Geld vertelt je alles over jezelf

Een aantal weken terug deelde ik een aantal stellige posts over geld. Die zorgde voor heel wat opschudding. Logisch, want het is een gevoelig onderwerp. Toch is het niet het ‘geld’ zelf dat het zo beladen maakt, maar onze eigen gedachten en gevoelens erover geven er betekenis aan. Daarom betekent geld voor ieder individu weer iets anders. De relatie die jij met geld hebt vertelt je uiteindelijk alles over jou. Dit geldt trouwens voor alles.

Alles dat tussen jou en de ander of het andere staat, zegt alles over jou

De relatie die je met iemand of iets hebt, is de basis om jezelf te leren kennen. Alles dat tussen jou en de ander of het andere staat, zegt alles over jou.
Zo is ook geld een van de perfecte spiegels voor zelfonderzoek. Vooral omdat er vaak extreem veel tussen jou en geld in staat, valt er in dat opzicht veel op te ruimen als je er bewustzijn op legt.

Via DM kreeg ik ook een mooie vraag:
“Is verdienmodellen en money mindset een belangrijk onderdeel van je coaching?”

Ik word altijd blij van dit soort vragen, want het helpt me voor mezelf alles weer even scherp te krijgen. En is direct weer een mooie manier om af te stemmen en in lijn te komen met mijn authentieke kern.

Afkomstig uit de financiële wereld

Wat veel mensen die mijn teachings volgens niet weten is dat ik uit de financiële sector kom. Ik heb 17 jaar bij een bank gewerkt. En ben daar ooit aan de kasbalie begonnen. Miljoenen guldens en euro’s zijn er door mijn handen gegaan. Ik heb duizenden mensen geadviseerd op het gebied van hun bankzaken, hun dromen, doelen en een manieren om aan vermogensopbouw te doen. Maar ook sprak ik mensen die als hun salaris gestort was, alles in één keer van de rekening haalde. Dan hadden ze fysiek in handen waar ze de maand mee door konden komen. Maar de automatische incasso’s gingen ook door met roodstanden als gevolg.

Een enorme verscheidenheid aan mensen en relaties met geld. Voor de een was ik per definitie een oplichter en voor anderen was ik de missende schakel om van veel geld nog meer te maken.

Je afzetten tegen het oude

Toen ik een coaching business startte, zette ik me onbewust af tegen mijn oude leventje in de bankwereld, waardoor ik een blokkade op geld verdienen ontwikkelde. Niet handig voor een ondernemer. Deze geldblokkade heeft me nog lang klein gehouden.

Een andere beperkende overtuiging speelde ook een rol:
“Een spiritueel mens mag geen geld verdienen met zijn gave”

Het was mijn spirituele kant die er altijd al was en die ik goed verborg voor de buitenwereld. De keuze om die kant volledig te implementeren in mijn leven gaf een direct conflict met het stuk ‘geld verdienen’. Een behoorlijk lange tijd was dit een conflict dat speelde. Een werkelijke innerlijke strijd. Want er zit ook een ondernemer in mij, een verkoper en iemand die het zichzelf gunt om in overvloed te leven. Het is behoorlijk frustrerend en vermoeiend om die twee zichtbaar tegenstrijdige kanten vrede te laten sluiten.

Geld verdienen met je missie

Ik merkte dat het bij de lancering van een nieuwe dienst, een programma of een training in eerste instantie goed ging. Het ontstond vanuit een hoge energie en vol inspiratie. Ook de prijs daar kon ik eenvoudig op afstemmen. Soms net iets hoger dan wat ik durfde te vragen, maar nooit minder dan ik mezelf gunde. Die hoge energie bij de introductie en mijn focus erop maakte al dat de aantrekkingskracht groot was en het vaak direct tot een succes uitmondde. Het kon dan niet meer stuk.

De fase daarna was vaak een grotere uitdaging. Want omdat je dan ook weer met andere dingen bezig bent, verlies je weer focus en aandacht. En dat heeft een direct effect op de aantrekkingskracht. Op dat soort momenten nam mijn mind het vaak over en mengde zich te veel in het proces. Dit leidt alleen maar tot vertraging en afbreuk. De mind wil dat liever niet horen, maar zo werkt dat. Aan gras trek je ook niet om het harder te laten groeien. Je geeft het af en toe wat water, maar hoeft er niet de hele dag met je gietertje bij te staan, want dan verzuip je het. Zo logisch, maar de mind wil graag belangrijk zijn, denk ik.

Je mind loopt weg voor de blokkade

Al het harde werk van je mind is alleen maar omdat het wegloopt voor de werkelijke blokkade. Mijn eigen geldblokkade (die overigens alleen de richtingaanwijzer is naar de werkelijke pijn) mocht ik in de eerste 2 jaar van mijn ondernemerschap geregeld aankijken. Want zoals ik al eerder schreef was ik steeds in conflict als het ging om geld verdienen met mijn missie. Want het spirituele mens in mij vond dat ik niet het recht had om geld te verdienen met mijn gaven. De ondernemer in mij had er geen moeite mee om gezonde bedragen te vragen voor mijn diensten. Een continu duel.

Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste omgaat

Omdat ik nooit echt in een bepaald hokje gepast heb, heb ik het altijd als lastig ervaren om te kiezen wat bij mij past. In het organiseren van mannenweekenden vond ik het bijvoorbeeld belangrijk om een bepaalde luxe te bieden en ben ik niet iemand die het low budget wilde organiseren. Dat dit dan niet voor iedereen toegankelijk is, dat klopt. Toch ervoer ik daar vooral op social media vaak kritiek op van mannen die het te duur vonden en vonden dat ik dan maar in de luxe mocht schrappen. Dit bracht me vaak aan het twijfelen. Lang heb ik daarom geworsteld met prijzen en het aanbod.

Moest ik dan luisteren naar al die verschillende meningen? Of vasthouden aan mijn eigen visie?

Super ingewikkeld als je een bedrijf hebt, maar nog niet echt een ondernemer bent. Steeds ontdekte ik weer dat het me terugbracht naar mezelf, want het is mijn bedrijf:

  • Wat brengt de creatie mij?
  • Wat wil IK?
  • Wat vind IK belangrijk?
  • Wat wil IK uitdragen en uitstralen?
  • Waarin wil IK dienstbaar zijn?

Steeds als ik me dat weer herinnerde begon het te stromen. Je onderneemt namelijk niet voor de mensen die nooit iets bij je zullen kopen. Je hoeft niemand die niet op jou zit te wachten te overtuigen van het tegendeel. Het heeft geen zin om tijd, energie en uiteindelijk geld te steken in je ‘haters’.

Genoeg mensen die dolgraag jou klant willen worden

Vertrouw erop dat er genoeg mensen zijn (meestal degenen die niet te hard schreeuwen), uiteindelijk dolgraag jouw klant worden. Je hoeft alleen maar je ‘ding’ te blijven doen. Je boodschap uit te dragen. Dichtbij jezelf te blijven.

Je aversie of weerstand tegen geld gaat niet om geld zelf. Geld is in essentie waardeloos. Het zijn gewoonweg briefjes met een getal erop en tegenwoordig is het vooral plastic, een app of digitale currency. Het is dus niet het geld zelf dat de waarde bepaalt, maar jij bepaalt de waarde op basis van de uitwisseling die plaatsvindt. Geld is eigenlijk alleen maar de intermediair.

Jij kiest voor de uitwisseling of niet. Of bepaalt welke aankoop prioriteit heeft en welke niet. En jij bepaalt of je iets wel of iets niet kunt betalen. Alles is namelijk een keuze, een keuze die jij zelf maakt. Op basis van je eigen gedachten en emoties. Veelal onbewust.

JA MAAR

Daarom weet ik dat ik na wat ik zojuist schetste veel ‘JA MAARS’ hoor. En psychologisch is het bewezen dat het woord ‘maar’ duidt op je eigen beperkende overtuigingen.

En als je dan weet dat jij het zelf bent die deze beperkende overtuigingen heeft gecreëerd, dan ontcreëer je ze toch gewoon? Of beter gezegd: dan creëer je toch nieuwe, helpende overtuigingen in plaats van belemmerende?

Een leven zonder beperkingen

Een leven zonder beperkingen, ook jij kan dat. Stel jezelf vragen als:

  • Wat als ik in een wereld zou leven waarin alles mogelijk was?
  • Wat als beperkende overtuigingen in mijn hoofd niet meer zouden bestaan?
  • Wat zou ik kiezen als ik weet dat ik het zelf ben die steeds weer zorgt voor een nieuwe blokkade?
  • Wie zou ik zijn als ik niet meer kon denken over wat een ander van mijn acties vind?
  • Wie zou ik zijn als ik zou weten dat ik de schrijver van mijn eigen gebruiksaanwijzing ben?
  • Wat is er nog meer mogelijk, als niets meer onmogelijk is?

Zoveel vragen die jij jezelf kunt stellen om die beperkende mind van je te temmen. Dat is iets dat van het een op het andere moment mogelijk is. Het is een knop in jezelf.

Lukt dit je (nog) niet?

Niet getreurd. Blijf erop vertrouwen dat je die knop in jezelf vindt. Hoeveel coaches en andere hulpbronnen je hiervoor ook inschakelt, ooit komt het moment dat je je weer gaat herinneringen wie je werkelijk bent en word je weer teruggeworpen op je pad, je zielspad. Vertrouw!

Wil je niet meer alleen aanmodderen? Voel je welkom. 🙏🏻✨

https://sanderdezwart.com

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en topondernemers.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

Een warme groet, ook namens Nico,

Sander de Zwart

Leadership & Business Mentor | Auteur

2 reacties op “Geld vertelt je alles over jezelf”

  1. Ik wil gewoon even delen:
    Geld werd de prikkel die mij deed groeien.
    Ook ik had de overtuiging dat mijn gave , die ik heb, geen geld nodig had om te kunnen Zijn.
    Maar het werkte niet. Alles heb ik aangekeken. Nou ja , bijna alles, want zodra het weer een prikkel is, die mij me niet fijn deed voelen, wist ik dat het iets aanraakte in mij dat ik nog mocht aankijken. Iets waar ik mijn licht nog niet wist te leven. Ik heb de donkere kant van geld belicht en volledig ervaren, maar ik wilde ook de lichtkant ervaren. Dat is gebeurd. In de meest moeilijke situaties waar ik in terecht kwam, waar ook geld een hoofdrol had, kwam het naar me toe.
    Het pad dat ik te gaan had was enorm, maar het doel was zó belangrijk voor ouder en kind, dat ik bleef aanstaan. Ik werd geleid. Ik heb het onmogelijke daardoor mogelijk gemaakt. Mijn talent, een kanaal zijn waardoor God zichtbaar kan zijn, heeft dit alles mogelijk gemaakt. Zelfs de economen buigden hun hoofd. . Ze wisten niet dat dit mogelijk was. Ik was dankbaar voor degenen die geld beschikbaar stellen, met voorwaarden natuurlijk. Ik voelde zóveel liefde voor hen en was en ben nog iedere dag dankbaar. Ik wilde dan ook heel zuiver hierin zijn omdat ik voelde dat ik waardevol met hun gave wilde omgaan.
    Iedereen mag zijn overtuigingen hebben over geld. Geld is het gevolg van de energie die mensen leven. Het is hun energie. Nu ik dit schrijf besef ik hoeveel energie ik al meer dan 40 jaar leef voor healingswerk. Iedere dag sta ik aan. Steeds inzichten krijgend en bewust word. Dit in de vorm omzet. Er ongelooflijk veel mensen, ouderen en kinderen, mee heb kunnen helpen hun licht te vinden, voelen en ervaren. Het geld was steeds een gevolg voor deze energie-uitwisseling. Geld had een rol. Het was een prikkel die mij uitdaagde, daar waar mensen me niet konden uitdagen. Het is een deel van mij dat mij mijn weg wijst.
    Dankjewel Sander voor jouw delen. Ik voel me zo een met iedereen die gaves hebben om mensen te ondersteunen en waar geld een rol speelt in deze.
    Het is goed.
    Liefs Christine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders