Mijn Social Media vloog weer eens door het dak met comments en ook daar buiten, het ging namelijk over ‘geld’. En blijkbaar raak je daarmee bij iedereen weer precies een andere ‘gevoelige snaar’.
De post was bedoeld om coaches, trainers en therapeuten te helpen bij hun prijsbepaling en stelde het volgende:
Prijs gaat niet over jou, maar over hoeveel je klant zichzelf waard vindt
Ik merkte namelijk dat ik in de beginjaren van mijn business moeite had met de prijsbepaling. Ik keek dan vooral naar mezelf. Wat heb ik te bieden? Welke waarde lever ik mijn klant? En welke prijs ben ik dan waard? En dan kwamen er beperkende overtuigingen en blokkades naar boven en werd mijn eigenwaarde behoorlijk onder een vergrootglas gelegd. Er was dan ook nog een stemmetje dat zei: ‘Het is een grote zonde als je geld met je gave verdient’. Want als spiritueel en liefdevol mens wil je toch liever geven? Daar hoef je toch niets voor terug?
Maar ja: de bakker bakt ook brood met zijn gave. Daar betaal je ook niet alleen voor de ingrediënten, maar voor alles wat hij nodig heeft om zijn bedrijf draaiende te houden en er zelf van te leven. En voor coaches, trainers en therapeuten is dat exact hetzelfde. Dus waarom zo moeilijk doen?
Ik ontdekte ook dat welke prijs is ook vroeg, het eigenlijk helemaal niet om mij ging. Als ik relatief lage prijzen vroeg of op donatiebasis werkte, kreeg ik er niet opeens meer klanten mee. En waren degenen die er op afkwamen ook niet altijd mijn ideale klant. Toen ik er zelf als persoontje tussenuit stapte en mijn ‘eigenwaarde’ ervan loskoppelde, werd het voor mij eenvoudiger.
Nu durf ik wat hogere meer afgestemde prijzen te vragen en zie ik dit als een mooi filter. Want op die manier krijg ik alleen degenen op mijn pad die een 100% match zijn. Hiermee concludeer ik dat zij het vooral zichzelf waard vinden om de investering te doen. De waarde die ik uiteindelijk zelf lever, krijg ik uiteraard wel te zien en krijg ik terug uit de mooie reacties. Maar dan pas na afloop en niet voordat ik een dienst in de markt zet.
De enorme diversiteit aan reacties, vanuit diverse perspectieven en invalshoeken, inspireerde mij om deze video op te nemen. Op die manier zoomen wat meer in op de relatie tussen geld en gevoel en je beperkende overtuigingen. En bovenal dat je er anders naar leert kijken als jij je perceptie verandert ten aanzien van geld.