig en je klanten vinden je wel via Google. Viel dat even tegen! Dus ik besloot om tot op de bodem uit te zoeken hoe je een succesvolle online business bouwt en hier volledig voor te gaan.

Algauw kwam ik erachter dat het aantal business coaches dat je gouden bergen belooft met hun succesformule oneindig is. Dus dat verwarde me geregeld, omdat ze elkaar ook vaak tegenspraken. Daarbij ervaarde ik dat een groot aantal ‘succes-coaches’ een manier van klanten aantrekken hanteerde dat ik ging doorzien. Ik zag ze namelijk inspelen op angst, tekort, op een niet goed genoeg zijn en als je NU niet kiest dan is het te laat. Een beetje gechargeerd, maar wellicht herken je dit ook in de wijze waarop we bij commercials en in supermarkten verleid worden om producten aan te schaffen. Een regelrechte mindf*ck.

‘Ja, maar zo wil ik niet ondernemen!’, was dan mijn gedachte. Ik wil mensen niet misleiden. Ik wil ze slechts op een liefdevolle manier vooruit helpen. En dit was voor mij heel lang een strijd in mijn eigen business. Want als ik dan een evenement deelde over een workshop die ik organiseerde, dan kreeg ik geregeld reacties van mensen die het allemaal wel erg commercieel vonden worden of me even inpeperden dat ik over de rug van de zwakkeren geld verdiende. Dit maakte me vaak onzeker en raakte weer dat stuk: Een liefdevolle business willen hebben en niet willen pushen of misleiden, dus integer zijn. En kwam ik ook geregeld tegen of ik mezelf wel goed genoeg vond om geld te mogen ontvangen voor mijn diensten.

Je ware zelf laten zien en je ruimte innemen, is in mijn ogen de meest belangrijke opdracht die we als mens hebben op aarde. Want dat betekent dat je streeft naar openheid, eerlijkheid, geen verborgen agenda hebt, leeft vanuit jouw kernwaarden en je unieke talenten ontplooit en inzet ten goede van het leven en de wereld om je heen.

En tevens is dit het meest kwetsbare wat je hier kunt doen. Want waar je grootste kracht zit, zit ook je grootste angst. Dus op het moment dat ik mijn waarheid ben gaan leven, werd ik ook heel kwetsbaar, want iedereen vind er wel het zijne van en hierin word je continu uitgedaagd en dit kan in mijn ogen 3 kanten op werken:

  1. Je wordt boos/verdrietig en gaat de strijd aan om de ander te overtuigen van jouw gelijk
  2. Je voelt je boos/verdrietig door deze afwijzing en laat je eigen waarheid varen of zwakt deze af om een toekomstige teleurstelling te voorkomen
  3. Je kiest ervoor om de woorden van een ander te zien als trigger om dieper in jezelf te voelen wat er gezien, gevoeld, gezegd of geleerd wil worden.

Uiteraard zijn er nog enkele nuanceverschillen te noemen, maar de bovengenoemde heb ik zelf ervaren.

  1. Bij de eerste gebruik je jouw boosheid/verdriet om te strijden voor jouw plek in de wereld. Je zet alles op alles om anderen te overtuigen, gaat enorm hard werken en je best doen. Je MOET jezelf immers bewijzen.
  2. Bij de tweede neem je niet voldoende de ruimte om je gevoelens te onderzoeken en je lering eruit te halen. In plaats daarvan, zie je de waarheid van een ander als jouw waarheid en vertel je jezelf: ‘Ze zullen wel gelijk hebben’, ‘Het is niet goed genoeg’, ‘Als ik mijn waarheid spreek word het alleen maar tegen me gebruikt’. Hierdoor bestaat de kans dat je jezelf zo enorm naar beneden haalt, dat je wellicht de handdoek in de ring gooit en zegt: ‘Laat maar zitten’ en dan laat je je mooiste dromen voor eeuwig varen. Bah… terwijl ik dit schrijf voelt het alsof mijn keel volledig wordt dichtgeknepen. En dat klopt natuurlijk, want dat is wat je voelt als je jouw waarheid niet kan of mag spreken, dan blokkeert dat in je keel. Je dromen volledig laten varen, is wel heel drastisch en dramatisch. Laten we van het positieve uitgaan: Je geeft nog niet op. Maar…omdat je nog steeds bang bent voor de oordelen en afwijzing van een ander ga je jouw waarheid anders verpakken. Jouw eigen woorden gaan in je hoofd als het ware door een filter dat de woorden vertaalt naar wat jij verwacht dat een ander wil horen. Je inleven in een ander is op zich niets mis mee en de taal van een ander spreken, is ook geen probleem. Als je maar niet te ver bij jezelf en jouw verhaal vandaan raakt. En dat is wat vaak gebeurt. Jouw eigen waarheid is dan zo enorm afgezwakt, waardoor jouw eigen kracht hierin ontbreekt.
  3. Bij de derde kant maak je, wat ik noem, de reis naar binnen. En dat is wat ik mijn klanten leer. Ik leer ze werken met energie, hun eigen energie. Door diep contact te maken met de ware kracht die van binnen zit. Door steeds bewuster in jezelf te leren voelen, ga je ook leren luisteren naar alle signalen die het lichaam je geeft. Ga je ook herkennen waar je eigen blokkades en weerstanden zitten en leer je hier doorheen te kijken en ze te transformeren. Een ander is in het geval van negatieve feedback, slechts de trigger. Diep in jezelf te leren voelen maakt ook dat je steeds dichter bij je eigen waarheid komt. En hierdoor ontstaat iets dat ik basisvertrouwen noem. Een basisvertrouwen dat je ermee laat zijn dat niet alles in je leven perfect hoeft te zijn, dat een fout maken niet per definitie betekent dat je faalt, dat je voelt dat het leven dat je nu leidt met alle ups en downs goed genoeg is en dat je hiermee iedere dag een startpunt hebt om wat al goed is alleen nog mag te hoeven verfijnen. En dat maakt dat je iedere dag weer vooruitkomt, ook al is het een ministapje.

En zo is het ook met ondernemen. Iedere dag is weer een kans om een ministapje te zetten. Ik las ergens dat 30% van de ondernemers stopt binnen 1 jaar. En pin me niet vast aan de percentages, maar ik geloof dat zelfs 70% van de bedrijven binnen 4 jaar de handdoek in de ring gooit. Het starten begint vaak met zoveel passie en enthousiasme, maar na verloop van tijd, ontstaat er een situatie, waardoor toch twijfel ontstaat. En dat herken ik. Ik zeg je eerlijk dat er bij mij ook af en toe een stemmetje spreekt dat zegt: ‘Neem gewoon weer een baan, want dat maakt het leven een stuk overzichtelijker’. Dit stemmetje noem ik voor de grap maar even: Mr. Brake. Hij bediende altijd mijn rempedaal. Alleen zijn beentjes worden wat korter, dus hij kan niet zo goed meer bij de rem. Gelukkig maar, want dat maakt dat hij tegenwoordig minder invloedrijk is. Als je ondernemer bent gaat het namelijk vooral om doorzettingsvermogen en daarbij is de rem alleen maar een belemmering.

De workshops die ik in de afgelopen jaren hield zijn geregeld een VIP workshop geworden omdat er bijvoorbeeld maar 1 aanmelding was. Daarin heb ik me nooit laten belemmeren. Ik liet het altijd doorgaan en die instelling werpt zijn vruchten af. Zo had ik voor mijn Mannencirkel in de Schoorlse Duinen afgelopen woensdag maar liefst 10 aanmeldingen. Uiteindelijk konden er twee op het laatste moment niet, maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden een geweldig intense en verdiepende avond, waarin ook een perfect mooie synchroniciteit waar te nemen was. Iedere aanwezige had iets in te brengen dat nodig was voor het gehele proces binnen groep. Veel herkenning, erkenning en aanwezig zijn in zachtheid en kwetsbaarheid. Door een diep ‘oud’ stuk dat bij een van de mannen naar boven kwam, werd er ook in mij iets geopend om dieper te kunnen voelen. Voor mij ging dit vooral over zichtbaar zijn, je ruimte innemen, niet goed genoeg zijn en ontvangen.

Vanaf nu vindt de Mannencirkel iedere 2e woensdag van de maand plaats. Check HIER alle info en meld je alvast aan voor de volgende sessie.

In oktober organiseer ik een HSP Mannenweekend. Een VIP Retreat voor maximaal 7 mannen die voor de volle 100% voelen dat ze toe zijn aan verbinding, confrontatie, bewustwording en diepe transformatie. Lees er HIER alles over.

Enne….ten slotte…Ik wil het transformatieprogramma dat ik met mijn klanten face-to-face doorloop in de individuele coaching en retreats testen op het effect en de impact als het 100% online wordt doorlopen. Wil jij een van de proefpersonen zijn? Lees HIER dan verder en meld je direct aan.

Een warme groet,

Sander de Zwart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *