Wat de meeste (business) coaches je niet vertellen

Hoewel ik in vast dienstverband al jarenlang van nature coachende rollen op me nam, is het zelfstandig ondernemerschap andere koek. Daar heb ik me toen ik 4 jaar geleden startte flink op verkeken. Ik had eigenlijk verwacht dat de groei van mijn bedrijf sneller zou verlopen. Ondanks flinke investeringen in business coaches en trainingen op het gebied van marketing, sales en opschalen, groeide ik gestaag. Totdat ik ontdekte waar dat aan lag. In deze blog gaan we de diepte in én lees je wat de meeste (business) coaches je niet vertellen.

Jij bent je business

Misschien klinkt het heel logisch als ik zeg: ‘Jij bent je business’. In werkelijkheid ligt de betekenis hiervan op een dieper niveau dan je waarschijnlijk denkt. Ik neem je graag mee in een online kennismaking die ik had met een toekomstige klant. Een ambitieuze jongeman, laat ik hem Jelle noemen, die zich al even begeeft in de e-Commerce en zich meer wil gaan specialiseren in coaching. Jelle vertelt iets over zichzelf, over zijn ambitie en zijn doelen. Ik vroeg hem wat momenteel zijn grootste uitdaging is, die het realiseren van zijn doelen nog in de weg staat. Jelle antwoordde het volgende: ‘Dit zijn eigenlijk twee dingen. Mijn netwerk is nog niet groot genoeg én heb nog niet voldoende kapitaal om te kunnen investeren in mijn bedrijf en in mijn ontwikkeling.’

Innerlijk werk

Ik vertel Jelle dat ik begrijp dat hij deze twee zaken benoemt en dat ik toen ik zelf startte als ondernemer ook dacht dat dit hetgeen was waar ik aan moest werken. Totdat ik ging inzien dat wat ik benoemde slechts buitenkant is. Een ‘netwerk’ en ‘geld’ kun je zien als buitenwereld en als resultaat van wat zich in je binnenwereld afspeelt. Wanneer jij je dromen werkelijk wilt manifesteren is ‘innerlijk werk’ het enige dat je te doen staat. In dit voorbeeld zijn het ‘netwerk’ en ‘geld’ de spiegel. Vanuit de visie van de Wet van de aantrekkingskracht, komt het ‘netwerk’ en het ‘geld’ in je leven, zodra je er een energetische match mee bent. Dit vraagt je om bij jezelf naar binnen te gaan en te onderzoeken waarin je jezelf nog klein houdt, onvoldoende vertrouwen hebt of je jezelf nog niet volledig gunt om het ‘netwerk’ of het ‘geld’ te ontvangen dat je wenst. Die woorden kwamen binnen, want Jelle brak. Er kwamen tranen en ik stelde voor om enkele minuten in stilte te zijn met elkaar en de ruimte te geven aan alles dat er gevoeld wilde worden. “Kill your inner demons”, wordt weleens gezegd. Wanneer je werkelijk afrekent met alles waarin jij jezelf teveel afremt óf juist teveel pusht dan draagt dit bij aan je groeiproces op zowel persoonlijk als op zakelijk vlak. En belangrijk om hierin te weten: je groeit hoe dan ook. Zelfs al doe je er niets voor, hou je jezelf tegen of werk je té hard. Het gaat alleen wat minder hard en met meer moeite. Het is maar net waar je voor kiest.

Je potentieel heeft een maximum en is tegelijkertijd oneindig

Hoe paradoxaal ook, het is echt waar. Je leeft je maximale potentieel al in het moment waar je nu bent. Want met alles waarmee je jezelf hebt wijsgemaakt, met alle keuzes die je ooit gemaakt hebt, ben je gekomen waar je nu staat. Een beter NU dan waar je NU in dit moment bent komt er niet, want dat is wat er NU is. OK, een volgend moment is het nieuwe NU en daarin vindt je het antwoord op het oneindige potentieel. Ieder moment dat we ervaren, betekent groei en verruimt je bewustzijn. Dit is de natuur en daarop hebben we geen invloed. Waar we wel invloed op hebben, is over hoe we ons groeiproces en dus het leven zelf ervaren. Dus de invulling die we eraan geven en de keuzes die we maken, bepalen je ervaring. En omdat je altijd groeit, welke keuze je ook maakt, is er wezenlijk geen goed of fout. Wanneer we dit met ons verstand proberen te verklaren, vinden we dat dit niet juist is. Want volgens hoe we geleerd hebben te denken, te voelen en te handelen in het leven is er wel degelijk goed én fout. Maar als je werkelijk naar je hart en ziel luistert, zul je ontdekken dat dit slechts je eigen beperkende overtuigingen zijn die je dit zeggen.

Wat de meeste (business) coaches je niet vertellen

En dan nu de ontknoping. Ik had gedacht dat de groei van mijn bedrijf sneller zou gaan, maar je bedrijf kan nooit sneller groeien dan jij als mens groeit.

  • Marketingdeskundigen kunnen je veel leren over zichtbaarheid en adverteren;
  • Copywriters helpen je graag bij het schrijven van wervende blogs en salespages;
  • Hostingservices nemen veel werk uit handen als het gaat om het beheer van je website, de juiste plug-ins, betalingssystemen, agenda, etc.;
  • Business Coaches begeleiden je tot hun maximale kunnen naar Next Level in je business.

Maar… alles wat al deze experts doen, is je helpen om dingen zo slim mogelijk in te richten en daarmee op te schalen. Heel erg nodig, dus ik investeer daar nog steeds met veel plezier in, toch zit de werkelijke groei van binnen. Als je namelijk niet je ‘innerlijk werk’ doet, blokkeer je je eigen voortgang. Als jij niet precies helder hebt wie jij werkelijk bent, wat je unieke talenten zijn en wat jouw ware passie is, dan kun je adverteren, schrijven, de beste website hebben en ook de tools om op te schalen. Maar dan valt er nog weinig op te schalen. Of je schaalt iets op wat niet volledig je passie is of waar je hart niet helemaal van op hol slaat. En zo creëer je meer van wat je diep in je hart misschien niet eens leuk vindt. Zo dicht mogelijk bij jezelf blijven (authenticiteit) is de sleutel en tegelijkertijd de grootste uitdaging.

Vergelijken en een kijkje in de keuken van een ander

Hoewel het soms goed is om je heen te kijken wat er op de markt is en hoe andere deskundigen het doen, moet de energie die je erin steekt in gezonde balans zijn. Doe je dit slechts ter inspiratie en om jezelf op een gezonde manier in beweging te brengen? Dan is er niets aan de hand. Maar doe je dit vanuit onzekerheid of angst? Dan mag je je afvragen waar die onzekerheid of angst op gebaseerd is. Wat denk je nodig te hebben? Wat denk je zelf te missen? Iedere keer merk ik weer dat hoe dichter ik bij mezelf blijf, des te krachtiger en doeltreffender het is dat ik creëer. Afgestemde actie noem ik dat.

Het is echt een proces geweest hoor. Want toen ik startte met Mannencirkels of voor de eerste keer het Man & MISSIE Weekend organiseerde vond ik het mega spannend. Daarop zat nog een oude angst om het niet goed te doen of bang voor de kritiek van een ander. Dat maakte dat ik altijd hard aan het werk was om het allemaal zo goed mogelijk te doen. Maar als je dat doet, dan ben je niet volledig aanwezig in het moment. Dan ben je continu aan het denken: ‘Doe ik dit wel goed?’ of ‘Wat moet ik nu doen?’ of ‘Wat nu als dit of dat gebeurt?’ En hoe dichter ik bij mezelf blijf, des te meer ik kan vertrouwen dat alles goed is zoals het is. En dan hoef ik slechts het proces te begeleiden en gaat alles meer en meer moeiteloos.

Waar ik precies op coach?

‘Wat is het precies waar jij op coacht?’ Deze vraag kreeg ik van een potentiële klant. Ik krijg deze vraag wel vaker en ik probeer daar altijd een zo tastbaar mogelijk antwoord op te geven. Laten we zeggen dat ik de mannen die ik begeleid terugzet in hun ware essentie, in de goddelijke blauwdruk van de ziel. Of misschien nog mooier gezegd: Ik help je de herinnering aan wie je werkelijk bent te activeren en dus je ‘innerlijk werk’ te doen.

Ik leer je om jouw eigen instrument (je fysieke, mentale en emotionele lichaam) te leren kennen en ten maximale in te zetten in het leven en je business. Met andere woorden: je creatiekracht wordt sterker, waardoor er minder innerlijke ruis is tussen jouw idee en de uiteindelijke manifestatie. De wetten van creatie zijn daar een onderdeel van. Het transformeren van de innerlijk ruis (fysieke, mentale en emotionele blokkades) is een proces. En vanuit het onderbewuste dient precies datgene zich aan dat nodig is voor een volgende stap. Zie het als rijden in dichte mist. Je zicht is ongeveer een meter. Maar omdat je continu voortbeweegt openbaart zich steeds weer een nieuw stukje van de weg waar je op rijdt. Voor de meeste mannen is geduld en vertrouwen de allergrootste uitdaging in het creatieproces. We willen vaak te snel en dit leidt vaak tot frustratie.

Je kunt je eigen groeiproces nooit forceren

Mijn misschien wel grootste les: je kunt je eigen groeiproces nooit forceren. Dit proces teveel willen sturen en controleren, leidt zelfs tot vertraging.???? De diepe transformatiesessies in de natuur die ik faciliteer zijn altijd een individuele en unieke beleving. Je ‘moet’ het ervaren om het enigszins te kunnen begrijpen. En eigenlijk gebeuren er gewoon dingen die het verstand te boven gaan. Ook al heb ik al een paar jaar ervaring met wat ik doe, voor mij is het steeds weer een verrassing wat er mag ontstaan. Als coach mag je jezelf zien als doorgeefluik en energy keeper.

Jouw taak is om je eigen ‘kanaal’ zo schoon mogelijk te houden, dus je eigen ‘innerlijk werk’ te blijven doen, zodat je als het ware een stukje van God door je heen kan laten stromen en aan jouw klant kan overdragen. En zelfs wat ik hier schrijf, is slechts een vertaling die het verstand maakt om het enigszins begrijpelijk te maken.????

Zet de volgende stappen en beklim de trap naar Next Level

Stap 1: Gratis Groeigeheimen

Download hier het eBook “Male Potential Life Hack”>>

Stap 2: Bakkie op Afstand

30 minuten focus op jouw MISSIE, jouw hulpvraag superscherp en mijn advies voor jouw groei>>

Stap 3: Energy Update

Boek een diepgaande APK-sessie van 1,5-2 uur samen met Sander in de natuur>>

Stap 4: Mentoring

Beklim samen de trap naar Next Level en word de Creator die je altijd al was>>

Een warme groet,

Sander de Zwart

 

  • Maak ‘Jouw innerlijke reis’  gratis en voor nix! Deze geleidemeditatie helpt je te verbinden met diepe emoties, blokkades en trauma.
  • Een dag de diepte in? Dat kan HIER!
  • En lees HIER alles over de Man & MISSIE Jaartraining die in september start!

Een transformerende groet,

Sander de Zwart
Outdoor Life Coach & Leadership Mentor voor intuïtieve leiders

2 reacties op “Wat de meeste (business) coaches je niet vertellen”

  1. De warmte van je groet is gewoonweg tastbaar. Je verhaal, je zuiver kanaal voelt daarbij als de poort waarlangs je die warmte deelt. Dank je wel voor deze ontmoeting.
    Sabine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis Masterclass

Jouw innerlijke reis

Deze geleidemeditatie helpt je te verbinden met diepe emoties, blokkades en trauma.

Sander de Zwart draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches