'The Work', de docu die iedere man gezien moet hebben - Sander de Zwart Coaching en Trainingen

‘The Work’, de docu die iedere man gezien moet hebben

‘De ultieme helende heldenreis naar de essentie van de man.’, zo zag ik het voor me toen ik eind 2016 begon te proeven aan het vakgebied van een coach. Ik wilde andere mannen gaan helpen met de verlangens waar ik mijn gehele leven een strijd mee voerde:

  • Trouw kunnen zijn aan mezelf en minder pleasen;
  • Meer voelen en minder denken;
  • Diepgang in contact met anderen, vooral met mannen;
  • Een leven dat op alle vlakken ‘energetisch door het dak gaat’, kortom een leven waar je WAUW tegen zegt.

Verantwoordelijkheid nemen

Na mijn burn-out in 2014, was ik het zat om mezelf nog langer klein te houden en andermans dromen te leven. Ik koos ervoor om de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven terug te pakken. Ik ging ‘het werk’ met mezelf door het doen van vele cursussen en opleidingen, waar overigens vooral vrouwen op afkwamen. Ik was doorgaans de enige man die aanwezig was. Ik nam dat voor lief, maar miste mannen om me heen wel een beetje. Ik leerde technieken zoals meditatie, trancereizen, hypnotherapie, familie opstelling en healing om mijn eigen beperkte overtuigingen en emotionele blokkades te helen. En uit eindelijk gaat het niet om de cursussen of opleidingen zelf. Het gaat om de energie erachter. Een ruimte om constructief aan de slag te gaan met jezelf, omdat het thuis niet lukte om het in mijn eentje voor elkaar te krijgen. Wat een reis is dat voor me geweest de afgelopen jaren en het houdt niet meer op.

Werken met mannen

Ik besloot om met mannen te gaan werken, omdat ik werd geroepen. Ik miste ze tijdens mijn opleidingen en ik wist diep van binnen dat er meer mannen moesten rondlopen die met dezelfde worstelingen rondliepen als ik dat deed. Ik ging het als mijn taak, als mijn opdracht zien om die mannen te vinden en op weg te helpen. Als ik zie waar ik nu sta, kan ik alleen maar een vreugdedans maken. Ondanks dat ik veel onzekerheden tegenkwam in het ondernemerschap: twijfel, angst, tegenslag, een mega groot verantwoordelijkheidsgevoel naar mijn gezin toe, bleef ik gaan voor die droom. En ik het gun het iedereen om zijn ware potentieel te leven.

Docu ‘The Work’

2 jaar geleden zag ik een documentaire op de NPO die mij diep raakte. Want hier gaat het leven werkelijk om: ruimte geven aan je pijn, je verdriet, je boosheid, je frustraties, aan alles. Ik zette de docu op Youtube en sindsdien is deze door vele mannen bekeken.

Ik ontving o.a. deze reactie van een man:
“Ik heb zes of zeven keer gehuild tijdens het kijken. Mannen moeten dit echt bekijken om in te zien dat het oké is om je open te stellen en je emoties te tonen; om de pijn, pijn en woede naar buiten te laten komen.”

Inhoud

Filmmakers Jairus McLeary en Gethin Aldous volgen drie mannen die zich vrijwillig laten opsluiten in Folsom State Prison in Californië. Daar ondergaan ze samen met de gedetineerden een heftige groepstherapie waarin verslaving, verdriet, verscheurde familieverbanden en suïcidale gedachten aan bod komen. Twee keer per jaar vindt deze bijzondere therapiesessie plaats. Gedurende vier dagen maken mannen van buitenaf kennis met de mannen binnen, om samen de strijd aan te gaan met hun problemen.

De gedetineerden, waaronder leden van spijkerharde bendes als The Aryan Brotherhood, treden tijdens de sessies op als geroutineerde empathische medetherapeuten. Hun deelname aan dit soort groepstherapie is niet zonder consequenties voor hun leven in de gevangenis; tegelijkertijd heeft succesvolle deelname invloed op hun mogelijke voorwaardelijke invrijheidstelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *