Je ‘pitch’ is niet iets dat je eenmalig bedenkt

Vroeger vond ik voorstelrondjes verschrikkelijk. Op school, tijdens opleidingen en trainingen. Terwijl ik het liefste vol aandacht luisterde naar de verhalen van anderen, was ik in mijn hoofd al bezig met mijn eigen verhaal. Want dat moest natuurlijk perfect uit de verf komen, als ik aan de beurt was. Ik zat mezelf daarin helemaal in de weg. En er kwam nooit het verhaal uit dat ik voor ogen had.

Later ontdekte ik ook dat het niet werkt als je iets letterlijk instudeert en uit je hoofd op ratelt. Er zit dan geen gevoel achter. Uit verbinding met jezelf, kun je namelijk nooit verbinden met de ander. Iets instuderen of van te voren bedenken, is alleen dienend als je het ziet als een richtingaanwijzer. Je mag het op het moment suprême helemaal loslaten en erop vertrouwen dat je je verhaal, wanneer spreekt vanuit je hart, precies overbrengt zoals je het bedoelt. Sterker nog, wanneer je niet meer krampachtig vasthoudt aan je van te voren bedachte verhaal, vergroot je de kans dat je in het moment extra ingrediënten toevoegt die je verhaal versterken. Er komt dan als het ware een magisch laagje overheen die helemaal overeenstemt met de energie van het moment en met die van de luisteraar.

Wat is jouw waarom?

Tegenwoordig geniet ik van voorstelrondjes en pitches en die kan ik volledig in het moment laten ontstaan. Vandaag kreeg ik een mooie vraag van een man die bezig is met een pitch voor zijn onderneming. Zijn vraag: “Wat is jouw waarom? En dan bedoel ik, waarom wil jij je klanten helpen? Wat is jou innerlijke motivatie?” Heerlijke vraag. Dus ik ging er helemaal voor zitten wat er in dit moment vanuit mijn bewustzijn gezegd wilde worden.

Mijn antwoord:

“Mijn drijvende kracht zit hem in het zijn van een bijdrage voor de mensheid, voor nu en in de toekomst. Dit uit zich zakelijk gezien in het begeleiden van mannen. Door ze dichter bij zichzelf en hun ware kracht te brengen en hier naar te leren handelen, leren we bewuster een toekomst te creëren die in lijn is met wie we diep van binnen zijn. Door me op mannelijke coaches te richten en hen in hun begeleider rol te zetten, wordt dit proces van ‘doorgeven’ van mens tot mens versneld. Een sneeuwbaleffect. Hierin zit dus mijn innerlijke motivatie.

Dat de wereld en de mens verandert en groeit is al zo oud als de weg naar Rome. Maar als we leren bewuster te kiezen en te handelen, bewegen we naar een toekomst die zich meer vormt naar onze ware natuur, in plaats van dat de toekomst en het leven je overkomt. Dit vraagt mij in de eerste plaats mijn eigen verantwoordelijkheid te pakken door mijn denken, voelen en handelen blijvend in lijn te houden met mijn ware natuur. En mezelf erin bij de sturen, als ik hierin de balans verlies. En ten tweede ontdekte ik dat het me eenvoudig afgaat, om ook anderen hierin te inspireren en een gids voor ze te zijn.”

Super blij dat hij deze vraag stelde, want het stimuleert me om mijn eigen verhaal weer even scherp te krijgen en helemaal af te stemmen op het hier en nu. Iets wat iedereen regelmatig mag doen. Misschien zelfs iedere dag.

🙏🏻✨💚

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en topondernemers.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

Een warme groet, ook namens Nico,

Sander de Zwart

Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders