Oordeel bewust

“Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt; want met het oordeel, waarmede gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden, en met de maat, waarmede gij meet, zal u gemeten worden. Wat ziet gij de splinter in het oog van uw broeder, maar de balk in uw eigen oog bemerkt gij niet?”
Matteüs 7:1-6

Dit lezen we in de bijbel over oordelen. Bij alles op het gebied van mindset, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit leren we keer op keer: ‘Stop met oordelen’. En in mijn opvoeding heb ik meegekregen om ieder mensen te respecteren en in zijn waarde te laden. Daarnaast geloof ik al heel mijn leven in de kracht van gedachten en voelde ik als ik negatief dacht over een ander, dat dit energetisch schadelijk was.

We oordelen altijd

Toch is het soms zo lekker om te oordelen. En eigenlijk niet per definitie slecht. We doen het eigenlijk de hele dag door. Het is namelijk dé enige manier waarop wij onze realiteit kunnen waarnemen. Vanuit contrast. Goed en fout. Licht en donker. Een oordeel is onze algehele conclusie over onze waarneming in dit moment gebaseerd op hoe we over iets denken en hoe we ons daarbij voelen en vervolgens reageren we daarop.

Waar een oordeel als ‘slecht’ of als ‘onacceptabel’ wordt betiteld, is als we tijdens onze waarneming, de ander of de waarneming van een ander niet accepteren of deze afkeuren. Dit gaat vaak gepaard met strijd op basis van ongelijkwaardigheid. Jij vindt jezelf bijvoorbeeld beter dan een ander. Of je betitelt de ander als ‘slecht’, zodat jij jezelf ‘goed’ kunt voelen. En dit is uiteindelijk altijd een zinloze strijd. Want in jouw realiteit ben jij de hoofdpersoon en niet de ander. De ander is slechts een spiegel.

Uiting van frustratie

En soms voelt het natuurlijk lekker om even de strijd aan te gaan, om je frustratie kwijt te kunnen of om even stoom af te blazen. ???? Doe dat het liefste in een bewuste omgeving of in een ruimte waar je dat even ongestoord kunt doen zonder een ander daarin direct te kwetsen. Want jouw frustratie is van jou en niet van een ander. Die wil eruit bij jou en de ander heeft daar niets mee te maken, ook al geloof je van wel. Maar de ander is slechts de spiegel.

Oordeel dus bewust!

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en topondernemers.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

Een warme groet, ook namens Nico,

Sander de Zwart

Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders