Dienend en authentiek leiderschap

“Dienend en authentiek leiderschap”, eigenlijk paste ik dit 16 jaar geleden al toe, maar tevergeefs…

Nico en ik hebben ons het afgelopen jaar enorm verdiept in het leiderschap dat je tegenkomt in traditionele Native American Tribes.

Vertrouwen, verbinding en samenwerking vormen de kern, waarbij elk individu zijn unieke talent maximaal benut. Dit creëert niet alleen gelijkwaardigheid en ontspanning, maar brengt ook diepgaande zingeving en plezier in de dagelijkse gang van zaken.

Onbewust paste ik deze vorm van leiderschap al van nature toe. In mijn coaching, maar ook binnen mijn baan in loondienst bij de Rabobank.

In 2008 beklede ik daar een leidinggevende rol en stuurde ik een team van ongeveer 25 man aan. Een team dat in een transitie zat van een servicegerichte naar een meer sales en advies gerichte rol. Ik voelde me als een vis in het water tussen de verwachtingen van het management en die van het team. Nu snap ik ook waarom: ik kon rete goed luisteren en voelen wat er nodig was.👂

Ik was een zachte, begripvolle leider, maar ook open en eerlijk. Een manier van leidinggeven die vooral voor een man in een dergelijke organisatie vrij ongebruikelijk was in die tijd. Dat waren toch vooral de apetrots-mannetjes met super ego’s en bikkelharde maskers die stevig vastgelijmd zaten. Best een uitdaging om je daarin staande te houden.

Je kunt dit namelijk pas echt veranderen als alle neuzen dezelfde kant op staan.

Dus zowel directie en management als iedereen op de werkvloer. De tijd was daar toen nog niet rijp voor. En ik had eerst andere paden te bewandelen voordat ik er vanuit een meer bewuste blik naar kon kijken.

Ik ervaar bijvoorbeeld dat er veel vooroordelen kleven aan het dienend en authentiek leiderschap. Bijvoorbeeld dat er geen hiërarchie meer zou zijn en alles slappe hap en ruggegraatloos wordt. Maar dat is natuurlijk een fabeltje.

Hoewel iedereen als gelijkwaardig wordt gezien, is er binnen traditionele Native American Tribes wel degelijk een hiërarchie op basis van mate van verantwoordelijkheid in de groep. En is de Chief nog steeds de ‘baas’ die de knopen doorhakt, zodra hij iedereen heeft gehoord en alle belangen zorgvuldig heeft afgewogen.

Prachtig toch?👌

Welke kansen zie jij als organisaties meer op die manier ingericht zouden zijn?

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en topondernemers.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

Een warme groet, ook namens Nico,

Sander de Zwart

Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders