Praten ‘over’ of praten ‘met’?

Laat ik vooropstellen dat ik ‘praten’ op zich altijd al een overgewaardeerde menselijke eigenschap heb gevonden. We hebben namelijk veel meer talenten en kwaliteiten dan het vermogen om te ‘praten’. Als we nooit klanken waren gaan produceren en hierover gezamenlijke afspraken hadden gemaakt, dan hadden we waarschijnlijk als mens nooit gepraat en communiceerden we nog steeds telepathisch met elkaar.

Het is wat het is. We hebben de vaardigheid ontwikkeld om met taal en dus met woorden te communiceren. Dat veranderen we niet zo 1, 2, 3.
Toch lijkt het me zinvol om eens te onderzoeken over welke onderwerpen je praat en vooral om te bekijken hóe je over de dingen praat. Hierin vindt je namelijk veel informatie over jezelf.

Blah blah blah

Zo zijn er mensen die veel praten over anderen of over onderwerpen waar ze zelf geen betrokkenheid bij hebben. Laat staat dat je er invloed op hebt. Toch gaat daar soms zo enorm veel energie naar uit. De vraag is echter: Wat levert het je op als je over mensen of over dingen praat waar je niets mee van doen hebt. Ik meen dit serieus. Durf hier eens kritisch naar te kijken. Als je deze woorden belerend vindt overkomen? Nou, graag gedaan. Dat was precies de bedoeling.😜

En de vraag ‘wat levert het op?’ stel ik om andere redenen dan te ontdekken wat het oplevert. Misschien wil ik vooral samen met jou ontdekken wat je ermee ongemerkt verliest. Afhankelijk van de intentie verlies je namelijk energie als je ‘over’ anderen praat. En kun je afvragen waaraan jij je energie het liefst wil verliezen.

In mijn tijd in loondienst verbaasde ik me erover hoeveel er vergaderd werd. Vergaderen om het vergaderen. Iets overleggen en samen afstemmen is heus wel effectief, maar we slaan er echt wel een beetje in door. Ik geloof zelfs dat dit een van de grootste problemen van de mensheid is. Praten is een manier van uitstellen. Om maar geen knopen te hoeven doorhakken. Om geen besluit te hoeven nemen. Iedereen vind namelijk overal wel wat van en als we werkelijk rekening zouden houden met ieders individuele belangen, dan zouden we nooit tot keuzes kunnen komen. Want zelfs al houd je alleen maar rekening met je eigen belangen dan zelfs raak je verstrikt in tegenstrijdigheid en kom je er niet uit.

Verbinding van hart tot hart

Wanneer praat je nu echt met een ander? In oprechte verbinding vanuit het hart. Over jezelf en je gevoelens. En tegelijk ruimte om oprecht te luisteren naar wat een ander vanuit zijn hart te zeggen heeft. Iets dat werkelijk komt vanuit jezelf en wat in je leeft en wat je persoonlijk aangaat.
Durf er echt eens op te letten…het zal je verbazen hoe snel je toch iets dat buiten jezelf ligt in je verhaal stopt.🤪

En ook ikzelf ben geen heilige boon…

We bieden exclusieve leiderschap- en business programma’s voor CEO’s en topondernemers.

Onze werkwijze is geïnspireerd op de wijsheid van het dienend en authentiek leiderschap binnen traditionele Native American Tribes. 

 Wil je leren hoe?

Een warme groet, ook namens Nico,

Sander de Zwart

Leadership & Business Mentor | Auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sander de Zwart draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders